Een positief zelfbeeld is essentieel in de ontwikkeling van kinderen. De beste manier om hen dit mee te geven, is door je eigen eigenwaarde een boost te geven. Hiermee geef je tegelijkertijd een positieve wending aan jouw eigen succes en geluk. Het ontwikkelen van een positief zelfbeeld hangt nauw samen met jouw kijk op de wereld.

Als jouw zelfbeeld in je leven veel is uitgedaagd, de nodige butsen heeft gekregen en misschien zelfs wel jarenlang is afgebroken door welke omstandigheid ook, weet je misschien niet waar je moet beginnen.

Misschien realiseer je je dat je jouw negatieve zelfbeeld onbewust en ongewild aan het doorgeven bent aan jouw kinderen. Misschien voel je je daar nu rot over of schuldig. Je vraagt je misschien af of de schade nog terug te draaien is of dat je nog kunt veranderen.

Geloof me. Wij mensen en kinderen zijn ongelooflijk krachtige wezens met een enorme levensdrift en veerkracht. En de kracht van onze mindset kan ieder ingesleten patroon omkeren. Jouw toekomst creëer je nu door jouw gedachten en overtuigingen.

En het goede nieuws is:
 • als ouders weten wij al wat onvoorwaardelijke liefde is
 • kinderen zijn geboren met een gezond zelfbeeld; ooit waren wij allemaal compleet tevreden met wie we waren
Onze taak wordt hiermee al een stuk simpeler. Als het ons lukt die onvoorwaardelijke liefde voor onze kinderen ook voor onszelf te voelen, en we vervolgens onze kinderen kunnen leren hoe zij altijd weer contact kunnen maken met dat gezonde zelfbeeld dat ze voelden als baby, hebben we een wereld gewonnen.

In deze blog zet ik wat technieken en oefeningen op een rij die je aanmoedigen om zonder schroom en angst voluit van jezelf te gaan houden en je kinderen uit te nodigen dit ook te gaan doen.

Echte verandering komt tot stand door doen, ervaren en oefenen. Dit is het moment om echt aan de slag te gaan!

technieken en tools om te werken aan jouw eigenwaarde en die van je kind

In mijn eigen zoektocht naar meer geluk, voldoening, rust en focus heb ik ervaren welke technieken echt werken. Het vraagt oefening, geduld en doorzettingsvermogen om je deze technieken eigen te maken op het niveau dat het echt voor je gaat werken. Jaag jezelf dus niet op, verwacht geen wonderen, alhoewel sommige technieken al heel snel tot verbeteringen in jouw leven zullen leiden.

Radicale zelfacceptatie en zelfliefde is echt de basis voor duurzame verandering in je leven. Welke trainingen, technieken of oefeningen je ook doet, zonder waarlijk van jezelf te houden, houden veranderingen of nieuwe gewoonten geen stand.

Ik zet mijn persoonlijke top 10 voor jou op een rij:

 1. Werken met affirmaties: herprogrammeer je ‘self-talk’
 2. Werken met visualisaties: zie je droomleven voor je
 3. Werken met The Work: haal je beperkende overtuigingen onderuit
 4. Spiegelwerk: bekrachtig en bevestig jezelf
 5. Tapping: emotional freedom technique
 6. Dagboek bijhouden (schrijven): vergroot je zelfinzicht
 7. Mediteren: ontdek de wijsheid in de stilte in jou
 8. Me-time: wees lief voor jezelf
 9. Laat je inspireren door anderen: omring je met liefde
 10. Volg je hart: bouwen aan innerlijke moed

Oefening: doorbreek je overtuiging

Sommige overtuigingen zijn diep in jezelf verankerd. Deze zijn moeilijk te doorbreken. Wanneer je er een positieve gedachte of affirmatie voor in de plaats wilt zetten, voel je heel veel weerstand. Misschien krijg je hem zelfs niet over je lippen. Deze oefening is bedoeld voor zulke situaties. Hij helpt je om uit te vinden waar jouw belemmering zit. Hou er rekening mee dat de weerstand om verder te gaan met de oefening vaak het grootst is vlák voor het moment van doorbraak!

Hoe werkt het?

Pak een schrift of leeg blaadje. Maak een vouw in het midden, zodat er twee kolommen ontstaan.

Schrijf de positieve affirmatie in de linker kolom. Rechts schrijf je de gedachten op die bij je opkomen. In het begin zullen deze gedachten niet zo positief zijn, maar als je doorgaat met schrijven zul je een verandering waarnemen. Een shift in je houding.

Je komt op het diepste punt en daarna word je positiever, voelt het lichter. Soms moet je een affirmatie wel 100 keer opschrijven. Oefen met de affirmatie net zo lang totdat je hem hardop met een blij hart kunt uitspreken. Pas dan heb je hem geïntegreerd als waarheid in jezelf.

Een goede positieve affirmatie moet aan 5 criteria voldoen:

 1. Formuleer hem positief
 2. Gebruik de ik-vorm (liefst ik ben of ik heb)
 3. Gebruik de tegenwoordige tijd (niet toekomstige of verleden tijd)
 4. Probeer de gedachte actief te formuleren
 5. Benoem wat je wilt bereiken en niet wat je wilt vermijden
Dus niet “Ik wil nooit ziek zijn”, maar “Mijn lichaam is sterk en gezond”.
Dus niet “Ik wil nooit geldgebrek ervaren”, maar “Er is altijd genoeg geld in mijn leven”.

affirmeren voor en met kinderen

Net als dat wij volwassenen dezelfde boodschap steeds in andere vormen moeten horen voordat het daadwerkelijk tot in iedere vezel van ons lichaam doordringt, is dat bij kinderen ook zo.

Door kinderen kennis te laten maken met positief denken, verstevig je de basis voor een gezond gevoel van eigenwaarde. Het is van groot belang om hier op jonge leeftijd al mee te beginnen. Hieronder zet ik een paar ideeën op een rij die je samen met je kinderen kunt uitvoeren.
 
1. Symbolische boeken en verhalen lezen
De kracht van metaforen en verhalen is heel groot. Ze maken soms veel beter helder waar het nu precies omgaat. Dit is zeker het geval bij kinderen. Gelukkig zijn er steeds meer boeken beschikbaar die de kracht van positief denken uitleggen aan kinderen. Twee voorbeelden die ik zelf in huis heb en eindeloos aan mijn kinderen heb voorgelezen, zijn van mijn grote inspiratoren: Louise Hay en Wayne Dyer. Deze boeken zijn echte aanraders!

In ‘Ik ben wat ik denk’ leren kinderen het verschil tussen negatieve gedachten en positieve affirmaties. Grappige illustraties en simpele teksten laten zien hoe je nare gedachten en woorden kunt omzetten in fijne en positieve.

In  'Ik zweef door het leven' leert Wayne Dyer kinderen hoe ze kunnen vasthouden aan het grenzeloos denken waarmee ze geboren zijn - in plaats van te proberen om zich aan te passen. Op die manier leren ze om van het leven te genieten, ware kampioenen te worden en door het leven te zweven - op weg naar hun dromen.
 
2. Kleurplaten kleuren
Kleuren is rustgevend en verbindend om samen met je kind te doen. Print enkele kleurplaten uit en kleur ze met je kinderen of alleen terwijl je de affirmatie in gedachten herhaalt. Ervaar het gevoel dat dit bij je oproept.
 
3. Affirmatiekaartjes maken
Het is leuk en inspirerend om samen affirmatiekaartjes te maken. Hoe kun je dit aanpakken?

Stap 1: Ga op zoek naar spreuken, quotes en andere inspirerende teksten.

Stap 2: Schrijf aan de hand van die tekst een korte zin die begint met IK (dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar het is in de meeste gevallen wel krachtig om met ‘ik’ te beginnen) en die positief en in het hier en nu is. Dus je schrijft ALSOF het al zo is, ook al is dit nog niet zo!

Stap 3: Schrijf de zin vanuit je gevoel en denk er niet te lang over na. De zin is goed als het voor jou goed VOELT en klopt.

Stap 4: Schrijf je affirmaties op kaartjes. Je kunt ze ook plastificeren. Je kunt er passende plaatjes bij zoeken, maar je kunt je kind bijvoorbeeld ook zelf een mooie tekening erbij laten maken (zie voorbeeld).

Wat kun je vervolgens doen met deze kaartjes?

Het gaat erom dat je ze regelmatig bekijkt en tegenkomt. Enkele ideeën:

 • Maak of versier een mooi doosje of kistje om ze in te bewaren.
 • Stop elke dag een kaartje in de broodtrommel van je kind of in je eigen portemonnee.
 • Plak ze op de spiegel, je laptop of een andere plek waar je vaak bent of naar kijkt.
 • Trek elke avond voor het slapen gaan een kaartje en praat er even over met je kind.
Wees creatief, je kunt vast nog veel meer bedenken!
 
4. Moodboards maken
Het maken van een moodboard maakt je dromen en wensen of doelen visueel. Het gaat meer leven en door plaatjes te combineren met krachtige uitspraken, spreuken of quotes, roep je positieve emoties op die je positieve ‘vibe’ versterken. Ga zitten met een stapel tijdschriften of gebruik plaatjes en woorden die je van het internet of je eigen computer hebt gehaald.

In dit geval zou je bijvoorbeeld een foto van jezelf in het midden kunnen plakken en daaromheen jouw kwaliteiten, prestaties en dromen. Zo krijg je scherp wie je bent en versterk je je zelfbeel en dat van je kind! Het moodboard kan heel goed werken als geheugensteuntje voor het proces dat je gestart bent.


Succes ermee! Laat je me weten wat er voor jou werkt of gewerkt heeft?


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment