In de chaos vond ik mezelf terug

2020 zullen we niet snel vergeten. Van de bosbranden in Australië, via de crisismaatregelen door COVID-19 naar de wereldwijde demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Er gebeurt zoveel tegelijk en de meningen buitelen over elkaar. Over alles is zoveel te zeggen, maar bij mij was het effect dat ik steeds minder wist wat te zeggen.

In mijn persoonlijke leven haalde mij oudste zoon intussen zijn HAVO-diploma en maakt zich op het studentenleven, werd bij mijn man de diagnose van een chronische ziekte gesteld en werd ikzelf hard geconfronteerd met het feit dat ik nu echt in een andere levensfase terecht kom door allerlei overgangsongemakken.

En in al deze drukte was ik ook nog op zoek naar het antwoord op de vraag waar ik nu echt naar toe wil met mijn werkend leven en bedrijf. Sinds de start van mijn bedrijf in 2002 heb ik altijd heel veel met elkaar gecombineerd: het geven van opvoed- & communicatietrainingen aan ouders en professionals, het ontwikkelen van pedagogische methodieken en programma's voor onderwijs en kinderopvang, het leiden van projecten in het sociaal domein, het coachen van ambitieuze vrouwen over de hele wereld rond de thema's van opvoeding, mindset en ondernemerschap. En tussendoor werkte ik bij tijden ook in loondienst, meestal als senior beleidsadviseur of procesbegeleider.

En altijd werd me gevraagd hoe ik dit toch deed in combinatie met mijn man en vier kinderen, terwijl we ook nog tussendoor 10 jaar in het buitenland woonden. Maar ik kreeg ook vaak wazige blikken als ik vertelde wat ik deed, de vraag waarom ik nu weer iets anders ging doen. Of ik niet beter eerste één ding kon afmaken, voordat ik weer in iets anders zou investeren. En de diverse business coaches met wie ik werkte adviseerden me allemaal een niche te kiezen en een duidelijk profiel. Hoe weet men anders waar je van bent? Ik volgde enkele adviezen op, maar toch stroomde het niet.

Multipassionate coach & ondernemer

En hoe vervelend de coronamaatregelen ook waren en zijn, er ontstond wel ruimte om mijn zoektocht te verdiepen. Dieper naar binnen om te ontdekken hoe ik verder wilde. Ik stuitte op begrippen als multipassionate ondernemers, multitalented creatieve generalisten en multipotentials. Door het overlijden van Barbara Sher, auteur van 'Refuse to choose', besteedden enkele mensen uit mijn netwerk aandacht aan het onderwerp. Ik heb niet zo veel met de door haar gebruikte term van 'scanners', maar wel met haar pleidooi voor het omarmen van je eigen veelzijdigheid.

Deze keer landde het echt. Ik ben nu eenmaal iemand met veel talenten, meerdere passies en een berg aan ideeën. Ik denk graag out-of-the-box, probeer graag nieuwe dingen, ben verslaafd aan persoonlijke groei en ontwikkeling, raak snel verveeld en loop niet graag het geijkte pad. Ik ben op mijn best als ik meerdere ballen in de lucht moet houden, kan en mag schakelen tussen werkzaamheden en ik word letterlijk ziek als ik al deze energie en plannen niet in de wereld zet.

Daarom past het ondernemerschap mij zo goed. Maar ook in mijn rol als beleidsontwikkelaar kom ik tot mijn recht omdat ik daar mijn sterke maatschappelijke betrokkenheid in kwijt kan, mijn creativiteit en mijn kracht in het verbinden van de juiste partijen. En vanwege de complexiteit waar ik mijn tanden kan inzetten. Het omarmen van deze veelzijdigheid en het 'moeten kiezen' loslaten, creëerde meteen meer ruimte en rust in mij. Ik paste de tekst in mijn LinkedIn profiel aan: "multipassionate coach & ondernemer | senior beleidsontwikkelaar | expert pedagogisch partnerschap". Vanwege het maximaal aantal letters moest ik het hierbij laten, maar het voelde goed.

Jezelf laten zien

Jezelf laten zien, uitkomen voor wie je bent en wie je wilt zijn. Het lijkt vaak makkelijker dan het is. Je uitspreken over wat je doet, voelt en kan, is een continue oefening. Zeker als dat niet voldoet aan het standaard plaatje. Als je meerdere beroepen hebt of meerdere bedrijven. 

Terwijl hoe meer jij je authentieke zelf laat zien, hoe makkelijker het voor de ander is om jou te leren kennen en met je te verbinden. Zakelijk gezien is het helemaal handig om je uit te spreken. Je te laten zien. Te weten wat je talenten zijn en daar voor te gaan staan. Je grootste kracht in te zetten en voor je te laten werken. 

Intussen ben ik gestart in een nieuwe part-time baan en ben ik met meerdere mensen in gesprek over verschillende zakelijke initiatieven. Het is bijzonder te merken, dat - nu ik heb besloten mee te bewegen met mijn ware natuur - zich nieuwe mogelijkheden aandienen en de inspiratie langzaam terug komt. Ik heb er zo'n zin in mijn nieuwe plannen uit te werken. Komende maanden deel ik daar meer over. In de tussentijd kun je gewoon bij me terecht als:

  • je in een overgangsfase zit en je opnieuw wilt verbinden met je hart en je missie
  • op zoek bent naar meer balans en wilt leven, werken en opvoeden vanuit je hart
  • je als (online) coach een succesvol bedrijf wil bouwen rond je gezin

Ik sluit af met een vraag aan jou:  Laat jij jezelf al zien in al je veelzijdigheid? Heb jij al omarmd wie je bent of wil je hier graag eens over sparren? Boek gerust een gratis Clarity Call voor een nadere kennismaking. Ik beloof je dat je met waardevolle tips het gesprek verlaat.

 

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur Next Level Mama | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>