Ben je een coach en zijn moeders jouw niche? 

Dan heb je de volgende reactie vast al eens gehoord: moeders zijn business wise geen goede doelgroep, want ze willen niet in zichzelf investeren. Voor hun kids of gezin geven ze vaak makkelijk geld uit, maar voor zichzelf vinden ze de investering snel te hoog. Of ze willen wel investeren in allerlei praktische zaken, maar niet zozeer in persoonlijke groei of self-care. Herkenbaar?
 

An unhappy mother does not raise a happy child

En misschien heb je op dit moment inderdaad moeite om voldoende moeders aan te trekken. En dat terwijl je zo’n mooie en sterke missie hebt: moeders empoweren. En dat is precies ook mijn missie. Want als ontwikkelingspsycholoog en moeder van vier weet ik het maar al te goed: je kinderen zijn vaak je spiegel. Ze vertellen je met hun gedrag vaak feilloos waar jouw leer- en pijnpunten zitten. Waar je nog mag groeien. Als je de uitnodiging aanneemt natuurlijk. Dus geen groter cadeau voor een kind dan een moeder die haar eigen geluk voorop stelt, want jouw energie en voorbeeld nemen ze klakkeloos over.
 

Een succesvol bedrijf met het coachen van moeders?

En hoewel het inderdaad voor veel moeders een hele stap is om geld te besteden aan hun eigen ontwikkeling, dit betekent niet dat jij als coach geen succesvol bedrijf kunt bouwen met het coachen van moeders. Naast het kiezen van het juiste verdienmodel voor jou, is het van groot belang veel aandacht te besteden aan jouw marketing. En die begint natuurlijk bij het heel goed kennen van jouw ideale klanten. En weten voor welke moeders jij de meeste toegevoegde waarde kunt bieden met jouw specifieke expertise.
 

Moeders in alle soorten en maten

Want laten we vooral niet doen alsof alle moeders hetzelfde zijn. Moeders zijn er in veel variaties en jouw marketing boodschap moet jouw specifieke sub doelgroep aanspreken. Binnen de brede doelgroep van moeders moet je dus verder gaan verfijnen met welke moeders jij nu juist wilt werken: moeders met een specifiek probleem, een bepaalde urgentie of in een bepaalde fase. Een moeder met een baby heeft andere prioriteiten dan een moeder met pubers. Een moeder van begin twintig voelt een andere urgentie dan een moeder van begin 40. Een moeder met een kindje dat veel zorg nodig heeft, voelt zich niet aangesproken door een boodschap hieraan totaal voorbij gaat.
 

Mama-marketing

En het blijkt dat – naast dit verder ‘nichen’ van jouw doelgroep – een paar elementen niet mogen ontbreken in het marketen aan moeders. Daar is onderzoek naar gedaan en ik deel hier even de belangrijkste aandachtspunten met jou:
 

  • Moeders zijn altijd op zoek naar waardevolle informatie online. Omdat ze veel online aanwezig zijn en hier ook veel informatie vandaan halen, is het belangrijk veel waardevolle en dus niet te oppervlakkige content te delen. Echt informatie die ze verder helpt in hun zoektocht en naadloos aansluit bij hun vraag op dat moment. Moeders met jonge kinderen zijn overigens het actiefst online en ook het meeste geneigd aankopen te doen naar aanleiding van hun online zoektocht.
 
  • Moeders hebben veel behoefte aan community en gelijkgestemde moeders. Erkenning en herkenning is belangrijk, evenals het uitwisselen van ervaringen en kennis. Het bieden van een platform bijvoorbeeld of het faciliteren van groep calls, waar je klanten ook met elkaar in contact kunnen komen, wordt dus als een duidelijke meerwaarde ervaren.
 
  • Moeders zijn meer dan andere doelgroepen waarden-gedreven. Misschien dat dit komt, omdat je kinderen je plotseling bewuster laten stil staan bij de keuzes die je wilt maken. Moeders willen niet het gevoel hebben dat er iets aan hun wordt verkocht, maar willen zich verbinden aan een merk of persoon die authentiek voelt en hen met empathie benadert. Ze willen een emotionele connectie ervaren.
 
  • Flexibiliteit is voor moeders heel belangrijk. Ze willen kunnen instappen wanneer het hun uitkomt, de sessies inplannen om het schema van de kinderen heen en het liefst kennis en informatie online tot zich nemen, ook weer omdat ze dan zelf het tijdstip kunnen bepalen. Tijd- en locatieonafhankelijk leren werkt goed voor het drukke leven van veel moeders. Korte individuele sessies, een online leeromgeving, persoonlijke support via mail of Voxer zijn manieren die het beste aan deze behoefte aan flexibiliteit tegemoet komen.
 
  • Humor. Moeders hebben het vaak nodig zaken even te relativeren. Creëer met je marketing content die moeders even uit hun routine haalt, een break vormt in de hectiek van hun dag en hun zorgen en problemen even relativeert door bijvoorbeeld je eigen kwetsbaarheden te delen of met een kwinkslag een moment van herkenning te creëren.

Moeders spelen een hele belangrijke rol in het leven en de ontwikkeling van kinderen, maar zijn ook vaak de spil in het gezin, de familie en de eigen community. Vandaar dat jouw werk zo belangrijk is. Ik gun elke moeder een goede coach. En juist omdat iedere moeder een coach verdient, is het belangrijk dat jij mama-marketing goed onder de knie krijgt! 

Ik ben heel benieuwd of je iets aan deze tips hebt of dat je nog andere tips hebt. Deel je jouw reactie hieronder?
 



Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment