Lange tijd overkwam het leven mij. Belangrijke keuzes in mijn leven werden voor mij gemaakt. Ze gebeurden gewoon of anderen beslisten wat goed voor mij was. En braaf als ik was, deed ik steeds weer wat van mij werd verwacht. Mijn ouders hadden beiden de nodige bagage bij zich, het was niet altijd makkelijk.
 
Ik speelde vaak de mediator in huis. Ik wilde voor­komen dat mijn vader explodeerde of mijn moeder instortte. Ik was zo bezig met de sfeer in huis en het bewaren van de goede vrede, dat ik niet veel tijd had om kind te zijn. Het zorgen voor, het mij verantwoordelijk voelen voor anderen, werd mijn tweede natuur.

En toch is er diep van binnen altijd iets geweest dat mij vertelde dat dit allemaal voorbij zou gaan en dat er voor mij een mooie toekomst in het verschiet lag. Maar hoe ouder ik werd, des te bewuster werd ik mij van het feit dat ik dan wel in beweging moest komen en dat ik bewuste keuzes had te maken.

Terugkijkend zijn er een paar momenten geweest waarop ik heel duidelijk voor mezelf heb gekozen en voor mijn eigen waarden. Juist deze momenten, die voor mij heel erg moeilijk waren, hebben me gesterkt in mijn overtuiging dat alles een kwestie is van zelfliefde en eigenwaarde:

 • Het moment waarop ik besloot psychologie te studeren, in plaats van een studie rechten die destijds betere carrièrekansen bood.
 • De dag dat ik besloot mijn vaste dienstverband als senior beleidsadviseur bij een grote gemeente op te zeggen en mijn eigen onderneming te starten.
 • Toen ik ervoor koos ver weg te blijven van de ‘waarom?’ vraag toen mijn eerste zoon dood ter wereld kwam en in plaats daarvan op zoek ging naar de betekenis van zijn komst in mijn leven.
 • Toen ik koos voor het beëindigen van mijn ouder- en kindcentrum op Curaçao, omdat dit mij niet de ware voldoening gaf die ik zocht.
 • Het besluit om me nooit meer te schamen voor wie ik ben en me nooit meer schuldig te voelen voor de keuzes die ik maak.
 • Het moment dat ik besloot dat ik zelf de regie in handen ging nemen over mijn eigen leven en voortaan alleen maar dingen ging doen die mij blij maken en een positief gevoel geven.
 • Het moment waarop ik er bewust voor koos nooit meer te piekeren over geld, en op mezelf te vertrouwen dat ik altijd in staat ben geld te creëren voor alles wat ik nodig heb.
Heb jij ook zulke momenten in je leven, waarop je bewuste keuzes hebt gemaakt?

In 2015 opnieuw twee belangrijke keuzes:

 • De keus om te emigreren naar Australië (om opnieuw mijn grenzen te verleggen en uit mijn comfort zone te treden).
 • De keus voor het ontwikkelen van mijn online programma en het schrijven van mijn boek om anderen te inspireren hun leven ten volle te leven en de nieuwe generatie een goede basis te geven ditzelfde te doen.
En in 2018 de keus om toch weer terug te keren naar Nederland en ons daar opnieuw te settelen, die voelde als een hele lastige en spannende keus.
 
En ja, elke keuze was eng, was nieuw, voelde als een risico. Maar voor mij zijn er vier inzichten die me helpen om keuzes te blijven maken:

 1. Ken je waarden en leef daarnaar;
 2. Verruim je bewustzijn, stap telkens weer uit je comfort zone;
 3. Weet dat je geliefd bent en dat alle antwoorden zich altijd weer aandienen op het juiste moment;
 4. Besef dat elke keuze de juiste is op dat moment, en dat je in een volgend moment altijd weer een nieuwe keuze kunt maken.
Je leven wordt een stuk lichter en plezieriger wanneer je leert om je minder aan te trekken van anderen, meer van jezelf gaat houden en je een gevoel van basisveiligheid ontwikkelt en je je hart meer en meer durft te gaan volgen. Wanneer je durft te kiezen voor geluk.

Omgaan met tegenslagen

Soms zit het leven niet mee. Je wordt ziek, een geliefde verlaat je, je faalt op een belangrijke test, je ver­liest je baan, een goede vriend kwetst je tot op het bot, je wordt onterecht van iets beschuldigd… er zijn zoveel zaken die ons uit balans kunnen brengen. Met dergelijke teleurstellingen kun je op verschillende manieren omgaan.

Je kunt boos worden, stampen op de grond omdat het leven oneerlijk is, je kunt je afsluiten, je gevoelens niet meer toelaten, je kunt cynisch worden of depressief. Het kan je verlammen, je komt tot niets meer, het kan je manisch maken, je stort je op je werk of op een verslaving.

Je hebt ook vechters: die blijven gaan, die blijven proberen, die drijven op wilskracht, maar ontwikkelen hierdoor soms een kokervisie. Ze zien geen alternatieven meer, ze missen kansen die zich voordoen, ze missen de liefde en aandacht van anderen die hen omringen.

Zo heeft iedereen zijn eigen strategie ontwikkeld in het omgaan met tegenslag en negatieve ervaringen. Vaak dateren deze stra­tegieën uit de kindertijd en zijn ze gebaseerd op kinderlijke overtuigingen. Dat we het niet verdienen om gelukkig te zijn of dat we niet goed genoeg zijn om een rijk en vervullend leven te leiden.

Tegenslagen worden op die manier chronisch. We strompelen door de dag, we blijven jaren roepen dat we morgen gaan begin­nen met die gewenste verandering, we blijven gebukt gaan onder onze jeugd, zaken uit het verleden. We nemen er maar genoegen mee. We denken dat dit het leven is: oneerlijk, niet makkelijk, ‘life is a bitch’.

En zo lijden we in stilte, hopend dat op een dag iemand of iets – een onverwachte hoeveelheid geluk – ons uit onze misère haalt en ons nieuwe mogelijkheden biedt. En als dat niet gebeurt, dan bevestigt ons dat in onze kinderlijke overtuigingen. ‘Zie je wel, het is me echt niet gegund, geluk is niet voor mij weggelegd’.

Ook ik zat lange tijd in deze val. Tot ik me realiseerde dat ik meer uit het leven wilde halen dan dit middelmatige ‘gaat wel’-niveau. Comfortabel, maar ergens toch een lek aan energie en passie. Mijn ambitie is groter dan dat.

Leven op een hoger niveau

Dus ik maakte een keuze. Ik nam een bewust besluit: Ik wil mijn leven naar een hoger niveau tillen, ik wil ervoor gaan. Ik wil vaker en meer plezier ervaren, enthousiasme, uitdaging en vol­doening. Want volgens mij is het leven zo bedoeld. En gaan­deweg heb ik geleerd dat, hoe meer je je leven naar je eigen hand weet te zetten, des te meer je deze positieve emoties gaat ervaren. Het gaat er dus om meer zelfredzaam te worden.

Met zelfredzaam bedoel ik in dit geval dat je emotioneel in staat bent voor jezelf te zorgen, de regie over je eigen leven te nemen, dat je je niet door externe factoren uit het veld laat slaan, dat je actief werkt aan een mindset, die je door moeilijke tijden heen loodst. Sterker nog, dat je moeilijke tijden als veel minder moei­lijk gaat ervaren.
 

Waar begin ik?

Op dit punt denk je misschien: Oké, ik wil mijn leven naar een hoger plan tillen. Maar waar begin ik? Wat is de eerste stap? Welke keuze zal ik maken en hoe weet ik of dat echt de juiste keuze is? Op dit punt is het nodig een stap terug te doen.

Ik was lange tijd één van die druk bezette moeders die graag doorrent in de dagelijkse stroom van boterhammen maken, kusjes uitdelen, kinderen op en neer rijden van school, naar clubje, naar vrienden, intussen mijn werk doen, boodschappen halen, mails beantwoorden, Facebook checken, afstemmen en overleggen met manlief over onbelangrijke zaken, maar wel noodzakelijk om aan alle verplichtingen en taken te voldoen.

Zodoende werden de dingen waar ik echt blij van werd steeds weer voor me uitgeschoven en uitgesteld. Deze tredmolen kun je alleen verlaten door te kiezen. De verandering komt echt alleen met het maken van heldere en bewuste keuzes. Het hele leven is een kwestie van keuzes maken.
 
Maar hoe doe je dat? Hoe maak je keuzes waar je geen spijt van krijgt? Keuzes waar je gelukkig van wordt en blijft? Kies je vanuit je hart of vanuit je hoofd? Kies je vanuit jezelf of vooral vanuit de ander? Of kies jij wellicht heel intuïtief?

De kunst is vooral om heel bewust te herkennen welke manier van kiezen je op welk moment in wilt zetten. Misschien heb je wel de neiging om vaak vanuit de ander te kiezen en is het dus heel belangrijk om ook te zorgen dat je bij een aantal keuzes juist vanuit jezelf kiest. Om hier steeds beter in te worden is het belangrijk dat je je eigen innerlijke kompas kent.

Je innerlijke kompas; hetgeen wat jij écht belangrijk vindt, ook wel je waarden genoemd. Hierover zal ik in mijn volgende blog meer vertellen!

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment