Succesvol thuis werken met de kinderen om je heen

Grappig om in al die berichten op social media te lezen hoe het thuiswerken met de kinderen om je heen veel mensen uitdaagt, nu dit dankzij het coronavirus in veel gezinnen realiteit is. Grappig omdat dit voor mij destijds juist een bewuste keus was. Ik koos voor het ondernemen vanuit huis toen mijn oudste 2,5 jaar was en ons leven op zijn kop werd gezet toen onze tweede kindje na een voldragen zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Onze eerste zoon, Thom.

Deze gebeurtenis deed me meer dan ooit beseffen hoe kostbaar onze tijd hier op aarde is en hoe waardevol de connecties met onze dierbaren. Ik was destijds senior beleidsadviseur bij een grote gemeente, maar voelde plots dat ik het anders wilde. Niet meer 5 voor 6 komen aanrennen bij de opvang om mijn dochter op te halen, dan te racen naar de Appie om vervolgens nog te koken, eten, opruimen om haar dan toch nog enigszins op tijd in bed te kunnen leggen. En dus werd ik zzp-er en werd ons huis mijn werkplek. Nooit een moment spijt van gehad.

Het ondernemerschap heeft me meer gebracht dan ik ooit had kunnen dromen, zowel financieel als persoonlijk. Ook toen wij daarna nog drie zonen mochten verwelkomen in ons gezin, bleek het thuiswerken een gouden greep. En ja, later kreeg ik personeel en regelde wij een leidster aan huis, maar het feit dat ik mijn bedrijf steeds weer kon aanpassen aan de fase en behoefte van het gezin, vond ik altijd een enorm cadeau.

Niet altijd rozegeur en maneschijn

Maar door al die berichten die ik nu voorbij zie komen na een paar dagen waarin op grote schaal thuis wordt gewerkt, en de kinderen ook thuis zijn, komen de herinneringen terug van toen de kinderen jonger waren. En inderdaad, het was niet altijd rozegeur en maneschijn om het werk te organiseren met vier jonge kinderen. Als baby slapen ze natuurlijk nog een groot deel van de dag en is het redelijk te doen. Alhoewel ik dan eigenlijk ook het liefst een dutje ging doen, in de tijd van gebroken nachten ;-). Als de kinderen ouder worden, gaat het meer aandacht en structuur vragen om het werk gedaan te krijgen binnen de tijden die je gepland hebt. Vooral de peuterleeftijd was wat dat betreft een uitdaging!

Tips & tricks

Gaandeweg leerde ik wat werkte en wat absoluut niet, en die lessen deel ik hier graag met je. Misschien heb je er iets aan.

1.Eerst geven, dan ontvangen

Als je eerst een uur intensief met de kinderen samen iets doet, - even naar buiten, samen een puzzel maken of dansen -, kunnen ze meestal daarna zelf een uur spelen. Ze moeten even hun energie kwijt en het gevoel hebben dat je er bent, voordat ze zichzelf kunnen vermaken. Datzelfde geldt voor aandacht: wanneer je met aandacht reageert wanneer ze je bijvoorbeeld een vraag stellen, laten ze je meestal weer het snelste weer met rust en respecteren ze ook jouw werktijd. Regels als: "mama gaat nu eerst een half uurtje werken en dan mag je je vraag stellen", zijn een garantie voor een uur gedoe en gezeur met als resultaat dat je geen woord op papier krijgt.

2. Denk aan de basisbehoeften

Kinderen gaan 'zeuren' als niet aan de basisbehoeften is voldaan. Ik kan zelf helemaal opgaan in mijn werk en totaal vergeten te eten of drinken. Vaak kwam ik er later achter dat de kinderen aan het jengelen waren, omdat ze gewoon honger of dorst hadden. Zorg daarom altijd voor voldoende gezonde snacks en drinken voor de momenten tussen de maaltijden door, zodat je niet wordt onderbroken wanneer je net lekker aan het werk bent, of er aan het einde van de dag achter komt dat de voorraadkast is geplunderd.

3. Wees je bewust van je eigen energie

Zorgen voor je eigen gemoedstoestand is de sleutel in succesvol thuiswerken. Als je gespannen, boos of geïrriteerd bent, voelen je kinderen jouw disbalans onmiddelijk aan. Ze pikken het op en je ziet, dat hun spellen mislukken, ze zich wild gaan gedragen of onderling beginnen te ruzieën. Als je wilt dat ze rustig spelen terwijl je werkt, dan moet je alle gevoelns van onrust loslaten. En dat betekent ook een vorm van overgave en acceptatie dat het gaat zoals het gaat. Soms betekent het accepteren dat je die klus niet op dit moment kunt afmaken, maar meestal zul je zien dat als jij het vertrouwen uitstraalt dat het gaat lukken, de kinderen zich navenant gedragen.

4. Maak van het nadeel een voordeel

Soms loop je vast in je werk. De computer loopt vast, je kunt geen oplossing bedenken voor een bepaald probleem of je hebt even geen inspiratie tijdens het schrijven. Als je alleen bent, hebben we vaak de neiging om maar door te gaan, te blijven puzzelen, zoeken en proberen. Op zulke momenten kun je de kinderen juist 'gebruiken' om even uit de situatie te stappen. Zij blij, want mama is weer even beschikbaar, en jij blij. Want vaak zul je merken dat je na een gezellig moment met de kinderen, waarin je werk even helemaal hebt losgelaten, je weer achter de computer kruipt en de oplossing of inspiratie zich spontaan aandient.

5. Werken in tijdblokken of korte spurts

Er zijn dagen dat je alleen in korte tijdblokken kunt werken, soms maar 10 minuten. Ik werd er heel goed in om heel efficient met mijn tijd om te gaan en elk rustig moment aan te grijpen om dan bijvoorbeeld meteen even die email te schrijven. Wist je dat een mens zich niet langer dan 25-45 minuten achter elkaar kan concentreren? En hoe meer je je gaat irriteren dat je telkens gestoord wordt, des te moeilijker is het daarna weer terug aan het werk te gaan. Dus gebruik ook de korte tijdsblokken en blijf in vertrouwen dat het precies gaat zoals het gaat.

6. Maak elke ochtend een lijstje

Maak 's ochtends een lijstje met werkzaamheden die je die dag wil doen. Prioriteer de lijst en categoriseer de acties naar: a) absoluut onmogelijk met kinderen, b) zeer goed mogelijk met kinderen, c) te doen met kinderen en d) overbodig, inefficënt of niet-productief. De a's doe je in de avonden, weekenden of als er iemand anders is om op de kinderen te letten, de b's doe je overdag wanneer de kinderen spelen of met eigen zaken bezig zijn, de c's doe je als het middagdutje tijd is, of wanneer je de kinderen ook aan het werk hebt gezet. Alle d's doe je gewoon niet.

Je zou dit ook kunnen doortrekken naar een weekplanning, zolang je je maar realiseert dat het werken met kinderen erbij altijd anders kan lopen en dat je jezelf oefent hier rust in te vinden. Belangrijk hierbij is dat je het 'ideale plaatje' loslaat en meebeweegt in de situatie. Dit laatste is in elke crisis trouwens goud waard!


Wil je meer weten over hoe je jouw eigen bedrijf om je kinderen kunt opbouwen, waarbij je thuis en online werken als vertrekpunt neemt, hou mijn berichten dan in de gaten, want ik ben een mooi aanbod aan het uitwerken.

Wil je in de tussentijd vast sparren, boek dan hier jouw gratis Clarity Call. Ik denk graag met je mee!

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur Next Level Mama | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>