Drie succesfactoren om met plezier en voldoening winst te maken

In tegenstelling tot veel andere business coaches ben ik al bijna 20 jaar ondernemer. Twintig jaar geleden was online marketing nog geen ding zoals nu. We waren nog niet de hele dag op social media te vinden. Ik had wel een website en we verstuurden wel een nieuwsbrief. Voor die tijd nog helemaal niet zo gewoon. Mijn bedrijf heette DaalAdvies en de nieuwsbrief had de naam DigiDaal meegekregen. Ik had een klein team en we hadden er zo'n lol in! 

Ondernemen vanuit het hart was de slogan. Ik heb het over de periode 2002-2010. Terugkijkend was dit een hele succesvolle periode waarin ik 6-cijferige omzetten behaalde. Ik was een beetje naief aan het ondernemerschap begonnen en had geen voorbeelden in mijn omgeving. Ik had nog geen tien duizenden euro's uitgegeven aan business coaching en marketing trainingen. En toch heb ik nooit zonder klanten gezeten. 

Hoe kan dat? Afgelopen dagen heb ik geprobeerd om de drie belangrijkste succesfactoren uit die periode op een rij te zetten. Misschien heb je er iets aan.

1. Ik had geen strategie (niet bewust in ieder geval) en deed letterlijk gewoon wat ik leuk vond. Dingen die me aan het hart gingen, die me energie gaven, projecten waarmee we de wereld een beetje mooier maakten. En ik koos mijn samenwerkingspartners en opdrachtgevers zorgvuldig. Ik wilde alleen werken met leuke mensen met positieve energie. Ik voelde me daardoor bijna continu in een high vibe. En je weet wat ze zeggen: "Money follows joy".

2. Ik volgde de actualiteit en de tijdsgeest. Doordat ik met veel mensen en organisaties in onze sector koffiedates had en kennismakingsgesprekken voerden, kreeg ik een heel goed beeld waar ze tegenaan liepen. Waar hun frustraties zaten, hun problemen of juist hun energie. Vervolgens speelde ik daarop in met een passend aanbod.

3. Ik dacht groot. In plaats van een training hier en een workshop daar, of een tijdelijke inzet tegen uurtarief, schreef ik voorstellen met een langere looptijd, waarin op verschillende niveaus en thema's verandering of vernieuwing werd doorgevoerd. Doordat mijn ambities vaak groter waren dan die mijn opdrachtgevers in eerste instantie zelf formuleerden, ontstond er enthousiasme en momentum. 


Dat was het en als ik deze factoren nu vertaal naar mijn huidige klanten en praktijk, dan zijn dit nog steeds belangrijke punten die in mijn jaarprogramma aan bod komen.

1. Doe wat je leuk vindt

Wil je als expert, coach of trainer een duurzaam bedrijf opbouwen, kies dan alsjeblieft iets waar je hart echt van gaat dansen. Iets wat je echt leuk vind, waar je gepassioneerd over bent en koppel het aan een missie die groter is dan jij. Voor mij heeft dat altijd te maken gehad met het geven van een goede start aan alle kinderen en de empowerment van moeders.

2. Ken je klant

Zorg dat je goed weet wat er speelt bij je klanten. Verdiep je in hun verhalen, hun zorgen en hun doelen. Ga met ze in gesprek, lees wat zij lezen, bezoek plekken die zij bezoeken. Doe je onderzoek.

3. Denk groot

Denk groter dan je klant. Te kleine doelen en resultaten zijn niet inspirerend en brengt mensen niet in beweging. Verruim het perspectief voor je klant, laat zien dat jij kansen en mogelijkheden ziet, die zij zelf (nog) niet zien. En beschrijf vervolgens het pad hoe ze daar zouden kunnen komen. 


En in deze tijd is daar een hele krachtige component bijgekomen...

Waar ik er nog letterlijk op uit ging om nieuwe potentiële klanten te ontmoeten, kunnen we nu de kracht van social media inzetten om onze boodschap uit te dragen. Hiermee kunnen we mensen bereiken in alle uithoeken van de wereld. Hoe cool is dat? Toen ik nog in Sydney woonde, bediende ik op een gegeven moment klanten uit 12 verschillende landen!

Daarnaast kunnen we dankzij de techniek nu ook een scala digitale diensten toevoegen aan ons aanbod: een e-book, een podcast, online cursussen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien geloof ik erin dat ondernemerschap de toekomst heeft, ook voor onze kinderen. Hoe leuk is het dat je met je werk je kinderen kunt inspireren en kunt laten zien wat er allemaal mogelijk is.

We leven in een prachtige tijd, waarin het internet en de techniek het mogelijk maakt om een betekenisvol bedrijf op te bouwen rond je gezin, je dromen en jouw unieke talenten en waarden. En daarvoor hoef je helemaal niet technisch te zijn, over 'superpower' te beschikken, meer dan 12 uur per dag te werken of een hele bijzondere gave te hebben. Het enige dat het vraagt is een heel sterk verlangen en de durf om op te staan en jouw plek in te nemen!

Wil jij hier nu echt serieus werk van maken, dan heb ik op dit moment de volgende opties:

1. Je boekt een VIP-dag, waarop we een dag lang gaan kijken waar je nu staat en hoe je vanuit meer rust en kwaliteit kunt gaan ondernemen en meer kunt gaan verdienen. Stuur me gerust een berichtje als je hierin interesse hebt.

2. Je meldt je aan voor de Masterclass 'Starten met VIP-dagen', waarop je gaat leren wat high-end ondernemen nu eigenlijk inhoudt en hoe VIP-dagen een hele mooie manier zijn om hiermee te starten.

3. Je gaat er meteen vol voor en je onderzoekt met mij of mijn Jaarprogramma bij je past.

Wil je even sparren wat voor jou nu de juiste stap kan zijn? Boek dan hier jouw gratis Clarity Call. Ik denk graag met je mee? Het is bijna al weer maart, laten we nu starten dit jaar onvergetelijk te maken!

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>