Jezelf opnieuw uitvinden

Drie heel verschillende bedrijven bouwde ik, op drie heel verschillende continenten. Met man en vier kinderen begon ik drie keer opnieuw in een nieuw land (nog los van alle 'kleinere' verhuizingen tussendoor). Dus ja, ik mag mezelf denk ik wel expert noemen in het ‘mezelf opnieuw uitvinden’.

Six human needs

In zijn model van de 'six human needs' noemt Tony Robbins zes drijfveren voor menselijk gedrag. Het gaat om vier persoonlijke behoeften en twee spirituele:

  1. Certainty (zekerheid); alle factoren die een mens een goed gevoel geven.
  2. Variety (variatie); afwisseling in het leven.
  3. Significance (betekenis); erkenning krijgen voor ons handelen, het aanzien.
  4. Love / connection (liefde / verbintenis); onderdeel uitmaken van een groep.
  5. Grow (groei); ontwikkelen door je handelingen.
  6. Contribution (bijdrage); je tijd zinvol besteden.

Deze human needs, herleiden ons menselijk gedrag. Bij alles wat we doen hebben we de doelstelling om één of meer van deze behoeftes te vervullen. Als je me kent of al wat langer volgt, zal het je duidelijk zijn, dat naast groei en zingeving (de twee universele spirituele behoeften, die iedereen heeft), voor mij #2 Variety het meest belangrijk is. Afwisseling en uitdaging,  dat is wat mij drijft en wat mijn ziel voedt. What makes you tick?

Meerdere passies en talenten

Naast deze 'human need' ben ik ook een multipassionate of multipotential. Tot voor kort had ik geen idee dat dit bestond en wat het was, maar hoe meer ik me in dit onderwerp ging verdiepen des te meer herkenning vond ik. Dionne Hendriks omschrijft multipassionate vrouwen, die zij Multidonnas noemt, als volgt: 

Het zijn veelzijdige vrouwen die niet het geijkte pad van A naar B lopen maar regelmatig een afslag nemen. Ze hebben afwisseling nodig en een grote behoefte om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Ze hebben meerdere passies en interesses en voelen zich niet thuis in de huidige maatschappij waar specialiseren de norm is geworden. Ze passen niet in een hokje.

Hé, that's me! 

Vandaar dus mijn sterke drijfveer 'variety'. Altijd vond ik het lastig mijn business samen te vatten in één zin of terug te brengen naar één passie. Dus ik deed altijd dingen naast elkaar, liefst veel dingen. En mijn 'beroep' of 'functie' is ook niet te vangen in één woord: beleidsadviseur, business consultant, auteur, trainer, coach, mentor, manager, directeur, ontwikkelaar, kwartiermaker, pionier....allemaal rollen die ik ergens in mijn werkzame leven heb gespeeld, in loondienst of als ondernemer.

Vaak zag ik dat ook als een zwakte: kon ik nou nooit eens doorzetten? Kon ik niet gewoon voor één ding kiezen? En de buitenwereld kon het ook niet altijd volgen. Voor recruiters ben ik een drama. Hoe kunnen ze in hemelsnaam chocola maken van mijn CV?

Maar.....deze blauwdruk heeft ook hele sterke kanten! Zo word je bijvoorbeeld heel goed in het jezelf elke keer opnieuw uitvinden, leer je veel meer dan de meeste andere mensen omdat je je met de meest uiteenlopende dingen hebt bezig gehouden en weet je allang dat er meerdere wegen naar Rome zijn. En daardoor raak je niet zo snel uit balans in een crisis.

De kansen van een crisis

Zoals elke crisis, biedt ook deze Coronacrisis ons kansen. De kans om onszelf opnieuw te leren kennen, opnieuw uit te vinden, onszelf opnieuw uit te dagen en te ontdekken hoeveel kracht en potentie we in ons dragen.

Zo ontstond mijn bedrijf in het jaar na een emotionele crisis, namelijk door de doodgeboorte van ons tweede kindje, onze zoon Thom. Mijn (online) business coaching programma ontstond in een tijd van een financiële crisis in ons persoonlijke leven. En onze migratie naar Sydney kwam tot stand doordat we een maatschappelijke crisis zagen aankomen op Curaçao, waar we toen woonden. Een crisis creëert namelijk vaak helderheid (wat vind ik nu echt belangrijk?), urgentie (er moet NU iets gebeuren) en focus (al het andere lijkt plotseling ruis).

Dus om jou te helpen op zoek te gaan naar de kansen die deze crisis jou brengt, heb ik iets heel waardevols voor je bedacht!

Online Masterclass "Jezelf opnieuw uitvinden in tijden van crisis" 

Op 15 april had ik een LIVE Masterclass gepland over het Starten met VIP-dagen, om je bedrijf een boost te geven en op een hoger niveau te positioneren, op een hele mooie locatie in Rotterdam.

Maar ook ik moest op zoek naar een andere vorm. Het geven van webinars en online trainingen is gesneden koek voor me. Dankzij deze techniek kon ik mijn coachings business opbouwen, terwijl ik in het buitenland woonde. Maar ik zocht ook inhoudelijk naar een invulling die voor jou nu echt meerwaarde zou bieden.

Dus in deze gratis online masterclass ga ik graag met jou op zoek naar mogelijkheden om deze crisis vóór je te gaan laten werken. Het wordt een interactief online event op maandag 6 april van 10 - 13 uur, waarin je leert:

  1. Welke mindset nodig is om deze crisis het hoofd te bieden en kansen te ontdekken
  2. Welke mogelijkheden er zijn om je aanbod of businessmodel aan te passen 
  3. Welke succesfactoren jou helpen om ook in tijden van crisis te blijven verkopen

Wanneer je je aanmeldt, nodig ik je uit om drie vragen te beantwoorden. Je antwoord helpt mij op de masterclass zo waardevol mogelijk voor je te maken. Het is mijn wens voor jou dat je nu een goede basis legt, zodat je vanaf nu elke crisis aankunt. Zowel psychologisch als zakelijk. 

Heb je interesse, meld je dan hier aan. Zodra je de antwoorden op de vragen hebt verzonden, ontvang je een email met de toegangslink naar de masterclass. Ik zie je graag daar!

Meld je hier aan voor de interactieve online masterclass "Jezelf opnieuw uitvinden in tijden van crisis".

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur Next Level Mama | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>