De vier stomste manieren van vastdenken en uitstellen

In 2017 ontwikkelde ik de Gedachten-zijn-Krachten Challenge die ik samen met mijn jongste zoon Olivier organiseerde. Alleen de voorbereiding met hem was al goud waard, want hij bleef en blijft me verrassen met zijn levenswijsheid. Als geen ander weet hij me soms zo simpel de spiegel voor te houden!

En natuurlijk hebben we weer eens uitgebreid stil gestaan bij gedachten die ervoor zorgen dat we niet doen wat we graag zouden doen, of dat we bepaalde zaken eindeloos blijven uitstellen.

En toevallig kwam een artikel op mijn tijdlijn voorbij van Brendon Burchard, waar hij precies hierop ingaat. Volgens hem zijn dit de 4 domste dingen die we tegen onszelf kunnen zeggen:

1) Ik heb alles al geprobeerd

In de praktijk proberen we vaak 2 of maximaal 3 strategieën, voordat we de handdoek in de ring gooien. We stoppen met na te denken over andere manieren waarop we ons doel zouden kunnen behalen, of we vergeten om anderen om hulp of advies te vragen. Het heeft ook te maken met je mindset. Veel mensen hebben een fixed mindset, waarbij iedere actie leidt tot falen of succes. Wanneer je een growth mindset hebt, spreek je van succes of leren. Vanuit deze mindset is het waarschijnlijker dat je verschillende strategieën blijft proberen totdat het gewenste resultaat is bereikt. En je accepteert of geniet zelfs van het leerproces.

2) Ja, dat werkt wel bij anderen, maar niet bij mij

Op de een of andere manier denken we vaak dat anderen meer geluk, talent of succes hebben dan wij. We zeggen dingen als: Ja, híj heeft makkelijk praten! Maar waarom? Het enige verschil tussen de mensen die succes hebben en de mensen die blijven worstelen met bepaalde problemen of doelen, zit hem in hun mindset, èn de actie die ze hieraan koppelen.

Iedereen kan alles bereiken of leren waartoe hij zijn ‘mind’ zet. Maar je moet wel bereid zijn het werk te doen. Te blijven zoeken naar manieren om beter te worden, en een nog betere versie van jezelf. En de juiste dingen tegen jezelf zeggen. Er is geen enkele reden te denken dat jij iets niet kunt bereiken, wat een ander al bereikt heeft. Hij of zij heeft immers al bewezen dat het menselijkerwijs mogelijk is. Jij bent net zo speciaal of net zo gewoon als ieder ander!


3) Je begrijpt het gewoon niet

Wanneer je nu denkt: “Maar Monique, je begrijpt mij gewoon niet”, dan nodig ik je uit dieper na te denken over wat het is wat je me hiermee vertelt. Vaak is dit namelijk een manier om je af te sluiten voor iedere vorm van hulp. Als je je niet begrepen voelt, sta dan eens stil bij de vraag of je wel echt je best hebt gedaan het goed uit te leggen. Kun je het eigenlijk wel uitleggen? Of heb je een muur om je heen gebouwd, omdat je je niet kwetsbaar durft op te stellen?  

Kom naar buiten, leg uit wat je nodig hebt, zoek contact met iemand die je vertrouwt, maar stop met te denken dat je het helemaal alleen moet doen. Zeven miljard mensen op de wereld, en een heleboel daarvan werkzaam als coach ;-), dus er is altijd wel iemand die je begrijpt en je een stap verder kan helpen op jouw pad in het leven.

4) Makkelijker gezegd dan gedaan

Let eens een week op, hoe vaak je jezelf vertelt dat iets zwaar of moeilijk is, of lastig. Wat je vaak zegt, wordt een overtuiging, en wat je gelooft is waar. Dus geloof je dat het leven zwaar is, dan is dat voor jou ook zo. Geloof je dat het leven een ‘bliss’ is, dan is dat waar voor jou. 

Alles is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ‘the magic is in the doing!’. De voldoening die je voelt wanneer je het toch doet, ook al zie je er tegenop, is zo heerlijk. Kom letterlijk in beweging en veel dingen blijken makkelijker dan je dacht.


Herkenbaar?

Zou je graag positiever in het leven staan, en je negatieve patronen doorbreken? Zou je meer zelfvertrouwen willen opbouwen en minder willen uitstellen. Ik help je hier graag bij!

Vind je dit interessant en wil je veranderingen aanbrengen in je leven, gezin of werk/ bedrijf? Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je hierbij te helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

 

Monique Daal

Verbinder, adviseur, projectleider èn coach met een passie voor opvoeding, ondernemerschap en persoonlijke groei

>