De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown schreef er een boek over: De kracht van kwetsbaarheid. In dit boek beschrijft zij hoe wij vaak verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. 

We associëren het met onzekerheid en risico's. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezer in 'De kracht van kwetsbaarheid' aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

Ik voel me zeer aangesproken door haar boodschap. Als ondernemer, als moeder en als mens wordt ik voortdurend uitgedaagd mijn comfort zone te vergroten. Om nieuwe dingen uit te proberen, om risico's te nemen en om mezelf zichtbaar te maken.

En vooral dit laatste, - mezelf zichtbaar maken, mijn ruimte opeisen, mijn kracht tonen - , maakt altijd dat ik me ontzettend kwetsbaar voel. Want 'mensen' vinden daar wat van, de 'samenleving' vindt daar wat van.

En ja, wij zijn meestal anders geprogrammeerd: namelijk juist om ‘niet teveel op te vallen’,  om ‘bescheiden te zijn’, om maar vooral ‘gewoon te doen, dan doen we immers al gek genoeg’.

En als moeder hechten wij vaak aan het beeld van de vrouw, die alles voor haar kinderen doet, bij wie de kinderen altijd voorgaan. Als de kinderen het maar naar hun zin hebben, en gelukkig worden. De lieve, zorgzame en altijd beschikbare moeder. Veel vrouwen hangen er hun identiteit aan op.

Dus je kracht laten zien, laten zien dat je ergens voor gáát, dat je voor jezelf kiest, dat je succesvol wilt worden, veel geld wilt verdienen of grote dromen najaagt en dit delen met de wereld, is paradoxaal genoeg ook zo heel kwetsbaar.

In 2017 ging ik naar Hawaii. Voor een business event. Voor mijn mentor en coach. En ja, ik voelde me ontzettend opgewonden en enthousiast, omdat ik wist hoe inspirerend het zou zijn om niet alleen haar, maar ruim 200 andere vrouwen uit alle delen van de wereld met dezelfde dromen en ambities te ontmoeten.

Maar het voelde op de een of andere manier ook heel kwetsbaar, omdat deze reis staat voor iets veel groters.

Ik zei hiermee JA tegen mijzelf, JA tegen de impact die ik wil hebben, JA tegen mijn grote dromen en grote ambities. Omdat ik met deze reis in mijn kracht stap. Nog meer dan ik al deed. En dat voelde heel erg kwetsbaar. Kracht en kwetsbaarheid liggen dus kennelijk heel dicht bij elkaar.

Waarom? Omdat plots al die verborgen overtuigingen weer naar boven komen:

  • Wat zullen mensen wel niet van me denken? Dat het mij alleen om het geld gaat? Om het luxe leven? Dat mijn boodschap niet vanuit mijn hart komt? Dat ik niet authentiek ben? Dat ik iemand anders leven probeer te leiden?
  • Mag ik dit wel voor mezelf opeisen, ik heb immers al zoveel in mezelf geïnvesteerd afgelopen jaar? Kan ik niet beter dit of dat voor de kinderen kopen? Of iets waar het hele gezin iets aan heeft? Of beter nog, het geld sparen of gebruiken om nuttige zaken mee te betalen.
  • Stel ik me niet aan? Wat als het me helemaal niet lukt duizenden vrouwen te bereiken met mijn boodschap en een succesvol bedrijf op te bouwen, of dat de Engelse vertaling van mijn boek (die binnenkort uitkomt) een flop wordt?

Kwetsbaar dus. En toch ging ik het aan. 

Omdat ik zo goed weet, dat het allemaal niet om mij gaat. Maar om de moeders die ik wil bereiken en inspireren. De grootste drijfveer zijn de kinderen. Ik zou willen dat we als volwassenen allemaal een beetje meer het kind in ons zouden eren. De kwetsbaarheid die zíj ons laten zien, hun onstuimige enthousiasme, hun hartveroverende nieuwsgierigheid en spontaniteit, hun vermogen om luid en duidelijk hun behoeften, wensen en dromen kenbaar te maken.

Omdat ik wil dat wij als moeders dat stukje in onze kinderen ruimte geven en eren, zodat het niet bedolven raakt onder de meningen en verwachtingen van anderen, de eisen van de maatschappij en het ego dat ons zo vaak onnodig in de problemen brengt. Omdat we elke dag de schijn proberen op te houden.

Maar als er één ding is, waar ik standvastig en vastbesloten over ben, dan is het om mijn kinderen te laten zien is dat je groot mag dromen en dat je deze dromen door hard werken en met de juiste mindset kunt waarmaken. Wat je ook maar wenst. Hoe uitdagend, kwetsbaar en ongemakkelijk het ook kan voelen.

I walk my talk, voor mij, voor hen, voor onze toekomst.

 Vind je dit interessant en wil je veranderingen aanbrengen in je leven, gezin of werk/ bedrijf? Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je hierbij te helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

Monique Daal

Verbinder, adviseur, projectleider èn coach met een passie voor opvoeding, ondernemerschap en persoonlijke groei

>