Kiezen voor verbinding

Alles begint met de relatie. Tussen ouders en kinderen. Tussen docenten en leerlingen. Tussen leidinggevenden en medewerkers. Tussen hulpverleners en cliënten. Vaak willen we iets van de ander: dat ze beter luisteren, dat ze duidelijker communiceren, dat ze meer hun best doen. En vaak willen we dan te snel. We vragen of de kamer al is opgeruimd, of het huiswerk al is ingeleverd, of de doelen al zijn behaald. Maar we slaan een hele belangrijke stap over. Die van het maken van verbinding.

Maar hoe creëer je nu eigenlijk een echte en oprechte verbinding?

Echte verbinding start met de intentie en een eerlijk antwoord op de vraag: Wíl ik echt verbinding? En zo ja, voor welke kwaliteit van verbinding ga ik?

Je oprecht kunnen verbinden met een ander vraagt dat je je oprecht kunt verbinden met jezelf. In contact met anderen kun je angsten en beperkingen tegenkomen. Dus je openstellen voor echte verbinding vraagt ook om moed. Jezelf durven laten zien en transparant zijn over wat er speelt.

Er is ook ruimte nodig voor verbinding om tot stand te komen. De één heeft meer ruimte nodig dan de ander. Helder zijn over de ruimte die eenieder nodig heeft leidt ertoe dat je elkaar gemakkelijker kunt zien en verstaan.

Andere zaken die nodig zijn om tot verbinding met elkaar te komen: dat je met een open houding de dialoog aangaat, dat je in oplossingen denken loslaat, dat je in het ‘hier en nu’ aandacht schenkt aan wat er is.

De verbinding met jezelf

De verbinding met jezelf is de meest belangrijke verbinding die we hebben. En dit begint met zelfbewustzijn. Zodra ons bewustzijn zich verder opent en we ons steeds meer bewust worden wat er onder de oppervlakte in ons leeft, komen oude patronen meer naar de voorgrond. Patronen in ons denken, voelen en gedrag die uitermate beperkend kunnen werken naar ons zelf toe, maar ook naar onze verbindingen in de buitenwereld. Voorbeelden van dergelijke patronen zijn: jezelf klein maken, geen ruimte geven aan jezelf of op bepaalde situaties reageren vanuit overleving, schuldgevoel, schaamte, onveiligheid, gebrek aan liefde voor jezelf of overdreven verantwoordelijkheidsgevoel. Zie het als een uitdagende reis om met deze patronen aan de slag te gaan en de verbinding met jezelf te verbeteren!

Jezelf verbinden met anderen

Ook in de verbinding met anderen ervaren we soms bepaalde patronen. Zo weten we ons bijvoorbeeld geen houding te geven in een groep, vinden we het lastig om te netwerken, voelen we ons meer op ons gemak bij mannen of juist bij vrouwen. De relatie met onze ouders was voor ons de eerste verbinding met anderen en vaak zijn patronen in deze relatie ontstaan. Het gevoel afgescheiden te zijn van andere mensen overkomt ons allemaal wel eens. Het kan dan helpen om minder de focus te leggen op de verschillen tussen jou en de ander en meer te zoeken naar de overeenkomsten. Maar de hectiek van onze hedendaagse samenleving maakt het ons ook niet altijd gemakkelijk om ons te verbinden. Vaak nemen we simpelweg de tijd niet om ons te verbinden. Want we hebben haast, we krijgen teveel prikkels op ons af en contacten zijn vaak vluchtig. Zowel online als offline. Hoe doorbreek je dat?

Opvoeden en verbinding

In onze drukke wereld bestaat het risico om vluchtig te zijn. Niet met onze aandacht in het hier en nu. Niet bij onszelf. Niet bij de kinderen. Niet bij onze partner, collega of vriendin. Onze gedachten en emoties zijn overal, maar niet bij de ander. De verbinding ontbreekt. Vooral onze kinderen voelen dat. En ze reageren door uit het contact te stappen. Ik denk dat veel zogenaamd 'probleemgedrag' eigenlijk stil verzet hiertegen is. Waarom zouden ze zich aanpassen aan jouw norm als zij jou toch niet lijken te interesseren? Als jij er toch niet echt bij 'bent' als ze je iets proberen te vertellen? En eigenlijk geldt dit in alle relaties. Het omgekeerde is ook waar. Wanneer je in contact bent met jezelf - echt en open -, is er ook verbinding met de ander. En dat merken ze. Thuis in de opvoeding, maar ook in jouw werk.

Jezelf verbinden met gelijkgestemden

Jezelf verbinden met mensen die op dezelfde golflengte zitten, zorgen allereerst voor herkenning. Je voelt je thuis en verbonden omdat je bezig bent met dezelfde thema's, misschien werkt aan dezelfde doelen, en soortgelijke ervaringen met elkaar kunt delen. Lid zijn van een 'club', community of team geeft ons ook een gevoel dat we ertoe doen. Je kunt soms iets betekenen voor een ander en tegelijkertijd kun je je in lastige tijden ontzettend gedragen voelen door een groep. En je kunt er geïnspireerd worden, maar ook uitgedaagd om te groeien naar een volgend niveau. Verbondenheid zorgt voor acceptatie, liefde en overvloed.

En dit is de verbinding die ik wil creëren in mijn nieuwe Facebook groep 'Ambitieuze & Ondernemende Moeders'. Als jij op zoek bent naar meer verbinding met vrouwen zoals jij, dan ontmoet ik je graag daar! En natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw gedachten over verbinding. Vind je het wel/ niet belangrijk, ervaar je belemmeringen in het aangaan van verbinding en hoe zorg jij ervoor dat je in verbinding blijft met jezelf?


Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je te helpen de verbinding met jezelf en anderen te verbeteren. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.
Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur Next Level Mama | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>