Alles begint in de mind. Alles wordt twee keer gecreëerd. Denk er maar eens over na… alles wat je nu om je heen ziet terwijl je dit leest, is ooit door iemand bedacht. Het idee ontstond in iemands hoofd.
Ik gebruik bewust het Engelse woord mind, omdat we in het Nederlands eigenlijk drie woorden nodig hebben om het te vangen: brein, gedachten én bewustzijn. Door met je brein (structuur) iets te denken (activiteit), word je je ervan bewust (staat van zijn).
De creatiekracht van je mind is enorm - en wordt nog steeds zwaar onderschat.
“Het leven overkomt me” – of toch niet?
De meeste mensen geloven dat het leven hen overkomt. Dat omstandigheden bepalen hoe ze zich voelen, wat ze meemaken en wie ze zijn. De gedachte dat je zélf je realiteit creëert, roept bij velen weerstand op.
Want ja - het is confronterend om te beseffen dat ook je teleurstellingen, je patronen en je blokkades voortkomen uit jouw eigen overtuigingen. Maar het is óók bevrijdend: want wat je zelf gecreëerd hebt, kun je ook veranderen. Zelfs mensen die wél weten dat gedachten invloed hebben, gebruiken affirmaties vaak als een feelgood-tool: een mooie quote aan de muur, een inspirerende zin op hun waterfles. Leuk voor erbij.
Maar wat als je écht zou beseffen hoe krachtig je bent?
Als je mind een creatiemachine is...
...dan zou je affirmeren alsof je leven ervan afhangt.
Want dat doet het eigenlijk ook.
De reden dat affirmaties vaak “niet werken”, is omdat ze oppervlakkig gebruikt worden - zonder bewustwording, zonder herhaling, en zonder verbinding met het lijf. En zonder die immense kracht echt te begrijpen. Daarom neem ik je in deze nieuwsbrief stap voor stap mee in wat er écht nodig is om affirmaties voor je te laten werken.
Stap 1: Word je bewust van beperkende overtuigingen
Een gedachte die je één keer denkt, is gewoon een gedachte. Maar een gedachte die je al twintig jaar herhaalt – bewust of onbewust – wordt een overtuiging. En een overtuiging voelt als waarheid. Wat we geloven, filtert hoe we de wereld waarnemen. Ons brein is geprogrammeerd om voortdurend bevestiging te zoeken van wat we al denken. Veel van deze overtuigingen ontstaan al in onze kindertijd, op basis van opmerkingen, blikken of reacties van volwassenen op ons gedrag, uiterlijk of onze emoties. Jong als we waren, hebben we het persoonlijk genomen. We hebben het geïnternaliseerd. Zo ben ik, zeggen we dan.
Zo vertelde ik mezelf jaren het verhaal van "Ik moet sterk zijn, ik moet alles alleen doen, als ik het niet doe, doet niemand het, ik heb het druk, ik heb geen tijd, ik ben altijd aan het werk, ik kan veel ballen tegelijk in de lucht houden, ik hou van werken, ik ben graag bezig, ik vind heel veel leuk, zo ben ik nu eenmaal."
Dergelijke gedachten vormen ons zelfbeeld. Het wordt zó vanzelfsprekend dat we niet eens meer doorhebben dat het 'slechts' gedachten zijn.
Maar zoals Louise Hay het al prachtig zei:
“It’s only a thought, and a thought can be changed.”
Als mijn klanten beginnen met hun innerlijke dialoog onderzoeken, schrikken ze vaak. Ze ontdekken hoeveel belemmerende, negatieve gedachten er dagelijks langskomen:
- Ik ben niet goed genoeg
- Ik hoor er niet bij
- Ik doe er niet toe
- Ik moet alles alleen doen
- Ik ben niet geliefd
- Ik verdien het niet
- Ik kan het niet
Misschien herken je er een paar. Het goede nieuws: je bent hier niet alleen in. En nog beter: deze overtuigingen zijn niet wie jij bent. Ze zijn alleen maar gedachten. En die kun je veranderen.
Stap 2: Observeer je gedachten zonder oordeel
De volgende stap is om je gedachten te gaan observeren zonder ze meteen te geloven of te willen analyseren. Kun je ze zien voor wat ze zijn — gedachten die voorbijdrijven, net als wolken aan de lucht?
Veel mensen schieten in verzet zodra ze merken dat ze “negatief” denken:
- Waarom denk ik dit nou weer?
- Wat is er mis met mij?
- Ik zou toch verder moeten zijn?
Of ze schieten in de analyse-modus:
- Waar komt dit vandaan?
- Welke wond zit hierachter?
- Wat moet ik helen?
Allemaal begrijpelijk - maar vaak niet nodig. Probeer je gedachten met zachtheid te observeren. Merk op wat ze met je doen. Waar voel je het in je lichaam? Kun je het even doorvoelen, zonder je ermee te identificeren? Hoe meer je kunt zien, dat je je gedachten niet bènt, kun je ze meer gaan relativeren. Het is niet de waarheid. Misschien kun je er zelfs een beetje om lachen. Ik kan dat nu steeds beter: lachen om mijn eigen gedachten.
Je bént je gedachten niet. Je hébt gedachten. En je kunt leren er vriendelijk naar te kijken. Zie elke negatieve gedachte, die je 'vangt' als een cadeautje.
Nu weet je waardoor je niet vooruit komt, nu heb je iets om mee te gaan werken.
Nu weet je waardoor je niet vooruit komt, nu heb je iets om mee te gaan werken.
“What is revealed can be healed.”
Stap 3: Creëer bewust nieuwe gedachten
Naarmate je je oude overtuigingen beter leert herkennen, kun je steeds sneller schakelen. Op het moment dat je een belemmerende gedachte opmerkt, kun je bewust een nieuwe kiezen.
