Dé man die veel heeft geschreven en gesproken over de kracht van intentie is één van mijn leermeesters: Wayne Dyer. Hij beschrijft het proces dat nodig is om jezelf te verbinden met de kracht van intentie in zijn boek “The power of intention”.

Dwayne benoemt hierin 4 fasen:

 1. Discipline - het opbouwen van krachtige routines die je mind & body voeden
 2. Wisdom - combineer je innerlijke wijsheid met je dagelijkse routines
 3. Love - doe de dingen waar je van houdt en leg liefde in alles wat je doet
 4. Surrender - dit is de plek van intentie - je body en mind “are no longer running the show”
Het zetten van een intentie is een krachtige manier om je leven richting te geven.

Doelen stellen is vaak een rationeel en realistisch proces. We analyseren wat haalbaar is op basis van eerdere ervaringen of een inschatting die we maken met ons hoofd. We maken een plan en benoemen precies de stappen die we moeten nemen om het plan uit te voeren.

Het verschil bij het zetten van een intentie is dat je je niet druk maakt over HOE je er komt. Je geeft eigenlijk alleen het resultaat aan (je doel) dat je wenst en je laat de controle los over hoe je dat resultaat gaat behalen. Dit valt dus samen met het 4e punt uit het proces dat Dyer beschrijft: surrender.
 
Een intentie zet je vanuit je hart. Belangrijk bij deze manier van doelen stellen is dat je je intentie plaatst vanuit liefde. Stel jezelf dus de vraag: heb ik deze intentie vanuit liefde of vanuit angst. Het verschil in energie in de intentie maakt een groot verschil in het resultaat wat je uiteindelijk behaalt.

Zet jouw intentie voor de rest van het jaar

Wil ij intenties zetten? Dan kan je daarvoor het onderstaande proces van 8 stappen volgen.

1. Focus je 5 minuten op jouw ademhaling. Ontspan jezelf. Het helpt je als een meditatiemuziekje aanzet en je ogen sluit.

2. Schrijf het levensgebied op waarop je het liefst veranderingen zou zien, dus bijvoorbeeld financien, gezondheid, zelfvertrouwen, gezin, werk/ bedrijf.

3. Beschrijf voor dit levensgebied al jouw dromen, doelen en verlangens op. Ga gewoon even los. beschrijf de ideale situatie. Voeg details toe, Wat gebeurt er, hoe beweeg je je in deze ideale situatie, hoe heeft dit je leven veranderd?

4. Belangrijk is om expliciet stil te staan bij hoe je je voelt: opgelucht, vrij, gelukkig, vervuld, energiek. Hoe voel jij je als jij je doelen op dit vlak hebt bereikt? Hoe jij je voelt is ALLES. Deze sprankeling in je ziel is de frequentie, de energie, de trilling die resoneert met het Universum.

5. Schrijf een datum op wanneer jij deze ideale situatie hebt bereik.

6. Bedank het Universum voor de manifestatie van jouw intentie. Dankbaarheid werkt als een magneet om de je doelen, dromen, wensen en verlangens te manifesteren. Voel alsof het al gebeurt is en zeg dan hardop: Ik ben zo blij en dankbaar voor/ omdat ……..

7. Beschrijf met welke acties jij volgende week al kunt starten. Zo kan de bal alvast gaan rollen richting jouw doelen, dromen, wensen en verlangens.

8. Laat los, surrender. Zorg ervoor dat je de essentie van de gevoelens die je wilt creëren meeneemt in je hart.
 

Leven met intentie

Niet alleen voor grote doelen in je leven kun je een intentie zetten, je kunt dit dagelijks toepassen. Door dagelijks kleine intenties te zetten ben je je dagelijks bewust welke richting je uit wilt, wat je wilt nastreven en welke keuzes je kunt maken. Het belangrijkste hierin is natuurlijk te weten welke waarden jij belangrijk vindt en wil nastreven. Zelfkennis is hier op zijn plaats, voor het kennen van jouw eigen kernwaarden.


Wat/wie vind jij belangrijk in je leven? Welke waarden wil je aan je kinderen doorgeven?

Noteer er eens drie. Probeer hierbij specifiek te zijn.


Er zijn veel waarden waar vrijwel iedereen JA op zegt, maar je moet ze ook echt sterk voelen. Je hart moet een sprongetje maken en je moet diep van binnen voelen: dit is wat ik wil, dit wil ik zijn, dit wil ik uitstralen. Bijvoorbeeld: eerlijkheid, dat vindt iedereen belangrijk. Maar geeft het jou dat sprongetje diep in je hart? Waarvoor wil jij je inzetten? Hoe wil je later herinnerd worden door je kinderen, collega’s, je partner?

Intenties helpen je ook een richting te bepalen voor je verre of nabije toekomst. Dat hoeven helemaal geen grootse dingen te zijn. Een intentie kan bijvoorbeeld ook zijn: een liefdevolle relatie, een gelukkig gezin, een fijne thuisbasis creëren, genieten van kleine dingen, geloven in jezelf of werken vanuit passie. Door dagelijks je intenties uit te spreken, hardop of in gedachten, creëer je een energie en kan het Universum zich inzetten om deze intentie kracht bij te zetten. Er komen mensen/dingen/gebeurtenissen op je pad die al lang geen toeval meer kunnen zijn en je hele lijf schreeuwt om je intentie aandacht te geven.

Leven met intentie betekent bewuster leven, oefeningen doen en te rade gaan bij inspirerende mensen. We hebben het tegenwoordig allemaal druk en soms krijg je ook gewoon veel op je bord. Als je niet uitkijkt, ben je alleen maar aan het ronddobberen op een zee van verplichtingen.

Intenties helpen je het leven te leiden dat je wilt leiden. Je intentie stuurt jou door het leven. En als het goed is, doe je alles in het leven met een bepaalde intentie in je achterhoofd. Je kleine intenties maken deel uit van een groter doel en op die manier werk je met elke stap ergens naartoe. Sommige mensen zetten hun intenties het liefst aan het begin van de dag, anderen juist ’s avonds. Experimenteer met wat het beste werkt voor jou.


VRAAG: Vanuit welke intentie leef jij eigenlijk? En overheerst hierin angst of liefde?


Schrijf je antwoord uit en probeer hierbij de diepte in te gaan. De keuzes in je leven tot nu toe… wat was destijds de intentie? Klopt dat nog met hoe je nu in het leven wilt staan?

Waar voel je liefde, waar voel je angst? Pel het eens af en onderzoek of je leeft vanuit wie je eigenlijk bent en wilt zijn.

Inspiratie

Voorbeelden van dagelijkse intenties:

 • Ik wil vandaag de hele dag productief zijn
 • Vandaag wil ik gezelligheid
 • Ik sta vandaag sterk in mijn schoenen
 • Ik wil vandaag mindful door de dag gaan
 • Vandaag ben ik vriendelijk en voel ik me dankbaar
Je intenties kunnen zich ook richten op anderen:

 • Vandaag ga ik vriendelijk en open met ……… communiceren
 • Vandaag toon ik mijn leiderschap naar ……….
 • Vandaag stuur ik liefde en compassie naar …………
Morning mindset; vragen voor in de ochtend

 1. Wanneer is mijn dag geslaagd? Wat is mijn intentie?
 2. Wat kan ik doen om van deze dag een succes te maken?
 3. Hoe vaak heb ik het gevoel dat ik aan het stuur zit van mijn leven? Hoe kan ik dat gevoel versterken?
Evening mindset; vragen voor in de avond

 1. Wanneer is mijn leven geslaagd?
 2. Wanneer kan ik het een succes noemen?

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment