Gratis is goed. Of toch niet?

Gratis is goed. Dat is een gevleugelde zin van Mama Tandoori, hoofdfiguur uit het gelijknamige boek van Ernest van der Kwast. Een absolute aanrader als je iets hebt met of wilt leren over opgroeien in een gezin met een migratieachtergrond in Rotterdam. Een hilarisch en tegelijkertijd melancholisch en liefdevol portret van een Nederlands-Indiase familie. 

Mama tandoori is de pittige moeder des huizes die haar gezin stevig onder de duim houdt, desnoods met de deegroller. Wat haar vooral tekent is haar eeuwige jacht op kortingen, koopjes en aanbiedingen. Ze is altijd op voordeel uit, onder het motto gratis is goed, ook al betreft het nutteloze spullen. Zoals ik al zei: Hilarisch. Maar waar het me in deze blog even over ging is de zin "Gratis is goed".

In deze tijd van de coronacrisis bieden veel coaches, experts en trainers hun zo waardevolle trajecten, programma's en diensten tegen uitverkoop prijzen of zelfs gratis aan. Een sympathiek gebaar in een tijd waarin veel mensen geconfronteerd worden met een teruggang in inkomsten of hier in ieder geval bang voor zijn. Zo kunnen zij toch aan zichzelf of hun bedrijf blijven werken.

Maar is gratis nu ook echt goed?

Ik vind het iedere ondernemer's persoonlijke keus wat hij of zij aan wil bieden en tegen welke prijs. Als het goed voelt, het verkoopt en je kunt waarde leveren, lijkt me geen sprake van een probleem. Ik heb daar dan ook geen enkel oordeel over.

Wel kan ik mijn eigen ervaringen delen met het gratis weggeven van veel content. Toen ik net begon met mijn online coaching bedrijf, ging er een wereld voor me open. Online is er zoveel mogelijk als het gaat om kennis en expertise delen, en je kunt zoveel mensen bereiken. Ik zat in een enorme creatieflow en crëerde de ene 'freebie' na de andere.

Niet alleen een mooie ebook om nieuwe leads aan te trekken, maar hele webinar series, downloadable pdf-formats met allerhande werkvormen en opdrachten, opgenomen meditaties en challenges waarin ik zoveel waarde stopte dat mensen er een jaar mee vooruit konden. En het werd allemaal aangevraagd als warme broodjes! Mijn lijst groeide als een dolle.

Maar wat ik leerde is dat je met gratis aanbod vaak ook een bepaalde groep mensen aantrekt. Mensen die het normaal vinden dat je zo veel gratis weggeeft en dan nog zeggen dat je commercieel bent omdat je hun email adres vraagt. Mensen die vol enthousiasme meedoen aan alle gratis challenges en webinars, maar uiteindelijk nooit een betalende klant worden. Mensen die uiteindelijk nooit de echte stappen durven te zetten om de transformatie te creëren waar ze van dromen.

Je bedrijf trekt veel volgers en sympatisanten, maar weinig potentiële klanten die passen bij je betaalde aanbod en de ambities die jij hebt, voor jezelf en je klanten.  En dan wordt je bedrijf een hobby, een charity. Je doet mooie dingen voor veel mensen, je helpt mensen een stapje verder met je kennis en kunde, maar je kunt er niet van eten, laat staan leven. En dat zie ik veel gebeuren bij vrouwelijke ondernemers die vol idealisme met hun bedrijf de wereld een beetje mooier willen maken.

Dus hoe dan wel?

Wat we vaak vergeten is dat geld energie is. Zoals alles energie is. En juist nu is het belangrijk de energie hoog te houden en de energie vrij te laten stromen. Alles gaat om de intentie. Dus als je iets gratis aan wilt bieden, check dan even in bij jezelf. Doe je dit vanuit angst, misschien zelfs paniek, om nu vooral in beeld te blijven of omdat je dringend nieuwe klanten nodig hebt? Wacht dan liever nog even.

Tot je voelt dat je het daadwerkelijk doet vanuit liefde, vanuit groei, vanuit de wil om van betekenis te zijn voor een ander. En laat het dan onderdeel zijn van een lange-termijn-strategie, waarin je gratis aanbod aansluit bij je betaalde diensten en zich ook richt op dezelfde doelgroep. Wees specifiek in op wie je je richt.

Ook voor mij was dat zoeken afgelopen weken. Wat wel, wat niet, wanneer en hoe? Je wilt helpen, je wilt iets doen. Ik zag plots hoe half Nederland het thuiswerken ontdekte en de vele online mogelijkheden die ik al jaren gebruik.

Ik roep al jaren dat we in een prachtige tijd leven, waarin het internet en de techniek het mogelijk maakt om een betekenisvol bedrijf op te bouwen rond je gezin, je dromen en jouw unieke talenten en waarden. En daarvoor hoef je helemaal niet technisch te zijn, over 'superpower' te beschikken of meer dan 12 uur per dag te werken. Dat leer ik mijn klanten in mijn jaarprogramma. Tegen betaling, dat dan weer wel.

En toch....

En toch heb ook ik besloten iets gratis aan te bieden: een interactieve online masterclass met de titel "Jezelf opnieuw uitvinden in tijden van crisis". Speciaal voor vrouwelijke experts, trainers en coaches, die ook in tijden van corona (juist nu) hun bedrijf willen laten groeien.

Het is mijn intentie om in deze masterclass jou te inspireren, je nieuwe perspectieven te laten zien en jouw energie hoog te houden. Met werkboek, zodat je meteen ook zelf aan de slag kunt, met de inzichten en ideeën die je opdoet.

Zie je ik daar? Aanmelden kan hier.


Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur Next Level Mama | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>