Van kwantiteit naar kwaliteit

De meest gestelde vraag onder ondernemers is "Hoe kom ik aan (meer) klanten?", en logisch ook, want zonder klanten geen bedrijf.

Toch gaat het hier dan vaak meteen al fout. Want zoals ik mijn klanten altijd leer, is dat je jezelf betere vragen moet leren stellen, wanneer je je bedrijf wilt laten groeien. Dus de vraag is niet: "Hoe krijg ik meer klanten?", maar "Hoe kan ik mijn klanten nog beter helpen?, Hoe kan ik nog meer van waarde zijn?"

De eerste vraag komt vanuit een schaarste mindset, vanuit angst voor tekort, vanuit spanning. De tweede insteek komt vanuit een overvloedsmindset, vanuit kracht, rust en vertrouwen. Voel je het verschil?

En het leuke is, het haalt meteen het 'spannende' dat veel ondernemers ervaren bij acquisitie of verkopen, weg! Want het gaat dan niet meer om jou, en of jij wel goed genoeg bent, of hoe je overkomt. Maar je verlegt de focus naar de klant.

Belangrijk is dat je dan goed weet wie jouw potentiële klant is. En met welke vragen of problemen deze klant graag geholpen wil worden. Maar jouw ideale klant is natuurlijk ook iemand met wie jij het fijn vindt om te werken. Mijn voormalige coach raadde altijd aan om een lijst te maken met belangrijke criteria of eigenschappen die jijzelf belangrijk vindt in een potentiële klant.

Belangrijk zijn in ieder geval de drie C's:

Capabel - je ziet de potentie bij de ander, je ziet dat hij of zij het in zich heeft echt te profiteren van jouw aanbod

Coachable - je hebt het idee dat de ander open staat voor nieuwe inzichten, nieuwe ideeën en bereid is die uit te proberen of toe te passen

Committed - je voelt de urgentie en het verlangen bij de ander om de doelen te bereiken en zijn of haar dromen te realiseren

Kijk maar eens in je volgende gesprek met een potentiële klant of je energie verandert wanneer je 1) Zo helder mogelijk probeert te krijgen wat de ander nodig heeft en hoe je zou kunnen helpen en 2) Niet bezig bent met jezelf en je diensten verkopen, maar met de vraag in hoeverre de ander voldoet aan de drie C's en je graag met hem of haar zou willen werken. Zo verleg je je focus van kwantiteit naar kwaliteit en dat geeft rust.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Wil je eens met mij verder sparren en onderzoeken hoe jij meer klanten gaat aantrekken die de perfecte match met jou zijn, neem dan gerust contact op. 

Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over de vraag wat er voor jou mogelijk zou zijn. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. 

Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

Eén strategie kan zijn om VIP-dagen aan je aanbod toe te voegen. Wil je weten wat en hoe, lees dan hier verder.

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>