Waarom moeders goede ondernemers zijn

Veel vrouwen beginnen op enig moment voor zichzelf om het moederschap te combineren met persoonlijke en zakelijke ambities. Het ondernemerspad op!

Op zoek naar de juiste balans

Ondanks kilometers beleid en vele sympathieke projecten op het gebied van een goede work-life-balance, flexibilisering van de arbeidsmarkt en kinderopvang, is het in de praktijk nog altijd een hele logistieke klus om het opvoeden van een stel koters te combineren met het opbouwen van een degelijke carrière.

Voor veel werkende ouders is werken als zelfstandige de perfecte oplossing om werk en zorg te combineren. Ikzelf maakte deze keuze in 2002 en ben nog steeds heel tevreden over dat besluit.

Hoewel de omgeving er niets van begreep dat ik een goede en zekere baan bij een grote gemeente inruilde voor een onzeker bestaan, zwanger van de 2e, ik heb er nooit spijt van gehad. Integendeel!

De vrijheid, de autonomie, de voldoening, ik hou van het ondernemen. Ik ontdekte allerlei onvermoede talenten in mezelf. Ik bleek veel creatiever dan ik dacht, ik bleek een commerciële inslag te hebben, ik kon zelfs voldoende werk binnenhalen. Ik bleek er goed in!

En ik leerde veel. Als ondernemer ben je immers van alles. Boekhouder, secretaresse, websitebouwer, communicatieadviseur, productontwikkelaar en ga zo maar door.

Juist die afwisseling en uitdagingen maken het ondernemerschap voor mij de perfecte manier mezelf steeds opnieuw uit te vinden en mezelf te blijven ontwikkelen. Naast het opvoeden van 4 kinderen.

Mijn bedrijfje

En al ondernemend kom ik natuurlijk in contact met vele andere vrouwelijke ondernemers. Want ik hou van samenwerken. In geloof niet in concurrentie, maar juist in synergie. En inmiddels heb ik de eer gehad verschillende vrouwen te mogen coachen bij hun eerste stappen naar een eigen onderneming.

Wat me altijd weer opvalt is de neiging die wij vrouwen hebben onze eigen inspanningen en prestaties te ‘downsizen’. We praten over ons bedrijfje, we vinden het lastig anderen te vertellen waar we goed in zijn, of waarom de klant voor ons zou moeten kiezen. En het bepalen van ons tarief maakt ons dikwijls heel onzeker. Want ja….hoeveel ben jij waard? Deze vraag gaat veel dieper dan een markt-economische afweging.

Zeker in het werkveld van (vrouwelijke) coaches, therapeuten, trainers en adviseurs, is het een onderwerp dat de gemoederen vaak bezig houdt. Deze groep professionals willen anderen vooral ‘helpen’, maar durven niet een waarde te koppelen aan hun eigen expertise en kwaliteit.

Jammer!!

Waarom moeders beter zijn in zaken doen

Want mijn stelling is dat moeders zijn juist hele goede ondernemers zijn. Waarom?

  • Omdat het starten en leiden van een eigen bedrijf dezelfde fases kent als het doorlopen van een zwangerschap, de geboorte, de eerste stapjes, de beginnersfouten, de groeipijnen, de toenemende stabiliteit en onafhankelijkheid en het loslaten. We hebben dus al ervaring met meebewegen in vertrouwen!
  • Omdat om een bedrijf te leiden veelal dezelfde kwaliteiten ingezet moeten worden die we in onze rol als moeder al zo glorieus gebruiken en ontwikkelen. We hebben onze ondernemersspieren dus al getraind!


Over welke kwaliteiten ik het heb? Ik heb ze hieronder op een rij gezet.

Vindingrijkheid

Wanneer je eerste kind geboren wordt, kom je erachter dat je eigenlijk niets weet! Hier heb je niet voor geleerd, en wat zo makkelijk leek van een afstandje blijkt een ‘hell of a job’.

Er doen zich allemaal situaties voor waar je ter plekke een oplossing voor moet bedenken. We waren er niet op voorbereid en toch doen we het. We blijken ontzettend vindingrijk in het vinden van strategieën voor onverwachte problemen. Wij blijken goed in het gebruiken van bijvoorbeeld humor en relativeringsvermogen bij het bereiken van het gewenste resultaat.

En al doende leert men. Ondernemen gaat niet, evenmin als opvoeden, over boekenwijsheid. Het gaat om met je voeten in de klei soms letterlijk wat ‘aanmodderen’, totdat je het ineens hebt! De oplossing om uit een impasse te komen en met goede moed de volgende stap te zetten.

Doorzettingsvermogen

Kinderen krijg je voor het leven, je kunt ze niet terug geven als het toch niet zo bevalt. Dus je moet altijd doorgaan, en het gekke is dat wil je ook.