Dat is waar affirmaties in beeld komen. Een affirmatie is een korte, krachtige, positieve zin waarmee je jezelf ‘herprogrammeert’. Ze werken het best als je ze regelmatig herhaalt én er iets bij voelt.
Goede affirmaties:
- Gaan over jou (Begin bij voorkeur met “Ik ben…”)
- Zijn positief geformuleerd en in de tegenwoordige tijd
- Zijn eenvoudig en krachtig (Makkelijk te onthouden)
- Voelen stretchend, raken je ergens, je voelt er iets bij
- Zijn liefdevol en vriendelijk
Voorbeelden:
- “Ik ben veilig om mezelf te zijn.”
- “Ik verdien rust, ruimte en liefde.”
- “Ik kies voor vertrouwen.”
- “Ik ben genoeg, precies zoals ik ben.”
- "Ik heb alles waar ik naar verlang".
Juist als het ongemakkelijk voelt, werkt het. Dat is je systeem dat zich verzet tegen het nieuwe verhaal — maar dat wil niet zeggen dat het niet waar is. Je brein wil je veilig houden, je zenuwstelsel verzet zich, maar met geruststellende affirmaties kun je hier doorheen bewegen, with ease & grace.
Stap 4: Kies telkens opnieuw
De kracht van affirmaties zit in de herhaling. Je herschrijft hiermee letterlijk je neurale paden. En dat vraagt aandacht, toewijding en herhaling. Je mind is als een spier. Wat je traint, wordt sterker. Maak affirmaties een onderdeel van je dagelijkse routine, bijvoorbeeld:
- Tijdens het tandenpoetsen
- Als je een kop thee maakt
- Voor het slapengaan
- Als je even moet wachten (deze werkte bij mij heel goed, het werd een automatisme)
- Terwijl je een deur opendoet
Plak post-its op je spiegel, maak een screensaver van je favoriete zin, spreek jezelf in op je telefoon en luister het terug, gebruik ze als wachtwoord gebruiken op je computer. Vind je eigen manier.
En weet: elke keer dat je kiest voor een nieuwe gedachte, herschrijf je een stukje van je innerlijke verhaal.
Belangrijk is dat je telkens bewust opnieuw kiest voor andere gedachten, net zo lang tot het een nieuwe manier van denken is geworden, een gewoonte waar je niet eens meer bij nadenkt.
Veel mensen geloven dat onze gedachten ons overkomen, maar je kiest ze. Dus in plaats van beperkende gedachten die je niet verder brengen of je een slecht gevoel geven, kun je steeds weer bewust kiezen voor gedachten die je blij maken, hoop geven of in beweging brengen.
Piekeren is denken in de verkeerde richting, wat zou er gebeuren als je die gedachtekracht gebruikt, zodat jouw denken vóór jou gaat werken.
Stap 5: Zoek bewijs voor je nieuwe overtuigingen
Je brein is altijd op zoek naar bevestiging. Gebruik dat in je voordeel. Stel dat je werkt met de affirmatie: “Ik kan goed met anderen omgaan”, om de oude overtuiging “Ik ben niet sociaal” los te laten.
Zoek dan actief naar situaties waarin je dat al wél deed:
- Je groette de buurvrouw oprecht.
- Je voerde een fijn gesprek op je werk.
- Iemand lachte naar je in de supermarkt.
Geef betekenis aan die gebeurtenissen in lijn met je nieuwe overtuiging. Zeg tegen jezelf: “Zie je wel, het begint al.” Zo maak je het nieuwe verhaal sterker dan het oude.
Stap 6: Geloof niet alles wat je denkt
Laat dit je nieuwe mantra zijn: Niet elke gedachte is waar. We nemen onze gedachten vaak bloedserieus. Maar veel ervan zijn gewoon gewoontes. Patronen. Oude conclusies die ooit logisch leken, maar nu niet meer dienen. Daag je gedachten uit. Vraag jezelf af:
- Is dit écht waar?
- Hoe weet ik dat zo zeker?
- Wat zou er gebeuren als ik het tegenovergestelde zou geloven?
Een krachtige methode om dit te doen is The Work van Byron Katie. Daar schreef ik eerder een blog over - je vindt hem hier.
Stap 7: Ondersteun je affirmaties met beweging en actie
De kracht van affirmaties kun je ondersteunen door je lichaam in het proces te betrekken: dans, spring, stamp, wanneer je je affirmaties uitspreekt. Hiermee verankeren ze beter in je systeem en breng je de energie in je lichaam in beweging, afgestemd op je intentie. Daarnaast kun je geïnspireerde acties nemen die je affirmaties ondersteunen. Stel dat je werkt met de affirmatie "Ik ben krachtig". Bedenk dan bij welke activiteiten jij je krachtig voelt, bijvoorbeeld door te gaan sporten, of iets te doen wat buiten je comfort zone ligt, of door een duidelijke grens aan te geven. Hiermee creëer je zelf bewijs dat jouw affirmatie klopt en oefen je het gevoel van "je krachtig voelen".
Tot slot
Het werken met affirmaties is geen magisch trucje. Het is een bewust en bewezen proces van kiezen, herhalen en voelen. Niet om ‘beter’ te worden, maar om steeds dichter bij jezelf te komen. En jij? Van welke gedachte neem jij vandaag afscheid? En welke gedachte ga jij vandaag kiezen?

Is dit interessant voor jou?
Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's. Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als je meer uit jezelf en je bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor jou mogelijk is.
Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit?
Bekijk dan hier mijn gratis producten en ga ermee aan de slag!
0 Comments