From ambition to meaning

Terugkijkend op mijn leven zie ik dat ergens in mijn veertiger jaren een duidelijke verschuiving is opgetreden.

In mijn dertiger jaren was ik altijd druk. Ik kon het herkennen aan de ademhaling die vaak te hoog zat, een continue stroom van adrenaline in het lijf, altijd het gevoel dat er toch nog iets moest gebeuren, altijd dat verantwoordelijkheidsgevoel op de achtergrond. Niet in het moment, in gedachten bij alles wat nog moest, druk druk druk. Onder andere met mijn vier jonge kinderen, mijn adviesbureau en het huishouden. Nieuwe concepten, meer klanten, grotere omzet, gezinsuitbreiding, weer gezinsuitbreiding, verhuizingen, personeel, nog meer personeel. Succesvol voor de buitenwereld en toch…..

Toen besloten we te emigreren naar een tropisch eiland. Ik ging het rustiger aan doen, meer genieten met minder. Het lukte niet, nog steeds die onrust, weer zo veel leuke uitdagingen. Te leuk om nee tegen te zeggen. Ik startte een ouder- en kindcentrum. Meer personeel dan ooit, daarnaast bestuursadviseur voor een opdrachtgever die net zo druk was als ik en nog grotere ambities en aspiraties had. Weer draafde ik door.

Tot ik besloot dat ik het anders wilde. Ik deed veel aan persoonlijke ontwikkeling. Trainingen, seminars, coaching. Ik wilde mij alleen nog maar bezighouden met dat wat ik in mijn leven ook echt wil bereiken. Ik wilde mijn focus aanscherpen. Als moeder, als ondernemer, als mens. Meer in het NU leven, meer durven te doen wat ik echt wil, meer durven loslaten wat me echt niet meer dient, meer dankbaarheid ervaren voor al het mooie dat mij omringt, me meer verbonden voelen met het grotere geheel, kortom meer en meer mezelf durven laten zien aan de wereld en leven vanuit de schoonheid van ieder moment. En soms de boel de boel durven laten 😉

The shift

Dit diep gevoelde verlangen dat er iets moest verschuiven in mijn leven, schijnt een universeel iets te zijn. Wayne Dyer heeft hier een prachtig boek over geschreven: The Shift. De gelijknamige film is misschien nog mooier.

Hierin beschrijft Dyer de verschuiving ‘from ambition to meaning’. Van ambitie naar zingeving. Zo liet mijn wens tot verandering zich misschien wel het best beschrijven. Volgens Dyer verschuiven in de 2e helft van je leven je behoeften. Je hebt nog wel ambities, maar je wilt ze anders inzetten. Niet gericht op het ego, maar op de ziel. Door niet te willen voldoen aan de eisen van je ego, je ouders of de maatschappij, maar door op zoek te gaan naar je eigen unieke bijdrage aan de wereld, je werkelijke waarde.

Maar echte verandering aanbrengen in je leven, doe je vooral door zelf te gaan doen, te experimenteren met nieuwe gedachten, met nieuw gedrag. Volg een cursus, zoek een coach. Ga actief aan de slag en geniet van de reis. En vergeet niet om jezelf te lachen wanneer je weer eens in oude patronen en valkuilen stapt. Patronen die je vaak niet gelukkig maken of bijdragen aan meer zelfvertrouwen.

Het zinloze leven

Er is uiteindelijk maar een ding dat mensen werkelijk bitter stemt, en dat is het gevoel dat ze zijn opgescheept met een zinloos leven, een leven zonder betekenis….

Er is niets mis met het zoeken naar geluk, maar de ziel vindt pas werkelijk troost bij iets wat bij iets wat veel meer reikwijdte heeft dan geluk of ongeluk. En dat is zin.

Wanneer de zin van iets ons duidelijk wordt, krijgt alles voor jou een ander aanzien..

Als wat jij doet voor jou zin heeft, is het niet belangrijk meer of je gelukkig of ongelukkig bent.

Je bent tevreden – in je geest ben je niet alleen- je behoort tot een groter geheel.

(Sir Laurens van der Post in Hasten Slowly, een film van Mickey Lemle)

Dat is volgens mij de reis waarom we hier zijn. En daarom startte ik mijn coaching business. Om ander vrouwen te helpen een visie voor hun leven te ontwikkelen en daarnaar te gaan leven. Zodat ze meer energie gaan ervaren, meer passie, meer rust en meer voldoening. Om niet na al die jaren van druk, druk, druk terug te hoeven kijken op een ‘zinloos’ leven.

Ik ga ervoor! Ga je mee?

Vind je dit interessant en wil je veranderingen aanbrengen in je leven, gezin of werk/ bedrijf? Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je hierbij te helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

 s

Monique Daal

Verbinder, adviseur, projectleider èn coach met een passie voor opvoeding, ondernemerschap en persoonlijke groei

>