Going through the winters

Een week niet gepost. Zoekende hoe om te gaan met de bizarre periode waarin we ons bevinden. Wat vind ik er nu van, wat doet het met mij en wat vertelt dat mij? Even geen zin om mijn mening aan de veelheid van meningen toe te voegen.

Ik moest denken aan onderstaande tekst over het omgaan met de winters.

Het leven kent constante, voorspelbare patronen van verandering, en de enige constante factoren zijn onze gevoelens en houding ten opzichte van het leven. Onze houding en de keuzes die we maken, bepalen de resultaten. Alles wat we zijn en alles wat we kunnen worden, wordt bepaald door onze houding en onze keuzes.

Het leven is als de veranderende seizoenen - je kunt de seizoenen niet veranderen, maar je kunt jezelf wel veranderen. Dus de eerste grote les in het leven die we moeten leren is hoe we met de winters moeten omgaan. Ze komen regelmatig, direct na de herfst. Sommige zijn lang, sommige zijn kort, sommige zijn moeilijk, sommige zijn gemakkelijk, maar ze komen altijd direct na de herfst. Dat gaat nooit veranderen.

Er zijn allerlei soorten winters: de "winter" als je er niet uitkomt, de "winter" als alles mis lijkt te gaan. Er zijn economische winters, sociale winters en persoonlijke winters.

De winter kan teleurstelling brengen, en teleurstelling is gemeenschappelijk voor ons allemaal. Dus je moet leren hoe je met de winters omgaat.

De grote vraag is wat je met de winters moet doen. Je kunt januari niet zomaar van de kalender afscheuren. Maar hier is wat je wel kunt doen: Je kunt sterker worden, je kunt wijzer worden, je kunt beter worden. Onthoud dat trio van woorden: sterker, wijzer, beter. De winters zullen niet veranderen, maar jij kan wel veranderen en groeien.

Voordat ik dit begreep, wenste ik de zomer als het winter was. Als het moeilijk was, wenste ik dat het makkelijk was. Ik wist niet beter. Toen gaf mijn mentor Earl Shoaff me het volgende advies: "Wens niet dat het makkelijker was, wens dat je beter was". Wens niet minder problemen, wens meer vaardigheden. Wens niet minder uitdaging, wens meer wijsheid."

~ vrij vertaald naar Jim Rohn

Hoe ga jij om met de winters in je leven, en waar is ruimte voor verbetering? Hoe zou je hier nog beter in kunnen worden?

Wat doet deze coronavirus met jou? Hoe ga jij ermee om? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Mocht je behoefte hebben aan inspiratie of een sparringpartner, wil je meer weten over online werken of hoe je jouw diensten coronaproof kunt aanbieden, of wil je deze tijd gebruiken om jouw bedrijf een stevigere basis te geven of de koers bij te stellen, ik denk heel graag met je mee.

Als doorgewinterde ondernemer, die zelf de nodige winters meemaakte, help ik je heel graag hier sterker uit te gaan komen!

Boek hier je gratis call in en dan spreken we elkaar snel.


Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur Next Level Mama | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>