Denk jij in tekort of overvloed?

Mijn slogan is al jaren: It is all about your mindset. En soms realiseer ik me plots hoezeer dat ook waar is voor ons denken in tekort of overvloed. En dan heb ik het niet alleen over geld. Want of je denkt in schaarste of in overvloed heeft vaak niets te maken met de realiteit, maar met je mindset. Wayne Dyer zei het al zo mooi:

If you change the way you look at things, the things you look at change.

Dus of jij je rijk of arm voelt heeft meestal niets te maken met het saldo op je bank of de feitelijke situatie in jouw leven. Het heeft alles te maken met het verhaal dat je jezelf vertelt. En dus waarschijnlijk ook je kinderen.

Hoe vaak zeg jij:​​​​​

- Ik heb daar het geld niet voor.

- Ik heb daar de tijd niet voor.

- Ik heb daar de energie niet voor.

- Ik heb daar het geduld niet voor.

- Ik heb daar het talent niet voor.

- Ik heb daar de focus niet voor.

- Ik heb daar het doorzettingsvermogen niet voor.

- Ik heb daar het ....(vul maar in)... niet voor.

En hoe vaak heb jij een soortgelijke zin niet tegen je kinderen gezegd?
Allemaal schaarste-denken. Je hebt iets niet of niet genoeg.

Fixed mindset versus growth mindset. Je zou ook kunnen zeggen:

  • Ik heb daar het geld NOG niet voor. Hoe kan ik het creëren?
  • Ik heb daar de tijd NU niet voor. Hoe kan ik tijd vrijmaken?
  • Ik heb daar het geduld niet voor. Is dat ècht waar? Ik zou het kunnen proberen.

Het zijn allemaal maar gedachten. Het is een verhaal, dat je jezelf vertelt.
En misschien al heel lang. Wil je dit verhaal blijven vertellen? Is dit de boodschap die je je kinderen wilt meegeven? Dat er nu eenmaal mensen zijn die alles hebben en hun dromen realiseren. En dat er mensen zijn die niet genoeg tijd/ aandacht/ geld/ talent hebben?

Vandaag wil ik je iets vragen.

Hoe voel je je, wanneer je zegt dat je ergens niet genoeg van hebt?
Vrij of gevangen? Gelukkig of gefrustreerd? En hoe wíl je je voelen?

Is er OOIT iets moois voor jou voortgekomen uit de zin "Ik kan het me niet veroorloven?"
Zijn er OOIT goede dingen in je leven gebeurd, toen je zei "Ik heb er het geld/ de tijd niet voor?"

Sterker nog: Hoeveel kansen zijn er al niet aan jou voorbij gegaan door dit soort zinnen en gedachten? Hoeveel dromen heb je zo al niet 'geparkeerd' voor later of ooit, als.....?

Twee voorbeelden

Mijn man droomde een keer dat hij zijn horloge wilde opwinden, en terwijl hij dat deed viel het horloge uit elkaar. Alle schroefjes en onderdeeltjes vielen op de grond. Vreemde droom. "Wat betekent dat", vroeg hij?
Ik dacht aan de symboliek van deze droom: "Weg met het horloge, niet nodig, tijd is eindeloos en overvloedig. Er is tijd genoeg voor alles, laat je niet regeren door de klok".
"Wat denk jezelf?" vroeg ik. "I'm running out of time", zei hij.
Dezelfde droom, twee totaal verschillende gedachten. When you change how you look at things, the things you look at change.

En hoe je je voelt, wordt bepaald door de gedachte die je kiest. 

Ander voorbeeld. Toen we emigreerden naar Curaçao, kochten we een goedkope tweedehands auto. Zag er nog prima uit, maar was oud. Af en toe haperde hij, viel hij zomaar uit. We gingen ermee naar de garage. Ze konden niet vinden wat het is, maar vertelden ons dat we er rekening mee moesten houden dat het erger zou worden. 

Dus als ik met de jongens in de auto zat, hoopte ik altijd dat de auto me niet in de steek zou laten. En dacht ik eraan dat we eigenlijk een nieuwe auto moesten kopen. Maar dat we daar het geld niet voor hadden (schaarste-denken en schaarste-emotie).

Tot op een morgen mijn jongste opeens zei: "Mama, als we in de auto zitten en we gaan zo zingen met z'n allen (ja, dat deden we, uit volle borst), dan voel ik me altijd heel rijk". BAM!! Of je je rijk of arm voelt, heeft niets te maken met de realiteit, maar met de gedachte die je kiest.

Dus wat kies jij?

Kun jij het je veroorloven nog een dag, maand, jaar genoegen te nemen met 'de realiteit' en niet het leven te leven dat je werkelijk vervult en blij maakt?

Kun jij het jezelf veroorloven nog een dag, maand, jaar aan je voorbij te laten glippen, terwijl je nu al spijt hebt van al die dingen die je niet hebt gedaan?

Weet je waar de meeste mensen ECHT te weinig van hebben?
LEF, MOED, DURF.

Het lef om je leven voluit te leven.
De moed om volledig jezelf te zijn.
De durf om te investeren in jezelf.

Hoe zit dat bij jou?

Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je hierbij te helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>