Vanmorgen nam ik even een break en wandelde in het ochtendzonnetje naar het dichtstbijzijnde koffietentje. En terwijl ik me op het terrasje opwarmde en genoot van een heerlijk potje ‘green jasmin tea’ mijmerde ik over de tijd die ik met mijn gezin doorbracht in Sydney. We emigreerden van het tropische eiland Curaçao naar de ‘laid back’ wereldstad Sydney. 
 
Het opstarten in een nieuw land, waar we letterlijk niemand kenden, daagde ons opnieuw behoorlijk uit. Zelfs op Curaçao, waar we familie en vrienden hadden en we gewoon terecht konden met onze eigen Nederlandse taal, voelden we ons pas na een jaar echt geland. En ook in Sydney duurde onze ‘integratiefase’ een flinke tijd, ondanks dat we een heel fijn huis hadden in Northern Beaches, de kinderen het goed deden op school, vrienden hadden gemaakt en hun hobby’s weer hadden opgepakt.
 
De grootste uitdaging was het thema ‘veiligheid’.  Want een emigratie brengt nu eenmaal gevoelens van onveiligheid met zich mee. Soms voelde het eng, ‘bloot’, onrustig, onzeker, onveilig. Wat als we het niet gaan redden, wat als we geen werk vinden, wat als de kinderen heimwee krijgen, wat als we de verkeerde keus hebben gemaakt, wat als het allemaal niet lukt?
 
Vaak hangen we ons gevoel van veiligheid op aan externe zaken zoals financiële zekerheid, de beveiliging van onze eigendommen, het verzekeren van allerlei risico’s en het nastreven van allerlei SMART-geformuleerde doelen. Maar meer en meer kom ik erachter dat niets van dit alles leidt tot een werkelijk ‘gevoel van veiligheid’ wanneer je niet het nodige ‘inner-work’ doet. Onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, een lage eigenwaarde… het heeft vaak te maken met een gevoel van ‘onveiligheid’.
 

Want wanneer voel je je veilig? 

Stel dat je momenteel geldzorgen hebt. Dan voelt dat spannend, onzeker, onveilig. Maar hoeveel geld op je bankrekening is nodig om je veilig te laten voelen? Wanneer ervaar je voldoende zekerheid om te gaan genieten van het nu, om innerlijke rust te ervaren? Is dat 100 euro, 1.000 euro, 10.000 euro of 100.000 euro?
 
Ik kan je uit ervaring vertellen dat je wanneer je onrust ervaart met 1.000 euro op je bankrekening, dat je diezelfde onzekerheid nog steeds kunt ervaren wanneer dat 10.000 euro is. Dat gevoel van onveiligheid zit namelijk in jezelf.
 
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor overgewicht. Ook overgewicht heeft vaak te maken met een veiligheidsprobleem. Overgewicht is vaak een beschermlaagje dat je hebt opgebouwd, omdat je je niet veilig voelt. Bijvoorbeeld wanneer je je ongemakkelijk voelt in sociale situaties of wanneer je om wat voor reden dan ook moeite hebt met het tonen van je vrouwelijke schoonheid. Dat is de reden waarom we overgewicht vaak onbewust in stand houden. Of dat wanneer we eindelijk een flink aantal kilo’s hebben verloren, die kilo’s er net zo snel weer aan vliegen. Het gevoel van onveiligheid is namelijk niet met die kilo’s verdwenen.
 

Een basisgevoel van veiligheid
 
Voel jij je altijd helemaal veilig en zeker, geborgen in jezelf, of ervaar je deze basis niet? Is er soms angst, onzekerheid of hangt je gevoel van geborgenheid af van andere mensen?
 
Ieder mens heeft ervaringen opgedaan die het gevoel van beschermd zijn aantasten. Hierdoor voel je niet de diepe geborgenheid in jezelf die mogelijk is.
 
Verschillende oorzaken van onzekerheid zijn bijvoorbeeld ouders die je niet gaven wat jij nodig had als kind, een meester of juf waar je niet goed mee kon opschieten, een partner die je verlaat, iemand die iets doet wat je heel diep raakt, zo diep dat je basisgevoel van vertrouwen, zekerheid en geborgenheid weggevaagd lijkt te zijn.
 
Soms kan het gevoel van onzekerheid of onveiligheid heel sterk zijn. Alsof het onmogelijk is dat er binnen in jou een gevoel van veiligheid en geborgenheid is, van binnenuit. Dan is alle contact met dit basisgevoel zover op de achtergrond geraakt dat het lijkt alsof het niet bestaat, alsof dit gevoel er nooit geweest is.
 
Daarom is het in de opvoeding van onze kinderen zo belangrijk hen een basisgevoel van veiligheid mee te geven, zoals;

  • het gevoel dat deze wereld een vriendelijke plek is.
  • het gevoel dat je gedragen wordt.
  • het gevoel dat je alles aan kunt wat er op je pad komt.
  • het gevoel dat altijd alles goed komt.
  • het gevoel dat je goed bent, precies zoals je bent.
  • het gevoel dat fouten maken mag. 
  • het gevoel dat alle gevoelens er mogen zijn, en dat ze altijd weer voorbij gaan.
Ons systeem is perfect uitgerust om – zonder onze bewuste aandacht – voortdurend te “scannen” op gevaar en om mogelijke bedreigingen te beantwoorden op een manier die ons overleven zeker stelt. 
 
Nu bevinden we ons in de moderne maatschappij zelden in werkelijk levensbedreigende situaties. Dus daarom moeten we soms wat tegenwicht bieden aan dit natuurlijke ‘scanapparaat’. En dat kun je doen door actief het gevoel van liefde voor jezelf te ontwikkelen of te verstevigen. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Plan dan eens een vrijblijvend gesprek met me in om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Je doet dat HIER.


 
 
 

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment