Wat is het juiste moment voor verandering?

Zo vaak gebruiken we het als excuus. Het is nu niet het juiste moment. Maar wanneer is dat dan wel? Zoals Tracy Chapman zong: If not now, then when?

Toen mijn huidige man en ik besloten samen te gaan wonen, vonden veel mensen dat te vroeg. Zo lang kenden we elkaar nog niet en we studeerden nog allebei. Was het niet beter te wachten tot we een beetje meer gesetteld waren?

Toen ik zwanger werd van onze oudste was ik 27 jaar. Ik was de eerste in onze vriendengroep van die tijd. De anderen dachten dat dit nog niet het juiste moment was om kinderen te 'nemen'. Er moest nog gereisd en gefeest worden.

Toen ik in 2002 voor mezelf begon, keken veel mensen me vreemd aan. Mijn dochter was net 4  jaar en ik was nog maar net bevallen van een zoon, nadat we een jaar daarvoor ons tweede kindje aan het eind van de zwangerschap waren verloren. Was dit nu wel een goed moment om een eigen bedrijf te starten?

Toen we in 2009 vertrokken naar Curaçao met onze inmiddels 4 kinderen, vroeg iedereen in onze omgeving zich af waaraan we toch begonnen. De oudste ging net naar groep 8, de jongste was 2 jaar. En ik had toch zo'n goed lopend adviesbureau hier in Nederland?

Toen ik me, eenmaal beland in ons volgende avontuur in Australië, opgaf voor een prijzig business coaching programma bij een coach in Amerika, stonden we er financieel niet zo sterk voor. Deze keer vroeg ik het mezelf af: was dit nu een slim moment om te investeren?

En ook nu neem ik weer drastische beslissingen, in mijn leven en bedrijf. Daarover later meer. En ook nu vinden anderen hier iets van.  Er is namelijk altijd wel wat!

Ook in mijn Clarity Calls hoor ik klanten vaak zeggen: je programma spreekt me wel aan, maar het is nu denk ik toch niet het juiste moment. En ik weet dat dat ook echt zo kan voelen. En naar je gevoel moet je luisteren.

Of toch niet? Ikzelf heb geleerd dat dit gevoel van "nu even niet" soms een bescherming is tegen mijn altijd maar ondernemende hoofd vol plannen, en dan is het een volkomen legitiem en krachtig beschermingsmechanisme. Maar vaak is het ook weerstand en angst om de volgende stap te zetten. Het vraagt dus echt wat dieper graven in jezelf naar wat hier aan de hand is. Is het goed om jezelf te beschermen of is het goed om jezelf te stretchen? En dit is een heel persoonlijk proces. Alleen jij weet het.

Maar inmiddels heeft de ervaring me geleerd dat je deze weerstanden ook als een cadeau kunt zien, een kans om weer een laagje van ons geconditioneerde denken over wat verstandig is en wat hoort, los te laten en te ontdekken wat er gebeurt als we dit denken en deze angsten doorbreken.

Het heeft mij veel moois gebracht en een rijk gevuld leven met pieken en dalen. Maar vooral dat trotse gevoel, dat gevoel dat je het weer geflikt hebt. Dat je uit je comfort zone bent getreden, dat je weer gegroeid bent.

Dat gevoel toen we voor de eerste keer over de Harbour Bridge in Sydney reden en ik achterom keek, en vier euforische gezichtjes zag juichen. We did it! We hadden onze droom waargemaakt, en de beloning was zoet

Dat gevoel in mijn eerste bedrijf, nadat we helemaal hadden doorgesproken hoe we zouden handelen, wanneer de omzet tegen zou vallen en we een stapje terug zouden moeten doen. En dat ik vervolgens de eerste maand een omzet haalde die het dubbele was van mijn salaris in loondienst en dat dit de jaren daarna elk jaar groeide. Dat kon dus! Doen wat je leuk vind en er supergoed mee verdienen.

En dat gevoel, daar doe ik het voor. Het juiste moment bestaat niet. Het is jouw besluit dat dit het juiste moment is. Jij bent de sleutel, niet het moment. Your point of power is always in the present moment. En dat is zo krachtig. Daar begint de magie.


Spreekt dit je aan en wil je dat gevoel van trots ook gaan ervaren? Ik heb elke maand 3 plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over de vraag hoe dit voor jou mogelijk zou zijn. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf wil halen.

In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor nodig is om succesvol te zijn, je eigen ambities te combineren met hechte relaties thuis en een buitengewoon leven te creëren voor jou en je gezin. Geef je op via deze pagina als je voor één van de drie plekken in aanmerking wilt komen.

Monique Daal

Multipassionate coach & ondernemer | Auteur No Limit Parenting; Minder opvoeden, meer inspireren | Senior beleidsontwikkelaar, adviseur, trainer & projectleider | Expert Pedagogisch Partnerschap

>