Een positieve growth mindset voor het hele gezin

Steeds meer mensen verdiepen zich in de relatie tussen je mindset en je realiteit. Het 5G-model wordt al langere tijd succesvol ingezet in het helpen van mensen en kinderen die bijvoorbeeld te maken hebben met faalangst. Een gebeurtenis (G1) roept een bepaalde gedachte (G2) op, die vervolgens een bepaald gevoel (G3) oproept. Vervolgens triggert dit gevoel bepaald gedrag (G4), en uiteraard zorgt dit gedrag voor een bepaalde consequentie. Het gedrag heeft een bepaald gevolg (G5).

Vanuit psychologisch perspectief zit het moment van macht bij de gedachte. Een gebeurtenis kun je immers niet altijd beïnvloeden, maar je gedachten wel. En vanuit deze gedachte gaat de hele trits in werking. Vaak in een fractie van seconden. 

Wil je je leven dus veranderen, of wil je je anders voelen, zul je moeten leren je gedachten te veranderen.

Het bewust kiezen voor andere gedachten dan die je gewend bent te denken, vraagt om aandacht en commitment. De cognitieve gedragstherapie is totaal gebaseerd op dit concept.

Meer spiritueel bezien wordt vaak de nadruk gelegd op de 3e G, die van je emoties. Alles is immers energie en het zijn je emoties die ervoor zorgen dat je een bepaalde energie uitzendt. Je gevoelens bepalen jouw energetische frequentie. En wat je uitzendt, komt altijd weer bij je terug. Dat is de Wet van de Aantrekkingskracht. Dus wil je positieve ervaringen aantrekken, zul je jouw energetische frequentie moeten verhogen, en er dus voor moeten zorgen dat je je zo vaak mogelijk goed voelt, positief, dankbaar, tevreden, hoopvol. En dat brengt je weer terug bij het zoeken naar gedachten die jou een positief gevoel geven. 

Weer een andere invalshoek is die van de fixed versus de growth mindset. Carol Dweck zette mindset stevig op de kaart door haar diepgaande onderzoek naar de relatie tussen je overtuigingen, leren, motivatie en succes. Ze ontdekte dat er twee mindsets zijn: de statische mindset en de op groei gerichte mindset. Zij nodigt ons uit onze kinderen te begeleiden in het ontwikkelen van een groei mindset.

Mensen zijn verschillend als het gaat om talent, interesse en temperament, maar iedereen is in staat om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen. Iemand met deze mindset gaat er vanuit dat je jouw basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen. Intelligentie is te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat hij graag wil leren. Iemand met een op groei gerichte mindset is blij met uitdagingen en geeft niet op bij tegenslag. Inspanning is de weg tot meesterschap.

De liefde om jezelf volledig in te zetten en vol te houden stelt mensen in staat om zich door de moeilijkste perioden van hun leven heen te slaan. 

Iemand met een op groei gerichte mindset leert van kritiek en laat zich inspireren door het succes van anderen. Het resultaat van deze mindset is dat je een steeds hoger niveau bereikt. Als je de mindsets begint te begrijpen, zie je hoe het een tot het ander leidt: als je gelooft dat je capaciteiten vast staan, leidt dat tot bepaalde gedachten en handelingen. Terwijl de overtuiging dat je capaciteiten ontwikkelbaar zijn, zorgt voor een grote diversiteit aan gedachten en handelingen.

Maar net zoals alles in de opvoeding, geldt dat ook voor mindset:

Kinderen luisteren niet naar wat we zeggen, ze kijken naar wie we zijn.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat wij als opvoeders ook zelf onze mindset onder de loep nemen. Hoe wij als ouders denken over het leven, over onze kansen op succes en overvloed, en hoe wij omgaan met de situaties die we in ons leven tegenkomen, geven wij bewust of onbewust door aan onze kinderen. 

Andersom nodigen onze kinderen ons als geen ander uit om onze eigen overtuigingen, angsten, emoties en blokkades te onderzoeken en te transformeren. Hoe dan?

In mijn boek en coaching programma "No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren!" benoem ik zes pijlers of zes stappen die je hierbij kunnen helpen. Het mooie van No Limit Parenting is dat het je aanmoedigt en inspireert om zelf je perspectief en handelen te veranderen, maar ook tools en tips aanreikt om mee te geven aan je kinderen.

Vind je dit interessant en wil je veranderingen aanbrengen in je leven, gezin of werk/ bedrijf? Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je hierbij te helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

Monique Daal

Verbinder, adviseur, projectleider èn coach met een passie voor opvoeding, ondernemerschap en persoonlijke groei

>