Ontsnappen uit de ratrace

Veel van mijn klanten willen weg uit de ratrace. Vaak verwoorden ze het als de zoektocht naar ‘meer balans’, maar meestal zijn ze eenvoudigweg op zoek naar een andere manier om hun leven vorm te geven. Een manier die meer voldoening geeft en meer uitdaging biedt. Meer passie en energie, minder ratrace.

Maar wat is die ratrace nu eigenlijk? 

Het ratrace denken is deel van het systeem van onze samenleving en gaat uit van het denken in efficiëntie en winst. En om dat te meten verzinnen we allerlei manieren om onze voortgang en resultaten bij te houden. We zijn in veel organisaties gaan geloven dat we kwaliteit kunnen uitdrukken in kwantitatieve analyses. En dat trekken we door in ons privéleven.

Op de consultatiebureaus worden nauwkeurig alle staatjes van onze pasgeboren baby’s bijgehouden, en ook op school worden onze kinderen voorbereid op deze ratrace van cijfers, presteren, resultaten en protocollen. Creativiteit en autonomie lijken niet belangrijk en hierdoor raken we vervreemd van onze ware natuur. En we doen er allemaal aan mee totdat het ons steeds meer gaat tegen staan en we ons gevangen voelen in de door ons zelf gebouwde gouden kooi.

Op Wikipedia wordt de ratrace uitgelegd als een begrip, dat aangeeft dat iemand of iets bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Het roept een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt.

Gevangen in een gouden kooi

Toch vinden veel mensen het lastig te ontsnappen uit de ratrace en dat heeft er deels mee te maken dat de ratrace, hoezeer we hem ook verfoeien, deel is geworden van onze identiteit. We ontlenen onze eigenwaarde aan de mate waarin we slagen binnen het systeem van de ratrace. En we zijn verslaafd geraakt aan de uitgangspunten van de ratrace: productiviteit & winst. We zijn gaan geloven dat we heel hard moeten werken om goed te verdienen, dat we altijd productief moeten zijn om daarmee ons gecreëerde leven te behouden.

Immers, de ratrace is ook comfortabel. Je weet wat je hebt en dat is vertrouwd. Ons ego en ons reptielenbrein willen ons veilig houden en ontslag nemen of ons bedrijf & leven anders inrichten kan ons werkelijk verlammen van angst. Maar ontsnappen uit de ratrace kan echt.

Ontsnappen in drie  stappen

Het begint ermee dat je al je oude overtuigingen eens goed onder de loep neemt en een grote schoonmaak houdt in je gedachtenwereld. Alleen de overtuigingen die jou gaan helpen een leven te creëren waar je helemaal verliefd op wordt, mogen blijven. Alles wat je gelooft is slechts een gedachte die je heel vaak hebt gedacht en die zich op de automatische piloot herhaalt en herhaalt. Maar dat wil nog niet zeggen, dat ze waar zijn. Dus waarom vasthouden aan gedachten, die je belemmeren?

De volgende stap is dat je weer contact gaat maken met je innerlijke stem. Naar de stem in je diepste innerlijk die spreekt over je zorgen, over waar je kwaad van wordt en waar je heilig in gelooft. Maar ook die fluistering die ons laat zien wat er nog meer mogelijk zou kunnen zijn. Ons binnenste dat wordt afgestompt door de rollen die wij hebben, wat anderen van ons denken en doordat wij uit het oog verloren zijn waar wij ons echt druk over maken en waar we werkelijk naar verlangen. Als je die stem kunt laten spreken, wat zou je dan zeggen? En wat zou je dan doen?

En daarmee kom ik bij de derde stap, die van DOEN. Life rewards action is voor mijzelf de belangrijkste levensles die ik afgelopen decennia heb opgedaan. Door die eerste stap te zetten, zet je iets groots in beweging. De energie gaat schuiven, je maakt een statement en de volgende stappen ontvouwen zich vervolgens vanzelf. En hoe meer je op dat proces gaat leren vertrouwen, des te makkelijker wordt het om in actie te komen. En om  jouw mooiste leven te creëren! Buiten de ratrace, maar in flow. Jouw flow.


Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over de vraag wat er voor jou mogelijk zou zijn. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.


Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>