Ieder mens heeft meerdere waarden. Soms lijken bepaalde waarden elkaar tegen te spreken. We spreken dan van conflicterende waarden. Conflicterende waarden kunnen het maken van keuzes bemoeilijken; het is zelfs de meest voorkomende reden voor uitstel.
Wanneer je bepaalde taken, besluiten of doelen steeds voor je uit blijft schuiven, heb je waarschijnlijk te maken met conflicterende waarden. Concreet betekent dat, dat je kennelijk iets anders belangrijker vindt. Er is dus sprake van een bepaalde hiërarchie in je waarden-stelsel.
Stel je voor dat je al maanden je kasten wil uitruimen, maar je hebt er nooit tijd voor. Of je wilt al jaren een bepaald dieet volgen, maar je kunt het juiste moment steeds niet vinden. Of je wilt je eigen bedrijf starten, maar op de één of andere manier komt het er niet van. Allemaal voorbeelden van uitstel. Je hebt een besluit genomen en toch slaag je er niet in om daadwerkelijk in actie te komen om je besluit uit te voeren. Kennelijk zijn er andere zaken belangrijker, hecht je aan andere zaken meer waarde. Of je hebt ergens in je leven in je brein de conclusie getrokken dat bepaalde waarden niet te verenigen zijn.
Hoe kom je erachter welke waarden voor jou werkelijk zo belangrijk zijn als je zegt of denkt dat ze zijn? Geef antwoord op de volgende vraag: als je nu onverwacht een uur vrije tijd tot je beschikking had, wat zou je gaan doen? Het antwoord dat nu bij je opkomt, is iets wat sterk gelinkt is aan je persoonlijkheid en jou een hoge mate van vervulling geeft. Dit zegt iets over welke waarden voor jou belangrijk zijn. Kijk maar eens naar de tabel hieronder.
Activiteit | Onderliggende waarde |
Familiebezoek | Ergens bij horen/deel uitmaken van een groter geheel |
Een massage krijgen | Aandacht/ontspanning/zelfzorg |
Overwerken | Geld/controle/status/zekerheid |
Studeren | Groei/vooruitgang/kennis |
Afspreken met vrienden | Bevestiging/vriendschap/ergens bij horen |
afrekenen met uitstelgedrag
Het starten met nieuw gedrag vraagt om het activeren van nieuwe waarden. Echter, deze nieuwe waarden lijken soms te botsen met de oude waarden, die je ook belangrijk vindt. Dit geeft een innerlijk conflict en weerhoudt jou van het starten van nieuw gedrag of het doorbreken van patronen. Een bewuste keuze maken is de belangrijkste stap. En je dient in actie te komen om de keuze te realiseren.
Stel, je bent ondernemer en je wilt je bedrijf laten groeien (nieuwe waarde). Maar je gaat er niet vol voor, omdat je ook genoeg tijd wilt besteden aan je gezin (oude waarde). Je gezin staat hoger op je waarden-stelsel, dus je stelt het elke keer uit om echt aan je bedrijf te gaan werken en de stappen te nemen die nodig zijn voor groei.
Of je wilt gezonder gaan eten (nieuwe waarde), maar je houdt zo van lekker eten en gezelligheid (oude waarde). Of je wilt vaker naar de sportschool (nieuwe waarde), maar je hebt nooit tijd, want je moet heel veel werken om uit de schulden te raken (oude waarde).
Hoe je deze innerlijke conflicten effectief kunt oplossen, is om in je brein deze twee tegengestelde waarden met elkaar te verbinden. Op zo’n manier dat het in je brein één en hetzelfde doel wordt. Wat daarbij helpt is jezelf vragen hoe het bereiken van de nieuwe waarde je kan helpen om meer of minder van de oude waarde te krijgen.
oefening
Kies voor nu één van onderstaande situaties. Je mag de vraag ook koppelen aan een persoonlijke situatie.
- Hoe kan het laten groeien van mijn bedrijf mij helpen om meer tijd met mijn gezin te besteden?
- Hoe kan naar de sportschool gaan mij helpen mijn schulden af te lossen?
- Hoe kan gezonder eten mij helpen minder trek te hebben?
- Hoe kan de kasten opruimen mij helpen meer vrije tijd te creëren?
Vervolgens bedenk je zoveel mogelijk antwoorden op de vraag. Zo veel mogelijk. Dit legt in je brein namelijk een nieuwe verbinding tussen de ene en andere activiteit/waarde. Hoe meer antwoorden je bedenkt, des te sterker wordt deze nieuwe verbinding.
Het resultaat in je hersenen is dan:
- mijn bedrijf doen groeien = meer tijd met mijn gezin besteden
- naar de sportschool gaan = werken aan mijn schulden
- gezonder eten = minder trek in lekkere dingen
- kasten opruimen = meer tijd in mijn leven creëren
Wanneer je je brein op die manier herprogrammeert, zul je zien dat het veel makkelijker voor je wordt om je voornemens daadwerkelijk uit te voeren.
de kracht van kiezen
Shakespeare zei het al: “Het misverstand zit niet in de sterren maar in onszelf”. We hebben onze huidige omstandigheden gecreëerd door onze eerder gemaakte keuzes. Je hebt zowel de mogelijkheid als de verantwoordelijkheid om betere keuzes te maken. Je leven echt leven vraagt niet meer tijd om over dingen na te denken en vraagt ook geen andere antwoorden om tot betere conclusies te komen.
Het enige wat je nodig hebt is de waarheid. Jouw waarheid. En niets anders dan jouw waarheid. Sta niet toe dat missers in je beoordelingsvermogen je iedere dag opnieuw de verkeerde kant op sturen. Ga terug naar de basis, jouw basiskeuzes die het grootste verschil maken in hoe jij je leven leidt. Kies voor de dingen die leven, plezier en geluk brengen in je dagelijkse bestaan.
En als je niet tevreden bent met hoe je leven er nu uitziet, doe er iets aan! Je hebt het vermogen om je totale leven om te gooien op elk onderdeel van je bestaan. Alles begint met de kracht van jouw eigen keuze.
Kiezen vereist durf
Misschien heb je die moed niet. Maar er is één ding dat je je goed moet realiseren: niet kiezen is ook een keuze. En mogelijk een hele negatieve: wie niet durft of kan kiezen, kan overvallen worden door een gevoel van zinloosheid. Stiekem weet je dat je niet gedaan hebt wat je graag zou willen. En dat kan gaan vreten.
Kiezen is risicovol
Op dit moment weet je wat je hebt en je weet niet wat je krijgt als je eenmaal hebt gekozen. Toch weet je ook dat je in je hart iets anders wilt. En wat heb je aan een leven waarin je uiteindelijk nooit hebt gedaan wat je eigenlijk wilde, alleen omdat je niet durfde te kiezen? Dat zou toch intens jammer zijn?
Kiezen is eng
Het voelt definitief en je bent misschien bang voor de consequenties. Of voor wat anderen van je zullen vinden. Veel van dit soort gedachten zijn een vorm van weerstand en angst. De beste manier om daarmee om te gaan is te accepteren dat je het eng vindt en dan toch voor je keuze te gaan.
Eén troost: een keuze is nooit 100% definitief. Je kunt verkeerd kiezen, ja. Je kunt heel veel verliezen en kwijtraken, klopt. Maar je gooit niet de ervaring weg die je al hebt opgebouwd in je leven. Je kunt altijd wéér kiezen. Misschien voor weer iets heel anders of wellicht terug naar de oude route. Toegegeven, dat kan voelen als gezichtsverlies. Aan de andere kant: er is toch niets mis met een uitstapje, een gokje of een omweg? En waarschijnlijk had je die ervaring nodig om nog betere keuzes te gaan maken.
Er komen weer nieuwe keuzemomenten. Altijd weer.
Is dit interessant voor jou?
Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's. Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor jou mogelijk is.
Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit?
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.
0 Comments