Sinds de puberteit kampte ik met overgewicht. Op mijn 14e bezocht ik voor het eerst een diëtist. Ik probeerde diverse diëten, viel meerdere keren 10-20 kilo af en kwam dan telkens langzaam weer bij. Rond mijn 40e besloot ik dat het genoeg was en dat het tijd was mezelf te accepteren als een vrouw met een  ‘vol’ postuur 😝. 

Ik had al veel innerlijk werk gedaan op het gebied van heling en groei en kon mijn overgewicht met mijn hoofd wel redelijk begrijpen. Mijn lijf moest me veiligheid bieden en mijn gewicht bood me op diverse manieren bescherming. Ook kon ik wel zien dat ik eten soms gebruikte voor de verkeerde redenen: om een rustmoment te creëren in mijn altijd net te vol geplande dagen, om mezelf te belonen voor al dat harde werken of om mezelf te troosten als ik me niet gezien of gewaardeerd voelde.

Mijn toewijding aan mijn persoonlijke ontwikkeling had me heel veel gebracht, zoals een succesvol bedrijf, een leven in het buitenland, een prachtig gezin. Ik kreeg het allemaal geregeld, maar niet mijn gevecht met de kilo’s. Ik gaf het op.

En toen kwam de overgang. Het begon met somberheid. Ik die altijd zo positief was ingesteld en genoot van mijn leven en vele projecten.
En in een aantal jaren kwamen daar steeds meer lichamelijke ongemakken bij: hoofdpijn, pijn in benen en voeten, kortademigheid, hartkloppingen, vermoeidheid, nog meer kilo’s, watten in het hoofd, last van mijn gewrichten, geen focus en geen inspiratie.

Ik MOEST iets proberen en mijn oog viel op een gepersonaliseerd voedingsprogramma gericht op de hormoonhuishouding en metabolisme.  Ik twijfelde, vooral aan mezelf. Zou ik het kunnen volhouden? Kon ik mijn diep ingebakken patronen rond eten doorbreken?

Ik nam het besluit en startte, nu bijna 7 maanden geleden. Ik stopte met twijfelen en besloot het aan te gaan. Lang verhaal kort: klachten allemaal weg, 20 kilo lichter en mijn smaak en behoeften rond eten zijn totaal veranderd. En nog steeds hou ik het vol, kreeg ik vanzelf zin weer meer te gaan bewegen en ik voel me weer energiek en blij.

Grote vraag is: waarom lukte het al die andere keren niet en nu wel? 🤔
Wat daar ligt dan misschien ook wel een belangrijke sleutel voor mijn klanten.

Ik heb hier de afgelopen periode goed over nagedacht. En natuurlijk is de verandering in voeding zelf een belangrijke sleutel. Ik was zo bang dat het “moeilijk” ging worden, maar doordat ik mezelf anders voedde, reageerde mijn lichaam anders. De trek verdween, de onrust in het lijf verdween, de kilo’s verdwenen. In het begin in een razend tempo. 

En dat hielp natuurlijk enorm om meer vertrouwen te krijgen in mezelf en in wat ik aan het doen was. De voeding ondersteunde mijn lichaam en mijn lichaam ondersteunde mij. Mijn lichaam liet me weten dat ze blij was. Dit was het fysieke proces.

Maar natuurlijk was er ook een mentaal  en emotioneel proces. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze keer in een andere mentale staat startte. Om te beginnen was de pijn deze keer kennelijk erg genoeg. We veranderen en houden een verandering alleen vol, als er grote drijfveer is. 

Meestal is mijn drijfveer een groot verlangen (gericht op doelen in mijn leven of mijn bedrijf), maar deze keer was de drijfveer de pijn van mezelf kwijt zijn. De pijn van de beperkingen die mijn lijf me liet ervaren, ik ging bepaalde situaties en acties vermijden, omdat ik me lichamelijk zo slecht voelde. 

Ik vond mezelf ook niet leuk meer, waar was die sprankelende energie gebleven? Als de pijn erg genoeg is, dan komen we in beweging. En kennelijk was de pijn erg genoeg. Dit was niet hoe ik me de volgende fase van mijn leven wilde voelen. Maar misschien belangrijker nog: ik gunde mezelf iets beters.

Door de vele jaren werken aan zelfliefde, waarlijk van mezelf houden, had er een shift in mezelf plaats gevonden. Ik voelde diep dat ik beter voor mezelf wilde gaan zorgen, dat ik mezelf nu bovenaan mijn lijstje moest zetten. Mezelf moest prioriteren. Ik startte vanuit een diep gevoel van zelfliefde en zelfcompassie. Ik wilde er echt voor mezelf zijn.

Conclusies:
❤️ Er was een goede voedingsbodem aanwezig: zelfliefde bleek ook hier weer de basis van waaruit elke verandering mogelijk is.
⚖️ Het was een wisselwerking tussen body en mind: processen op mentaal en fysiek niveau kunnen elkaar ondersteunen om in balans te komen.
💪 Het nemen van een besluit (stoppen met twijfelen, ook al is de uitkomst onzeker) maakt de kracht en energie los om patronen te doorbreken.


Wat zou er voor jou veranderen als er een wisselwerking zou zijn tussen jouw body en jouw mind? 

Ik nodig je graag uit voor een 4 daagse mini-retreat in oktober waarin je leert te luisteren naar je lichaam. 

Meld je HIER alvast aan. 




Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment