Van of-of naar en-en

De kerstdagen zijn weer voorbij en dit is de tijd dat veel mensen nadenken over hun goede voornemens, ambities en doelen voor het nieuwe jaar. Misschien jij ook.

Maar durf jij echt voluit te dromen? In Nederland heerst vaak de mentaliteit van doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg. Dus op social media zie je ook vaak de roep om juist geen doelen te zetten, maar gewoon even stil te staan in het nu. Waarom altijd meer en beter willen en niet gewoon even te genieten van wat je al bereikt hebt?

Denken in tegenstellingen

De artikelen over mindfulness en balans wisselen elkaar af met het pleidooi om als vrouw juist je ambities na te jagen en te streven naar meer invloed van vrouwen op een hoog niveau in organisaties en instituties. Verhalen van succesvolle vrouwelijke ondernemers en verhalen van vrouwen die na een burn-out juist oproepen of het allemaal niet een tandje minder kan.

Dezelfde paradox wordt vaak gecreëerd rond het thema ‘geld verdienen’. Mensen die oproepen om je prijzen te verhogen en hoge omzetdoelen durven vragen, worden vaak weggezet als oppervlakkig. Daartegenover staan dan de ondernemers die maatschappelijk betrokken zijn, inhoudelijk een sterker verhaal hebben of sociale impact willen maken.

Het is kennelijk een sterke menselijke neiging om te denken in ‘of-of’ en verschillende waarden tegenover elkaar te zetten. Ik zie het als een vorm van schaarste-denken als in ‘je kunt nu eenmaal niet alles hebben’ of ‘je kunt niet van twee walletjes eten’.

Denken in mogelijkheden

Veel liever denk ik in ‘en-en’. Hoe kan ik èn goed verdienen èn een positieve impact hebben op het leven van mijn klanten? Hoe kan ik èn een goede vrouw en moeder zijn èn luisteren naar mijn eigen behoeften en ambities? Hoe kunnen we èn een comfortabel leven leiden èn beter zorgen voor moeder aarde? Hoe kan ik èn meer verdienen èn minder werken?

Dit ‘en/en’ denken èn het stellen van de ‘hoe-vraag’ haalt je ook meteen uit de slachtofferrol. Het activeert je creativiteit en verruimt je bewustzijn. Waarom jezelf laten beperken door ‘of/of’ denken? Het begint met het maken van een krachtige keuze. Ik wil dit èn ik wil dat. Klinkt jou dat hebberig in de oren? Dat is dan een mooie uitnodiging om te onderzoeken waarom je dat eigenlijk vindt.

En-en staat tegenover of-of denken. Het is kijken vanuit evenwaardigheid naar zaken die naast elkaar van waarde zijn door niet te oordelen. Het wordt ook wel parallel denken genoemd. Het is twee onafhankelijke concepten met elkaar verbinden. Of op twee niveaus tegelijk kijken.

Ons denken is geneigd om zaken te labelen en in te delen. Dat is een auto en dat is een fiets. Dat vind ik lekker, en dat niet. Het is niet mogelijk om tegelijk een auto en een fiets te zijn. Of om iets tegelijkertijd lekker en vies te vinden. Tegengestelde dingen sluiten elkaar uit. Als iets fout is, is het niet goed. De wereld is zwart of wit.

En zo ziet de wereld er dan uit: Als ik verdrietig ben, ben ik niet gelukkig. Als ik mij erger aan jou, vind ik jou dus niet aardig. Als je je slachtoffer voelt van de situatie, kun je niet handelen. Als je huilt ben je zwak en dus niet sterk.

Geef jezelf toestemming

Het grote voordeel van ‘en-en’-denken is dat dingen naast elkaar kunnen bestaan. Dat je niet hoeft te kiezen. Dat er beiden mag zijn. Je mag grote dromen hebben èn ontzettend dankbaar en tevreden zijn met wat je al hebt. Je mag èn gaan voor meer omzet èn verlangen naar meer vrije tijd. Je mag èn genieten van groots en meeslepend èn kiezen voor klein en betekenisvol. Het mag er allemaal zijn.

Dus geef jezelf toestemming om het allemaal te willen en het allemaal te zijn. Observeer en voel wat echt is voor jou en hoe bepaalde gedachten, verlangens en emoties beiden in jou aanwezig zijn, ook al lijken ze op het eerste gezicht tegenstrijdig. Sommige waarden botsen op sommige momenten met elkaar, maar de kunst is om jouw vastgezette overtuigingen soms van een afstandje te bekijken en te ontdekken hoe je de op het oog conflicterende waarden in je brein kunt verenigen.

Wat daarbij helpt is jezelf vragen hoe het bereiken van de nieuwe waarde je kan helpen om meer of minder van de oude waarde te krijgen. Vervolgens bedenk je zoveel mogelijk antwoorden op de vraag. Dit legt in je brein namelijk een nieuwe verbinding tussen de ene en andere activiteit/waarde. Hoe meer antwoorden je bedenkt, des te sterker wordt deze nieuwe verbinding.

Laat me je enkele voorbeelden geven:

  • Stel je wilt je bedrijf laten groeien, maar vreest dat je dan helemaal geen tijd meer over houdt  voor je gezin. De vraag is dan: Hoe kan het laten groeien van mijn bedrijf mij helpen om meer tijd met mijn gezin te besteden?
  • Of je wilt graag gaan trainen in de sportschool, maar je  vindt dat je eerst jouw schuld moet afbetalen. De vraag in dit geval is: Hoe kan naar de sportschool gaan mij helpen mijn schulden af te lossen?
  • Of je wilt gezonder gaan eten, maar je weet dat je zo vaak lekkere trek hebt. Je vraagt jezelf dan: Hoe kan gezonder eten mij helpen minder trek te hebben?
  • Je wilt al jaren je kasten opruimen, maar kan er maar geen tijd voor vinden. Stel jezelf de vraag: Hoe kan de kasten opruimen mij helpen meer vrije tijd te creëren?

Je zult zien hoe je hersenen voor jou aan het werk gaan, er op al deze vragen legio antwoorden te bedenken zijn en nieuwe verbindingen worden gelegd. Het resultaat in je hersenen is dan:

  • mijn bedrijf doen groeien = meer tijd met mijn gezin besteden
  • naar de sportschool gaan = werken aan mijn schulden
  • gezonder eten = minder trek in lekkere dingen
  • kasten opruimen = meer tijd in mijn leven creëren

Dus wanneer je aan de slag gaat met het formuleren met je doelen en ambities, kijk dan eens of je je of-of denken kunt doorbreken en helemaal los kunt gaan in het verbinden van al jouw dromen.

Ik ben heel benieuwd om te horen wat het en-en denken jou heeft gebracht, dus deel jouw ervaringen hieronder!


Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over de vraag wat er voor jou mogelijk zou zijn. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>