Drie valkuilen bij de overstap naar online ondernemen

Nu we inmiddels week 3 zijn ingegaan van de verplichte thuiswerkperiode in verband met de coronacrisis, zie ik op social media dat experts, coaches en trainers massaal de overstap maken naar online ondernemen. Mijn feed vult zich met de foto's van Zoom-schermen met de deelnemers aan online vergaderingen, masterclasses en virtuele koffie-dates.

Van offline naar online

Sommigen voelen nog weerstand (het is toch minder persoonlijk) en het voelt nog onwennig voor velen (oeps, ik stond op mute), maar het lijkt een onomkeerbare verandering in werkend Nederland. Toen we in het buitenland woonden was beeldbellen (wat een gek woord) de enige manier om contact te onderhouden met familie en vrienden en dankzij Facebook, Zoom en Skype kon ik mijn coaching business volledig online opbouwen, terwijl ik eerst op Curaçao en later in Sydney woonde. 

Ik was al ondernemer sinds 2002, maar de overstap van een offline adviesbureau en later een ouder -& kindcentrum naar het opstarten van een online bedrijf, is voor mij een hele leerzame periode geweest. Zo is offline klanten vinden bijvoorbeeld een heel ander verhaal dan online leads genereren. Bovendien is het ook makkelijk jezelf helemaal te verliezen in de technische kant van het verhaal. Er zijn zoveel tools en platfora beschikbaar, en er is zoveel aanbod om te leren hoe je de perfecte, helemaal geautomatiseerde salesfunnel online kunt neerzetten, dat je er makkelijk in verdwaalt.

Slapend rijk worden

Ik begon in 2015 met mijn online bedrijf zonder plan. Mijn idee was dat ik door de jaren heen zoveel content had ontwikkeld, dat ik die allemaal ook online kon gaan aanbieden. Zo kon ik deze waardevolle content vertalen naar online cursussen, de hele zaak automatiseren, mensen konden de cursussen vervolgens zelfstandig doorlopen en ik zou slapend rijk worden. Hoe anders liep het! 

Inmiddels heb ik een ander business model gekozen en help ik ambitieuze vrouwelijke ondernemers bij het opbouwen van een bedrijf aan huis vanuit rust en kwaliteit. Hierbij richt ik me op experts, coaches en trainers. En ja, ik ben nog steeds heel blij met de online mogelijkheden die de moderne techniek ons biedt, maar ik zet het nu veel strategischer in.

Ben je ook op zoek naar de online mogelijkheden en nieuwe manieren om je aanbod aan te bieden? Speciaal voor jou heb ik de drie grootste valkuilen van online ondernemen, die ik de afgelopen jaren door vallen en opstaan heb geleerd, voor jou op een rij gezet.

1. Simpelweg je offline activiteiten vertalen naar een online aanbod

Wat ik in de huidige markt veel ondernemers zie doen, is hun offline activiteiten domweg omzetten naar online aanbod. De face-to-face sessie wordt een een Skype Call of Facetime gesprek, een LIVE training verplaatst zich naar Zoom of Adobe Connect. Je kunt veel verder gaan dan dat.

Waarom zou je deze periode waarin je noodgedwonden moet nadenken over wat en hoe je het aanbiedt, niet gebruiken om je business model onder de loep te nemen en te onderzoeken wat online ondernemen kan toevoegen aan wat je al deed? De online mogelijkheden nodigen je uit tot vernieuwing op meerdere vlakken van je bedrijf. Het is een mooie tijd om jezelf en je potentie opnieuw uit te vinden.

2. Te lage prijzen vragen voor je online aanbod

De tweede valkuil is om je online aanbod voor lagere prijzen te gaan aanbieden dan je offline activiteiten. Vaak gebeurt dit vanuit de gedachte dat mensen je online aanbod minder waarderen. Maar is dat wel zo? Online aanbod brengt vaak enorm veel voordelen voor je klant en online kun je vaak juist veel meer waarde gaan toevoegen aan je diensten.

Het denken dat je online diensten een lager prijskaartje verdienen, is vooral een kwestie van mindset. Veel ondernemers bieden online diensten zelfs gratis aan. En dan bedoel ik niet een enkel ebook of eenmalig webinar, die je inzet om nieuwe potentiële klanten te interesseren, maar hele programma's of trainingen. Teveel gratis weggeven deed ik ook in het begin en dat heeft voor veel vertraging gezorgd in de groei van mijn bedrijf. Je trekt namelijk koopjesjagers aan en het vertroebelt je positionering. Ik schreef hier deze blog over.

3. Geen lange-termijn-strategie 

Zoals ik al zei, toen ik online ging ondernemen, had ik geen plan. Het was een tijd van leren, testen, ontwikkelen, falen en ontdekken. Op zich niets mis mee, maar mijn klanten raad ik aan om eerst het grotere plaatje voor jezelf te schetsen van van daaruit je stappen te nemen.

Waarom zou je deze periode waarin je noodgedwonden moet nadenken over wat en hoe je het aanbiedt, niet gebruiken om je business model onder de loep te nemen en te onderzoeken wat online ondernemen kan toevoegen aan wat je al deed? Als je nu je eerste stappen zet in het gebruiken van de online mogelijkheden die er zijn, benut dat moment dan meteen om na te denken over de vraag hoe je duurzaam je bedrijf kunt voorbereiden op de toekomst. Zodat je sterker uit deze crisis komt dan je erin ging.


Interactieve online masterclass

Was dit interessant voor je en zou je wel meer willen weten over concrete stappen die je kunt nemen, mogelijkheden en succesfactoren van online ondernemen of het aanpassen van je business model? Meld je dan aan voor de interactieve online masterclass die ik geef op maandag 6 april a.s. van 10 -13 uur.

Meer informatie en aanmelden, kan hier.

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur Next Level Mama | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>