Groot denken leidt tot grote resultaten

Wat roept het bij je op wanneer ik je zeg dat je groter moet denken? In gesprekken met (potentiële) klanten voel ik vaak twijfel, angst of weerstand. We zijn in Nederland snel geneigd te denken: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Groot denken kan associaties oproepen met jezelf willen overschreeuwen.

Je kunt je afvragen: waarom moet alles tegenwoordig altijd maar groter, beter, meer? Waarom kunnen we niet tevreden zijn met minder? Dat verklaart een trend als het ‘consuminderen’.

Laat me daarom eerst uitleggen wat ik versta onder ‘groot denken’. Voor mij staat ‘groot denken’ voor leven en werken vanuit mogelijkheden en vanuit een diepe verbinding met de oneindige bron van creativiteit en overvloed in jezelf. Als je hiermee in verbinding bent, zul je merken dat je daarmee energie, eenvoud en moeiteloosheid terug brengt in je werk en je leven.

Daarnaast geloof ik erin dat de menselijke natuur gaat over groei en ontwikkeling, en zijn we hier altijd om meer ervaringen op te doen, meer lessen te leren, meer impact te hebben, meer bewustzijn te ontwikkelen, meer te geven en meer te ontvangen. Dat is niet iets oppervlakkigs, maar dat is onze (spirituele) natuur.

Wanneer je kiest voor groter denken, laat je je minder snel stoppen door tegenslag, door een ‘dit kan niet’ of  ‘NEE’, blijf je ten alle tijden open voor nieuwe kansen en mogelijkheden en je maakt maximaal gebruik van al je bronnen: financiële middelen, je creativiteit, je ideeën die altijd maar blijven komen, je vrienden en relaties, je passie en bezieling. Je zet alles in om jouw gewenste resultaten te bereiken.

De kracht van de HOE-vraag

Een goed hulpmiddel om in deze mindset te komen, is door het stellen van de HOE-vraag. Als je iets graag wilt en de gedachte komt op: ‘Ik heb daar geen tijd voor’, buig deze vraag dan om naar ‘Hoe kan ik de tijd hiervoor vrij maken?’

Denk je ‘Ik kan dat niet betalen?’, buig dit dan om naar ‘Hoe kan ik dit bedrag creëren? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het in mijn materiële werkelijkheid verschijnt?’

Onze hersenen zijn zo gebouwd, dat ze altijd op zoek gaan naar een antwoord, zodra een vraag wordt gesteld. Dus door het stellen van deze open HOE-vraag, open je de poort naar jouw creativiteit. Doe dit met je kinderen en je zult versteld staan. Zij staan vaak nog veel meer in verbinding met hun creativiteit en out-of-the-box denken. En er blijkt altijd veel meer mogelijk dan je denkt!

Als je deze manier van denken niet vaak hebt toegepast, zul je in eerste instantie misschien weinig antwoorden krijgen. Jouw Ja-maar-respons is nog te sterk. Maar ook dit kun je leren ombuigen naar Ja-èn. ‘Ja, het is duur èn ik kan een manier bedenken om het mogelijk te maken. Ja, ik heb het druk, èn toch kan ik kiezen om hiervoor tijd vrij te maken'. Blijf open voor mogelijkheden, en de oplossingen zullen zich aandienen.

Grote stappen

Als je groot gaat denken, ga je ook grotere stappen nemen. Stel dat je een eigen bedrijf wilt starten en je denkt klein. Dan ga je ook kleine stapjes nemen. Je begint bijvoorbeeld met het geven van workshops naast je baan. Je wilt het niet te rigoureus aanpakken, je wilt niet al te veel risico’s nemen en eerst eens aftasten of er een markt is voor jouw diensten. Dus je pakt het rustig aan.

Omdat je voor een workshop ook niet ontzettend veel kunt vragen, genereer je hiermee aanvankelijk weinig omzet. Je zult dus heel veel workshops moeten geven en het zal dan ook heel veel tijd kosten voor je je bedrijf op een niveau hebt gebracht dat het je salaris in loondienst kan vervangen.

Wanneer je daarentegen start met een grotere visie, durf je wellicht meteen grotere stappen te zetten door je direct te richten op klanten met wie je het liefste werkt en waarmee je grote resultaten wilt behalen. Je kunt dan direct een grotere waardeomslag creëren, zowel voor de klant als voor jezelf. De overstap vanuit loondienst kun je dan in relatief korte tijd maken.

Denkpatronen doorbreken

Succesvol zijn betekent mogelijkheden zien en kansen benutten. Klinkt makkelijk, maar blijkt vaak toch lastig. Niet omdat het ons ontbreekt aan kennis en ervaring, maar omdat we verleerd zijn om buiten de kaders te denken. Om vraagstukken op een creatieve manier te benaderen, met een open geest en met de nodige verbeeldingskracht en vindingrijkheid.

Logisch, we verkeren graag in onze comfort zone en ons reptielen-brein wil ons veilig houden. Groot denken roept bovendien bij heel veel mensen belemmerende overtuigingen op. Deze belemmeringen kunnen onder andere zijn ontstaan in de opvoeding, of vanuit life events en gebeurtenissen.  Overtuigingen als “Om succesvol te zijn moet je keihard werken”, “Niet iedereen is geboren voor succes”, “Hoogmoed komt voor de val” kunnen ons behoorlijk in de weg zitten.

Mensen in je directe omgeving proberen je vaak te behoeden voor fouten, vanuit liefde, maar daarmee helpen ze je niet op de beste manier. Ik hou ervan jou uit te dagen en je te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Ook als het ongemakkelijk voelt. Mijn Amerikaanse coach zei altijd: “It always feels awkward before it becomes elegant”. Als je groot gaat denken, vraagt het ook om grotere acties en natuurlijk voelt dat ongemakkelijk als je dat niet gewend bent. Maar voor je het weet is dat je ‘new normal’, en wordt het een nieuwe routine om groot te denken!


Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over de vraag wat er voor jou mogelijk zou zijn. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.


Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>