Geen ouder geeft zijn of haar kind op, ook als het kind niet blijkt te reageren op de gekozen aanpak, als het kind niet het bekende pad bewandelt en plots een hele andere afslag wil nemen, dan je had gepland.

Als ouder ga je door in het zoeken naar de juiste diagnose, het overbrengen van je boodschap, het steeds weer aanpassen van jezelf en je aanpak.

Voor je kind ga je eindeloos door, en lijk je een eindeloze energie op te kunnen brengen.

We geven niet op als het moeilijk wordt en dit is een eigenschap die zowel in ouderschap als in ondernemerschap zeer goed van pas komt.

Geduld

Wist jij dat je zoveel geduld in je lijf had, voordat je kinderen kreeg?

Kinderen testen ons uit en terwijl we ons beheersen om onze woorden en onze handen in controle te houden – ook al zijn we nog zo boos –, ontwikkelen we steeds meer geduld.

We kiezen er soms voor een kind een verkeerde keus te laten maken, om het kind zelf te laten uitvinden hoe het anders kan. ‘Uitgestelde beloning’ is iets wat moeder maar al te goed kennen, want de vruchten van jouw opvoeding laten soms lang op zich wachten.

Dit geduld heb je ook hard nodig wanneer je een eigen bedrijf start. De eerste successen en de eerste inkomsten kunnen ook soms op zich laten wachten, maar dankzij jouw eindeloze inzet en geduld, kun je jouw bedrijf realiseren en sturen in de gewenste richting.

Passie

Zet een groep moeders bij elkaar en voor je het weet, hebben zij het over elkaars kinderen!

Over hun prestaties, hun zorgen, hun talenten, hun gewoontes, hun dromen en plannen. Onze kinderen zijn onze passie, we krijgen er geen genoeg van. Ook al weet je soms niet waar je het geduld en de energie vandaan haalt, met plezier geef je dagelijks weer het beste van jezelf.

Ondernemers zullen herkennen, dat je eigen bedrijf ook voelt als een passie. Het neemt je gedachten vaak volledig in beslag en met tomeloze energie bedenk je steeds weer nieuwe plannen.

En net zoveel voldoening en trots als het eerste stapje van je kind kunnen oproepen, zo blij en enthousiast kun je je voelen wanneer je weer een belangrijke stap zet in je onderneming: een eigen logo, een nieuwe huisstijl, je eerste product, je eerste tevreden klant.

En hoewel je in loondienst vaak minder uren maakt dan als zelfstandig ondernemer, je voelt je minder moe en leeg aan het einde van de dag, zelfs als het een keer niet zo lekker loopt. Want het is jouw passie, jouw ding, jouw succes, jouw mislukking en jouw verhaal.

Visie

Als je de zwangerschapstest ziet verkleuren en je weet dat je (opnieuw) moeder wordt, begint de plannenmakerij. Je vult het plaatje van dit nieuwe mensje al in.

Gedurende de opvoeding gebruik je je visie op het leven, je visie op je kinderen om hen te begeleiden naar volwassenheid.

Soms laten we ons meeslepen in de details van alledag, maar op lange termijn keren we weer terug naar die visie voor de toekomst waar we dagelijks aan bouwen. We doen een stapje terug en proberen weer grip te krijgen op het grotere plaatje.

Ook al zien onze kinderen dit zelf soms nog niet, we kunnen hen motiveren de juiste keuzes te maken door hen te vertellen over dit grotere verhaal, het lange termijn perspectief, door te anticiperen op wat kan komen.

Voor ondernemers is het zien van kansen, voordat anderen ze zien, cruciaal. En het zien van het lange termijn perspectief van je bedrijf, terwijl je intussen gewoon elk klein stapje neemt, maakt van jouw bedrijf een succes.

Mijn conclusie?

Dus hoewel zowel het starten en leiden van een bedrijf als het opvoeden van kinderen in deze huidige maatschappij, een ware uitdaging is, zou ik beiden niet willen missen.

En hoewel sommigen menen, dat beiden ook niet te combineren zijn, merk ik in de praktijk dat het juist goed te combineren is vanwege de vele parallellen. Moeder zijn maakt me een betere ondernemer, en het ondernemerschap heeft me een betere moeder gemaakt.

En naarmate je groeit in je ondernemerschap, en je durft te investeren in coaching en ontwikkeling, ontdek je steeds meer manieren om slimmer te werken in plaats van meer, om nog meer ruimte, tijd en geld te creëren door het vragen van de juiste prijzen, het werken met de juiste klanten en het doen waar je echt het meeste blij van wordt.


Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over de vraag hoe dit voor jou mogelijk zou zijn. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.


Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>