Ik denk dat de timing niet goed is, zei ze
Het was twee dagen nadat we een Clarity Call hadden gehad. Een follow-up gesprek. Leek een inkoppertje te worden. Timing was perfect, aanbod sloot perfect aan bij haar coachingsvragen. Ik voelde het meteen, ook al begon ze met het noemen van redenen waarom ze het wèl zou moeten doen. Inhoudelijk had ze al veel in haar deskundigheid geïnvesteerd. Allerlei trainingen en opleidingen om een nog betere coach te worden. Maar nu had ze een business coach nodig. Ondernemen was immers toch een ander verhaal.
Ze besloot dat ze niet moest instappen in mijn programma
Ze had echt een heel goed gevoel na ons gesprek gehad, maar daarna begon ze toch te twijfelen. Ze voelde zich niet goed, een beetje nerveus. Of iets op haar borst drukte. Wat wilde dit gevoel haar dan vertellen? Misschien was de timing toch niet zo goed. Ze besloot dat ze niet in moest stappen in mijn programma. Het leek haar wel echt een goed programma, dus misschien kwam ze later wel weer terug. Dan meld ik me wel, zei ze. Ik voelde de ambivalentie in haar verhaal, de spanning in haar stem en de angst voor wat komen zou. En ik herkende het patroon. Jij ook?
EN DAN KOMEN DE STEMMETJES
Ik zie dit heel vaak bij (potentiële) klanten, koudwatervrees. En begrijp me niet verkeerd: het is ook eng. Want als je echt ergens voor wilt gaan, kan het ook mislukken. Dan gaan anderen er iets van vinden. Als je een dergelijke investering doet, vind je waarschijnlijk zelf ook dat je het er wel weer uit moet halen. En wat als dat niet meteen lukt? Je zult jezelf zichtbaar moeten maken, ook iets wat vaak allerlei gevoelens oproept.
Misschien herken je het ook bij jouw klanten of misschien herken je het bij jezelf. Het instappen in een coachings programma is natuurlijk ook een commitment. Het vraagt vaak een stevige investering, waarmee je dan uitspreekt dat je er echt voor wilt gaan. Dat je jezelf en je bedrijf serieus neemt. En met een dergelijk commitment, komen meteen ook een hoop stemmetjes naar boven. Ik ken dit mechanisme zelf heel goed.
oncomfortabel gevoel
Maar wat nu als dat oncomfortabele gevoel je nu iets anders wil vertellen? Namelijk dat je het wèl moet doen. Omdat je op het punt staat iets te doen wat je weer verder gaat brengen als mens, coach en ondernemer. Wat gaat er schuil onder dat gevoel van onrust, spanning en nervositeit? Kan het zijn dat je het gewoon heel spannend vindt om de volgende stap te nemen en je echt te commiteren aan bepaalde doelen voor je bedrijf? Als het je lukt om goed een dergelijk proces bij jezelf te ontrafelen, des te beter kun je ook jouw klanten helpen tijdens jouw gesprekken met hen. Vaak willen we hard wegrennen van dat ongemakkelijke gevoel, maar het is veel interessanter dit gevoel nader te gaan onderzoeken. Eerlijk en onthecht van de uitkomst of het besuit.
Groei begint buiten je comfort zone
Ik heb mijn kinderen altijd geleerd: spannend = leuk. En dat onrustige gevoel bij je plexis solaris, die lichte spannig en druk op je borst? Dat betekent dat je groeit, of dat je op het punt staat iets te gaan doen wat jou zal doen groeien. Voor mij is dat dus juist een reden om iets te doen. The magic is in the doing. Wanneer je springt in het diepe, kiest voor iets wat je niet eerder deed, gaat doen in plaats van denken, dan zul je het gaan ervaren. Telkens als ik daar in het verleden voor koos, maakte ik grootste stappen, deed ik de meest waardevolle ervaringen op en had ik het meeste het gevoel dat ik lééf! Groei begint echt buiten je comfort zone.
wat betekent dit voor jouw sales calls?
Welke lessen kun jij hier nu uit trekken voor het voeren van betere gesprekken met jouw potentiële klanten? Ik geef je drie aandachtspunten mee.
Ten eerste is het jouw taak om heel goed en actief te luisteren. Wat wordt er nu eigenlijk precies gezegd en wat wordt er niet gezegd? Zitten er tegenstrijdigheden in? Does it make sense? Voelt het relaxed of voel je weerstand en spanning? Spreekt het ego of voelt het zuiver, eerlijk en congruent? Je bent op zoek naar de juiste 'diagnose' en dat vraagt nieuwsgierigheid en analytisch vermogen.
Ten tweede is het jouw taak om zo eerlijk mogelijk te zijn. Dit kan betekenen dat je zelf ongemakkelijke dingen moet zeggen. Dat je de ander moet confronteren met haar eigen "bullshit". Dat je de ander confronteert met de ruis die je voelt. En dat is best lastig. Want daarmee neem je ook een risico: om niet aardig gevonden te worden of om in de verdediging gedrongen te worden. Maar uiteindelijk weten de meeste mensen eerlijkheid zeer te waarderen. Ook al is het niet altijd meteen in het gesprek.
Jouw derde taak is om je echt helemaal los te maken van de gewenste uitkomst van het gesprek. Je biedt een veilige plek voor de ander en probeert vanuit oprechte betrokkenheid bij de ander uit te zoeken waar de echte behiefte ligt en hoe je de ander zo goed mogelijk zou kunnen helpen. Dat kan betekenen dat je een andere coach moet aanraden. Hoe meer onthecht je in het gesprek kunt zijn, des te beter kun je luisteren naar je eigen intuïtie in het moment.
Ga je deze tips eens uitproberen? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!
Is dit interessant voor jou?
Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's. Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor jou mogelijk is.
Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit?
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.
0 Comments