Inspireer je kinderen met je bedrijf!

Onderstaande blog schreef ik ruim 3 jaar geleden, toen we net in Australië woonden. Ik deel hem nogmaals omdat ik nog steeds moeders tegenkom, die niet voluit durven te ondernemen omdat ze denken daarmee hun gezin tekort te doen. En dan vooral de kinderen. Ze houden zich nog een beetje in...tot de kinderen wat ouder zijn. Dan zijn zij weer aan de beurt.

Inmiddels zijn mijn kinderen wat ouder en kunnen ze mij ook daadwerkelijk teruggeven hoe ze hun kindertijd hebben ervaren met die altijd maar ondernemende moeder. En geloof me, ze zijn me dankbaar, dat ik altijd heb laten zien dat werk leuk is, dat je altijd weer opnieuw kunt beginnen (mama bouwde immers 3 bedrijven in 3 landen op) en dat ondernemen je de mogelijkheid geeft je werk aan te passen aan je levensfase en de keuzes die daarbij horen. Zo ontstond mijn ouder- en kindcentrum op Curaçao omdat ik geen geschikte opvang voor mijn eigen vier kinderen kon vinden.

Anyway, mocht je twijfelen of dit wel de goede fase is om er vol van te gaan (nu je kinderen misschien nog jong zijn), lees onderstaand verhaal.

"Een bijkomstigheid van het ondernemen vanuit huis, is dat je kinderen onbewust heel erg veel meekrijgen van waar je mee bezig bent. Mijn vier kinderen pakken er allemaal weer iets anders van mee.

Mijn jongste van 9 is vooral onder de indruk van de boodschap die ik via mijn werk wil uitdragen, namelijk dat alles in je leven een reflectie is van je eigen mindset en hoe je hierin dus zelf volledige verantwoordelijkheid hebt. Dus als ik weer eens uitroep “Maar dat is toch veel te duur!” of “Dat kunnen we nu niet betalen”, herinnert hij me daar fijntjes aan. “Mama, je weet het hè, gedachten zijn krachten, het geld stroomt naar ons toe!”. Of als ik zeg, dat ik gewoon een rotdag heb, dan zegt hij: “Je kiest dat zelf, hoor, je kunt ook kiezen voor een leuke dag!”.

De tweede in rij, 11 jaar, kijkt de hele dag naar You Tube. Werkelijk van alles zoekt hij op op You Tube. Van “Hoe bak ik de lekkerste brownies?”, via “ Hoe maak je je eigen pijl en boog?” of “Wat moet je doen wanneer je je wachtwoord van je iPhone bent vergeten?” tot “Hoe maak je een vuurtje als je moet overleven in de rimboe?”.

En sinds hij me thuis in de weer heeft gezien met het maken van filmpjes voor mijn video cursus en online programma, heeft hij ook de smaak te pakken. Hij maakte zijn eigen You Tube kanaal aan en te pas en te onpas vraagt hij me nu om mijn telefoon. Want: “Ik moet even een filmpje maken voor mijn You Tube account”. Zo neemt hij zijn kijkers mee op avontuur naar zijn hut vlakbij ons huis, laat hij zien wat er gebeurt wanneer hij een verse hete rode peper opeet of weet hij zijn bewondering wanneer hij een bijzondere vogel heeft ontdekt, die we voor we in Australië woonde, nog nooit hadden gezien. Het aantal subscribers houdt hij goed bij. En ik als moeder kijk en luister verbaasd hoe hij deze filmpjes in vloeiend Engels inspreekt.

De 3e zoon van 13 is vooral geïnteresseerd in het aspect van “geld verdienen”. Hij ziet overal handel en wil van alles een ‘deal’ maken. Hij vindt het wel grappig, dat mama nu als online ondernemer zich met allerlei techniek bezig houdt en hem om advies en tips vraagt. En hij was niet te beroerd om voor mijn video cursus mijn filmpjes te editen. Tot mijn enthousiasme wist hij slides in te voegen in mijn amateuristisch opgenomen filmpjes en muziekjes te zetten onder mijn ingesproken meditaties en visualisaties. Ik leek wel een echte pro!

En dan mijn dochter van net 17 jaar. Vorig jaar, toen we nog op Curaçao woonde, verraste ze ons al met haar website “Babysitting with love”, die ze in een middag voor haar oppaswerk had gemaakt. Compleet met referenties, diploma’s, foto’s en contactpagina. Met mijn eigen website was ik not bene maanden bezig geweest!! Uiteraard ook een zakelijke Facebookpagina aangemaakt en al snel verdiende ze een aardig zakcentje bij met haar oppasuurtjes. Dat moet ook wel als fervente Apple-fan, die elke laatste gadget wil hebben, hebben, hebben 😉

En nu dan in Australië. “Hoe kom ik nu aan nieuwe oppasgezinnetjes?” verzuchtte ze drie weken geleden nog. Maar weer heel doelgericht, vertaalde ze haar website naar het Engels, plaatste berichtjes op Facebook, in groepen als “Nederlanders in Sydney”, en vroeg me me om haar berichten te delen. En ja hoor, mevrouw heeft al weer 3 nieuwe oppasgezinnen!

Terwijl mijn man druk is met het voeren van sollicitatiegesprekken en het maken van connecties via LinkedIn en 'coffee-dates', op zoek naar een passende baan, en ikzelf weer in cirkeltjes mijn groei online zit te saboteren, kwam Amber afgelopen week met haar eerste zelf verdiende dollars thuis. Ze was de eerste die hier haar eigen geld had verdiend.

En gisteravond was ik echt met stomheid geslagen. Nadat ik een inspirerend Skypegesprek had afgerond met een collega-ondernemer waarin wij elkaar probeerden op te peppen de volgende stappen te gaan nemen, kwam mijn dochter naar me toe. “Mam, kom eens, ik wil je iets laten zien”. 

Ze ging online visitekaartjes bestellen en vroeg me wat ik van het ontwerp vond. Zelf ontworpen uiteraard. “Mooi”, zie ik oprecht. “Ok, mag ik dan je creditcard, want dan ga ik het bestellen, ik betaal je cash terug”. Ze voerde alle gegevens in en vroeg me even mee te kijken op de laatste pagina, voordat ze de button “Place order” in moest drukken. Ik zag dat ze ook maar meteen een visitekaarthouder had besteld (“Dan blijven de kaartjes tenminste netjes”, babbelde ze opgewekt) en dat er ook nog verzendkosten bij kwamen. “Amber, weet je het zeker?”, vroeg ik voorzichtig. Dan is al je geld meteen weer op. Lachend keek ze me aan: “ Ja mam, dat is ondernemen, hè? Je moet wel investeren in je eigen bedrijf!”.

Wil jij ook je kinderen inspireren door een high-level bedrijf op te bouwen en voldoende tijd over te houden voor je gezin? Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over de vraag hoe dit voor jou mogelijk zou zijn. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>