Time-management voor ambitieuze moeders

We zeggen allemaal met regelmaat: ‘Ik heb geen tijd’. Veel ambitieuze moeders hebben continu het gevoel, dat zij achter de feiten aanlopen. Ze voelen steeds een druk om meer dingen gedaan te krijgen, of ze denken dat ze gewoon veel te veel te doen hebben en niet genoeg tijd om het gedaan te krijgen. Tijd is hun vijand, en ze voelen zich vaak zo moe.

Ik herken dat.

Wanneer ik mijn klanten het ‘huiswerk’ meegeef om tijd voor zichzelf in te gaan plannen, kan ik de stress bijna voelen. Tijd voor mezelf inplannen? Me-time? Waar haal ik de tijd vandaan? Misschien volgende week, als het wat minder druk is op mijn werk, of wanneer de kinderen uit logeren gaan. Misschien in de vakantie.

Met regelmaat tijd voor jezelf inplannen en in die tijd alleen maar dingen doen, die je gewoon blij maken, je ziel voeden, je geest en lichaam tot rust brengen. We doen het allemaal veel te weinig. We dragen verschillende excuses aan.

We kunnen de kinderen toch niet te lang aan hun lot overlaten? We hebben verantwoordelijkheden, we hebben toezeggingen gedaan.

We hebben toch wel belangrijkere dingen te doen? Het antwoord is NEE.

Dat gevoel dat je altijd tijd tekort komt kan ook een uiting zijn van een ‘schaarste-mindset’. Net zoals je kunt denken, dat je altijd geld tekort komt. Toch is er een belangrijk verschil tussen geld en tijd. Geld is altijd weer opnieuw te creëren. In die zin raakt geld dus nooit op. (Ja, deze kan je uitdagen, maar meteen ook enorm geruststellen: geld is altijd opnieuw te creëren).

Hoe anders is dat met tijd. Dit moment komt nooit meer terug (een variatie op ‘deze wee komt nooit meer terug’, die ik ooit tijdens een zwangerschapsles hoorde ;-). Tijd is niet terug te draaien. Tijd is eindig. Jouw tijd hier is eindig. Dit is de belangrijkste les, die mijn doodgeboren zoon Thom mij ooit leerde. 

Tijd is het meest kostbare bezit dat we hebben.

En toch gaan we er vaak zo onzorgvuldig mee om! We rommelen maar wat aan, we draaien nog een was, we verdoen onze tijd met piekeren over het heden en verleden. Maar het enige wat we werkelijk hebben, is het NU.

Veel vrouwen denken, dat ze een minder goede moeder zijn of worden, wanneer ze meer tijd en aandacht gaan besteden aan dat wat ze graag doen of aan zichzelf. Niets is minder waar. Integendeel, zelfzorg zou je eerste prioriteit moeten zijn, dagelijks.

JIJZELF zou elke dag bovenaan moeten staan van jouw actielijst!

Ruimte voor een meditatie, een moment van schrijven en reflectie, een massage, lekker uitgebreid in bad, een avondje uit met een vriendin, een wandeling langs het strand of in het bos. Wanneer heb jij zoiets voor het laatst gedaan?

Wat is jouw relatie met tijd?

Veel vrouwen zijn ver verwijderd van de werkelijkheid als het gaat om tijd en hebben er een scheef gegroeide verhouding mee. Ze creëren to-do lijsten die onmogelijk te bereiken zijn en die er uiteindelijk toe leiden dat zij zichzelf uitschelden of zich overweldigd voelen, omdat ze niet alles gedaan krijgen. Dit is de perfecte manier om je succes en je gevoel van eigenwaarde te ondermijnen. 

In mijn coaching programma No Limit Parenting nodig ik de deelneemsters uit de verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en tijd te creëren voor voor taken die in lijn liggen met haar kernwaarden en die haar hoogste visie voor zichzelf en haar gezin ondersteunen. 

Ik geloof erin, dat investeren in je eigen persoonlijke en spirituele groei als vrouw, de beste opvoedingsstrategie is die er is. Het creëren van en vasthouden aan een vastgelegd schema met ME-time zal je helpen om positieve gewoonten te verankeren en de natuurlijke groei door te maken in de richting die je zelf vooraf hebt uitgestippeld en die daar het gevolg van is. 

En voor kinderen is het een krachtig voorbeeld van jezelf serieus nemen, naar je eigen behoeften  luisteren en te leren dat mama niet altijd beschikbaar is en wil zijn. En ja, dit kun je al oefenen met hele jonge kinderen. Als jij jezelf serieus neemt, gaan anderen dat ook doen.

‘Ik heb geen tijd’ is een krachtige negatieve affirmatie en ik nodig je uit die nu meteen om te buigen naar:

‘Het is veilig voor mij tijd en aandacht aan mezelf te besteden, en mijn kinderen waarderen en respecteren dat”.

Wil jij jezelf meer serieus gaan nemen en meer ME-time creëren?

Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om je hierbij te helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.


Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>