In mijn coachingspraktijk kom ik vaak krachtige vrouwen tegen die zichzelf vaak toch klein houden. Ze zijn vaak al een eind gekomen, maar durven toch niet volledig in hun licht te gaan staan of hun talent vol te laten schijnen. Onbewust speelt hier soms schaamte voor waar ze vandaan komen: vaak een ouderlijk gezin, waar de dingen anders gingen dan bij hun leeftijdsgenootjes. Misbruik, verslaving, geweld, armoede, mentale problemen, trauma.

Onbewust hebben deze vrouwen het gevoel dat dit verleden op hen drukt. Wat als mensen ontdekken dat zij een ‘messy’ verleden hebben. Ze voelen zich beschaamd, soms schuldig, voor wat is gebeurd of wat hen is overkomen. En deze emoties brengen hen terug naar het kleine, kwetsbare meisje dat ze ooit waren. Een kwetsbaarheid waar ze niet graag aan herinnerd worden.

En dat is jammer, want in je grootste ellende ligt vaak je grootste schat verborgen. Hun kwaliteiten en talenten hebben zich vaak juist dankzij dit verhaal kunnen ontwikkelen, en hun wilskracht en drijfveren zijn vaak ontzettend sterk, omdat hun kernwaarden in die periode op de proef zijn gesteld. Ze hebben ervaren wat het betekent om ergens voor te vechten. Voor iets wat belangrijk was, namelijk hun eigen geluk.

Ik geef ze vaak deze oefening: Own your story.

  1. Noem eerst de drie gebeurtenissen die het meest impact op jou hebben gehad. Die jou het meest hebben gevormd of jouw ontwikkeling hebben beïnvloed.
  2. ⁠Bedenk welke beslissingen je toen nam. Vaak onbewust. Bv: ik kan niemand vertrouwen, ik moet het echt alleen doen, ik moet hard werken om me veilig te voelen, je moet altijd zorgen dat je (voldoende) geld hebt, ik moet mensen nooit te dichtbij laten komen, ik moet altijd goed voorbereid zijn etc. 
  3. ⁠Welke waarden (dingen die je belangrijk vindt) stonden in die momenten onder druk? Via Google zijn er genoeg lijstjes van waarden te vinden om je op gang te helpen. Denk bv. aan rechtvaardigheid, liefde, creativiteit, saamhorigheid, zekerheid, vrijheid, zelfrespect etc.
  4. ⁠Welke ‘drive’ heb je hieraan overgehouden? Misschien wil je zorgen dat geen kind ooit meer misbruikt wordt, wil je dat vrouwen niet langer onderdrukt worden, vind je het superbelangrijk dat mensen leren om met hun emoties om te gaan en hun trauma’s helen of wil je je inzetten voor kansengelijkheid. Of je wilt zelf je beste leven creëren zodat je anderen kunt inspireren door te laten zien dat je verleden niet je toekomst hoeft te bepalen.

Vaak ligt in je grootste pijn ook je grootste drijfveer of kracht. Iets waarvoor je wilt vechten. 
Deze oefening helpt je om je verhaal te herschrijven en je eigen potentie te belichamen.


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment