Zelfzorg 2.0

Soms lees je een boek precies op het juiste moment. Dan sluit de inhoud precies aan bij een situatie of proces waar je net middenin zit. Voor mij was dat het geval met het nieuwste boek van Gabrielle Bernstein ‘Happy days’. Het was een feest van herkenning, ook al zijn de inzichten soms ronduit pijnlijk.  

In dit boek beschrijft Gabby haar persoonlijke weg van trauma naar werkelijke vrijheid en innerlijke vrede. Vele jaren wees ze haar eigen pijn en schaamte af door dwangmatig te werken. In haar jonge jaren kende ze een drugs- en alcoholverslaving, maar via haar boeken en lezingen over spiritualiteit bouwde ze een succesvol bedrijf en leven op en kon ze de drugs en alcohol achter zich laten.

Een succesverhaal

Ik kende haar vooral van haar boeken, podcast, carddesks en blog over gezondheid, mindset, manifesteren en persoonlijke groei. Inderdaad een succesverhaal. En dat was ze ook. Ze beschrijft dat mensen vaak dingen tegen haar zeiden zoals ‘Wauw, wat kun jij toch veel!’, ‘Hoe doe je dat allemaal?’ en ‘Indrukwekkend, zeg! Echt inspirerend’. En dat ze dan altijd dacht: ‘Zo ben ik gewoon. Ik ben gedreven, ik ben een harde werken, ik vind het leuk’.

Voor mij was dit zo herkenbaar, dat het ook confronterend was. Want in haar boek legt ze ook uit, dat dit gedrag van haar eigenlijk haar volgende verslaving was en dat het onderliggende patroon dus niet was veranderd. Van drugs en alcohol was ze domweg overgestapt op werk en spiritualiteit. Aangezien dit sociaal geaccepteerde verslavingen zijn, duurde het lang voor ze doorhad dat ze eigenlijk nog steeds wegliep van iets dat ze niet onder ogen wilde zien.

Radicale eerlijkheid

Net als Gabby heb ik mijn deel van trauma gehad en net als zij ontwikkelde ik deze patronen die me hielpen overleven op momenten dat ik de pijn, schaamte en eenzaamheid niet aankon. Het is geen pretje je eigen kwetsbaarheid aan te kijken en ze beschrijft het heel eerlijk in haar boek. Maar je legt deze weg, die velen van jullie vast zullen herkennen, niet voor niets af. Het is ook een opluchting te kunnen terugkeren naar je authentieke zelf.

Een voorwaarde is dat je durft om alle maskers te laten vallen en daadwerkelijk alle delen van jezelf, alle weggestopte emoties, alle gedragspatronen (ook of juist ook die zaken waar je niet trots op bent) heel eerlijk te onderzoeken. Waarom heb je bepaald gedrag en bepaalde overtuigingen ontwikkeld? Wat leverde dat je op? Maar ook en die is heel pijnlijk om onder ogen te zien: Wat heeft het je gekost? Wat heeft het jouzelf gekost, maar ook: wat heeft het betekend voor de mensen om je heen? Wat waren de verhalen die je jezelf vertelde en waren ze echt waar? Er kan schaamte opkomen, gevoelens van rouw, spijt en schuld, maar om te helen, zul je alles aan moeten kijken.



Een goede ouder voor jezelf zijn

Wanneer je je weggestopte delen en emoties beetje bij beetje toelaat, is het van belang te leren hoe je een goede ouder voor jezelf kunt zijn. Iedereen loopt butsen en blauwe plekken op als kind en soms doen deze zo’n pijn, dat je systeem manieren heeft gevonden deze niet te hoeven voelen. Maar de pijn zit er nog steeds! Dat wat je ouders je vroeger om welke reden dan ook niet konden geven, kun jij nu als je volwassen zelf wèl. Jouw volwassen en authentiek zelf kan nu de leiding nemen en voor je gaan zorgen. 

Vaak denken we bij zelfzorg aan een dagje sauna of een wandeling in de natuur. En natuurlijk knap je daarvan op. Maar hier hebben we het over zelfzorg 2.0 šŸ˜Š. In essentie gaat het hierbij om de heling van de hechtingsrelatie. Als we leren vol compassie naar onszelf te kijken, worden we verlost van ons verleden, wat niet alleen onszelf, maar vooral ook onze kinderen en partners zeer ten goede komt.

Vier kenmerken van een veilige hechting

Dan Siegel, Professor in de klinische psychiatrie en medeoprichter van het Mindful Awareness Research Centra van de UCLA, beschrijft in zijn werk dat een veilige hechting ontstaat als er een omgeving wordt gecreëerd waarin een kind zich veilig, gezien, gerustgesteld en geborgen voelt. Dit zijn dus de aspecten die je jezelf kunt geven om de hechtingswond te genezen:

  • Dus bedenk eens voor jezelf wat je nodig hebt om je veilig te voelen? Wat kun je zelf doen of jezelf geven om meer veiligheid te ervaren?

  • Hoe kun je jezelf meer gaan zien? Door te werken met je innerlijk kind, kun je meer afgestemd raken op wat je diep van binnen voelt en dat aandacht geven. Check een paar keer per dag in door je aandacht naar je adem te brengen en naar je gevoelswereld.

  • Hoe kun je jezelf geruststellen, hoe breng je je zenuwstelsel tot rust? Een methode als de Emotional Freedom Techniek (EFT) kan helpen, kalmerende affirmaties en opnieuw je aandacht brengen naar het geruststellende ritme van je adem.

  • En tenslotte: geborgenheid. Hoe kun je jezelf dat geven? Door een positieve innerlijke dialoog te ontwikkelen, door de connectie met je lichaam te herstellen en er altijd te zijn als je innerlijke kind even bij je op schoot wil.

Pas deze vier punten toe en je zult merken dat de relatie met jezelf een boost krijgt. Je wordt zelf jouw belangrijkste bron, waardoor je minder afhankelijk wordt van anderen. Je zult meer vertrouwen gaan ontwikkelen in jezelf en in het levensproces.

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment