In dit Thanksgiving weekend wil ik even stilstaan bij het begrip dankbaarheid. Veel mensen erkennen tegenwoordig het belang van dankbaarheid. Maar in tijden waarin we allemaal zo druk en afgeleid zijn, kan ´dankbaarheid´ ook een zoveelste ´verplichte´ check worden op je do-to lijst. Bovendien kan het onderwerp ‘dankbaarheid’ ook beperkende overtuigingen oproepen en deze kunnen je blokkeren om je écht over te geven aan dit gevoel van waardering.

De twee meest voorkomende misvattingen omtrent dankbaarheid beschrijf ik hieronder.

1. dankbaar zijn maakt je lui en laks

Sommige mensen denken dat ‘dankbaar zijn’ staat voor ‘je tevreden voelen’, wat zou betekenen dat er niets meer is om naar te streven. Als je tevreden bent met jezelf en het leven dat je leidt, waarom zou je dan immers nog de moeite nemen om iets te verbeteren? Om meer kennis op te doen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of nieuwe dingen te proberen?

Ze zijn bang dat te veel ruimte geven aan het gevoel van waardering voor wat er is, hun brandende verlangens, hun vuur, zou kunnen doven. Dus blijven ze zichzelf streng toespreken, als een vorm om zichzelf te motiveren om te blijven streven naar meer en beter, omdat ze denken dat ze dit nodig hebben om vooruit te blijven gaan.

2. Dankbaar zijn is gewoon een manier om je schuldgevoel of je frustratie te sussen

Een andere gedachte die naar boven kwam toen ik met andere mensen over dankbaarheid sprak, heeft te maken met de vraag of dankbaarheid een eerlijke uitdrukking van integriteit en authenticiteit kan zijn. Sommige mensen zouden kunnen aanvoeren dat dankbaarheid alleen maar een manier is om ongemakkelijke gevoelens te verzachten, zoals je schuldig voelen dat je meer hebt dan anderen of je gefrustreerd voelen, omdat dat je niet bereikt hebt wat je zou willen bereiken, doen of hebben. Dus je vertelt jezelf dat je dankbaar bent voor waar je bent om je geest en gevoelens van ontoereikendheid en ontevredenheid te kalmeren.

 
Hoe vaker je dankbaarheid ervaart,
hoe meer je mensen, situaties en zaken aantrekt om dankbaar voor te zijn

 
De Wet van Aantrekking benadrukt de kracht van het oproepen van dat gevoel van waardering om je vibratie te verhogen en mensen, dingen en situaties aan te trekken die afgestemd zijn op deze hogere vibratie.

Volgens deze wet is de beste strategie om je dromen en verlangens in het leven te manifesteren, om jezelf naar de plek van diepe waardering te brengen. Niet alleen door dankbaar te zijn voor alles wat hier al voor je is, maar ook de opwinding en positieve verwachting te voelen voor alles wat het leven nog voor je in petto heeft.

Dankbaarheid leidt tot overvloed

"Je hoeft niets te bezitten om je overvloedig of rijk te voelen, hoewel als je je consequent overvloedig of rijk voelt, de dingen bijna zeker naar je toe zullen komen. Overvloed komt alleen naar degenen die het al hebben. Het klinkt bijna oneerlijk, maar dat is het natuurlijk niet. Het is een universele wet. Zowel overvloed als schaarste zijn innerlijke toestanden die zich manifesteren als je werkelijkheid." 

- Eckhart Tolle

 Studies hebben aangetoond dat dankbaar zijn onze fysieke en emotionele gezondheid verbetert. Het vasthouden aan gevoelens van dankbaarheid stimuleert ons immuunsysteem en verhoogt de bloedtoevoer naar ons hart. Dagelijkse geleide oefeningen of de gewoonte om een wekelijks dankbaarheidsdagboek bij te houden kan onze alertheid, ons enthousiasme en onze energie verhogen en onze slaap verbeteren.

Mensen die zichzelf beschrijven als dankbaar, hebben minder last van stress en depressie dan diegenen die zichzelf niet zo omschrijven. Waarom? Omdat het beoefenen van dankbaarheid ons verbindt met ons hogere zelf en het geloof dat we deel uitmaken van iets groters. Het brengt je in harmonie met de energie van het universum. Als je wilt dat dingen in je leven ten goede veranderen, is dankbaar zijn het enige wat je hoeft te doen.
 


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment