Happiness: een kwestie van doen

Pharrell Williams nummer ‘Happy’ maakt me altijd vrolijk, en zet me aan het denken.

Clap along if you know what happiness is for you…

Ik was één van die druk bezette moeders die graag door rende in de dagelijkse stroom van boterhammen maken, kusjes uitdelen, kinderen op en neer rijden van school, naar clubje, naar vrienden,  intussen je werk doen, boodschappen halen, mails beantwoorden, je Facebook checken, afstemmen en overleggen met manlief over allerlei zaken, onbelangrijk maar wel noodzakelijk om aan alle verplichtingen en verantwoordelijkheden te voldoen. De ideale situatie om de dingen waar je echt blij van wordt, steeds weer voor je uit te schuiven en uit te stellen.

Dus vroeg ik mezelf: Waar word ik echt gelukkig van?

Het antwoord wist ik wel. Van schrijven, mensen inspireren, mooie dingen creëren, reflecteren op de waanzin en schoonheid van het leven, een goed gesprek met één van mijn kinderen, een goede vriendin of mijn man. Dit zijn de momenten, dat ik me ook zo dankbaar, begeesterd en gelukkig voel. Waarom deed ik het dan zo weinig?

Wat is het toch, dat we aan de echt belangrijke zaken vaak zo weinig tijd besteden en maar al te graag verkondigen dat we wel zouden willen, maar er echt geen tijd voor hebben?

Wat is het toch, dat we echt allerlei dingen gaan doen of veranderen, als we er klaar voor zijn? Eerst nog dit, eerst nog dat. En dan pas gaan we doen, wat we nu eigenlijk al echt willen doen. Vreemd.

Voor mezelf ben ik erachter gekomen, dat achter dit uitstelgedrag van mij, een grote angst schuil ging. Ik was eigenlijk doodsbang om meer tijd te gaan besteden aan de dingen die ik echt belangrijk en vervullend vond. Waar ik dan zo bang voor was?

Angst om niet goe​​​​​​​​d genoeg te zijn

Kan ik wel goed genoeg schrijven? Kan ik wel goed genoeg coachen? Ben ik überhaupt inspirerend genoeg voor anderen? Ben ik goed genoeg? Het  is een wezenlijke vraag, die je alleen zelf kunt beantwoorden. Hoe meer je jezelf kunt accepteren en goedkeuren, des te meer kun je met overtuiging zeggen: ik ben goed genoeg.

Vaak zoeken we die goedkeuring bij anderen (je man, je ouders, je baas), maar in essentie verdwijnt dat knagende, zeurende stemmetje van binnen pas echt, wanneer je jezèlf die goedkeuring kunt geven. Geef jezelf toestemming om minder te moeten, meer te willen (human nature is all about expansion) en vooral meer te gaan stralen. Je bent echt echt echt goed genoeg.

Angst om je verhaal te delen

Vaak denken we dat we alleen staan met onze zorgen, problemen en gedachtespinsels. Ik ook. Anderen zullen me wel kinderachtig vinden, of emotioneel, of onprofessioneel. Gek genoeg zul je merken, dat wanneer je deze ‘vreemde gedachten’ met anderen deelt, dat zij ze ook hebben, soms hebben ze zelfs nog ‘gekkere’ overtuigingen of zorgen. En dat het juist heel fijn kan zijn dit soort dingen met elkaar te delen.

Maar het blijft ‘eng’, want het maakt je kwetsbaar (althans zo voelt het), wanneer je met de buitenwereld deelt wat zich allemaal in jouw binnenwereld afspeelt. Zeker als je dit nog niet gewend bent te doen. Maar er zijn zoveel mensen, zowel in de virtuele als in de ‘echte’ wereld, die anderen inspireren en bemoedigen, gewoon door hun eigen verhaal te vertellen…..waarom zou jouw verhaal niet die kracht kunnen hebben voor anderen?

Angst voor financiële onzekerheid

Veel mensen denken dat als ze alleen nog maar gaan doen wat ze leuk vinden, dat ze zich dan financieel in de afgrond storten. Op dit punt heb ik inmiddels in mijn eigen leven genoeg bewijs verzameld, dat juist als je doet wat je leuk vindt, waar je oprecht blij en enthousiast van wordt, het geld begint binnen te stromen. Juist als je je zonder angst stort in het realiseren van jouw dromen, komt er op één of andere manier altijd geld vrij om jouw dromen waar te maken. Het Universum beloont jou voor je durf en vooral jouw vertrouwen. Het versterken van je money mindset heeft met name te maken met steeds meer durven vertrouwen op jouw ware natuur en die van het leven. Net zoals er elke ademhaling voldoende lucht is voor iedereen, zo is er ook altijd genoeg geld. Het is de angst voor tekort die je vaak bevestigd ziet in jouw realiteit. Dat werkt dus ook andersom. Geloof in overvloed en je zult de bewijzen gaan zien.

Geen excuses, begin nu!

Dus kortom komt het erop neer, dat ‘happiness’ gewoon voor het oprapen ligt. Kijk je angsten in de ogen en ga meer doen van wat je leuk vindt! Al is de eerste stap nog zo klein, begin nu. Niemand is ooit klaar voor wat dan ook. Er is geen perfect moment voor wat dan ook. Maar NU is goed genoeg en JIJ bent goed genoeg.

Vind je dit interessant en wil je veranderingen aanbrengen in je leven, gezin of werk/ bedrijf? Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je hierbij te helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

Monique Daal

Verbinder, adviseur, projectleider èn coach met een passie voor opvoeding, ondernemerschap en persoonlijke groei

>