We voeren dagelijks een interne dialoog met onszelf. Deze dialoog verloopt nagenoeg altijd hetzelfde. Je kunt het verge­lijken met je lievelingsplaat of je lievelingsnummer. Op een gegeven moment ken je de tekst feilloos van buiten, je zingt het nummer automatisch mee en je staat niet meer zo stil bij de betekenis van de woorden.

Het kan zijn dat wij onszelf bemoedigend en liefdevol toespre­ken, begripvol en geduldig. Het kan echter ook zijn dat wij onszelf berispend toespreken, veroordelend, ongeduldig, boos en misschien zelfs wel minachtend of vol woede.

Luisteren naar je eigen gedachten

Heb je ooit weleens bewust geluisterd naar je eigen gedach­ten? Je zou het voor de grap eens een dag moeten doen. Toen ik hiermee begon, schrok ik. Zoveel negatieve gedachten die dagelijks opkwamen, terwijl ik toch een heel positief ingesteld persoon ben. Experts schatten zelfs dat 72% van je gedachten negatief zijn!

De manier waarop jij jezelf toespreekt, zal afhangen van de manier waarop jij vindt dat je moet zijn of vaker nog waarop jij denkt dat anderen vinden dat je moet zijn. Volg je het nog? En dit beeld waaraan jij denkt te moeten voldoen, is weer afhanke­lijk van jouw overtuigingen over wat goed en wat slecht is. En ook deze overtuigingen zijn vaak zo ingesleten dat je er nauwe­lijks meer bij stilstaat.

Elke dag verdiepen wij met deze interne dialoog – onze dage­lijkse gedachtestroom – de groeven van de plaat die het nummer van ons leven speelt. Dat begint vaak al bij het wakker worden. Wat is jouw eerste gedachte?


Met welke gedachten word jij wakker?

Louise Hay beschrijft in haar boeken dat ze elke dag als eerste haar bed bedankt voor de heerlijke nachtrust die ze heeft genoten. Velen worden echter wakker – na een verveelde klap op de wekker – met als eerste gedachte: Oh nee, nu al? Ik wil niet, heb geen zin. Oh nee, ik heb toch niet vandaag die afspraak met die vreselijke klant? Of die deadline voor dat artikel waar ik al de hele week mee stoei? 

Geen goed begin om de dag mee te starten. Om maar te zwijgen van wat veel mensen denken wanneer ze vervolgens opstaan, naar de badkamer lopen en in de spiegel kijken!

Hoe meer we erin slagen onze interne dialoog om te buigen naar een meer positieve en liefdevolle stroom van woorden en gedachten, hoe beter ons leven zal worden. Om dit te bereiken dienen we ons bewust te worden van onze eigen gedachten. Dat is de eerste stap.

Jouw zelfbeeld bepaalt jouw eigenwaarde en jouw eigenwaarde bepaalt in grote mate jouw zelfvertrouwen en gevoelens van geluk.

 
Our life is a reflection of what we think we deserve 
– Shakti Gawain
 

Wat je ook in je leven wilt veranderen of verbeteren, het begint altijd weer met het verstevigen van jouw eigenwaarde. De meeste problemen in het leven ontstaan door ons eigen gevoel dat we niet goed genoeg zijn. Raar, maar waar.
 

VOORBEELD 

 Als je plotseling te maken krijgt met een financiële tegenvaller, kan het zijn dat je op een bepaald niveau gelooft dat je het niet waard bent je op je gemak te voelen met geld.
Ander voorbeeld.
Als het je niet lukt om een liefdevolle relatie met iemand op te bouwen, kan het zijn dat jij de dieperliggende overtuiging hebt ‘Niemand houdt van mij’.

Beide overtuigingen komen voort uit een gebrek aan zelfliefde of eigenwaarde.

 

Ik ben niet goed genoeg

In haar boek “You can heal your life” beschrijft Louise Hay hoe zij mensen met allerlei verschillende hulpvragen heeft geholpen. Of het nu ging om financiële problemen, opvoedproblemen, relatieproblemen of een gebrek aan bezieling of creativiteit, de kern van het probleem was vrijwel altijd gelegen in de onder­liggende overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’, een gebrek aan zelfliefde.

We hebben ideeën over onszelf die ons beperken of ons ervan weerhouden om onszelf of ons leven te veranderen. Aller­lei uitstel- en afstelmechanismen komen hieruit voort.

Wil je daadwerkelijk iets veranderen in je leven?

Dan is de eerste stap om je bewust te worden van je gedachten en overtuigingen die je over jezelf hebt opgebouwd en mentaal de ruimte en bereid­heid te kweken om deze te veranderen.
 

Werk aan de winkel

Heb je na het lezen van deze blog wel het gevoel dat er werk voor jou aan de winkel is? Dat je actief aan de slag mag met het verstevigen van je zelfvertrouwen en eigenwaar­de. De vraag is hoe? Waar begin je? Schroom dan niet om mij eens een bericht te sturen. Dit kan via mail, maar mag bijvoorbeeld ook via een berichtje op Instagram.


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment