Lief zijn voor jezelf is erg belangrijk voor je geestelijke en licha­melijke gezondheid. En of je het nu zelfliefde of zelfzorg noemt, het is belangrijk om hier tijd voor maken.
 
Zonder schuldgevoel dat je er niet voor de ander bent, onverantwoordelijk doet of kostbare tijd verspilt op een dag. Het is net als met het zuurstof­masker in het vliegtuig. Voordat je gaat opstijgen, leer je dat je eerst zelf je masker moet opzetten voordat je jouw kind of een ander helpt. Door goed voor jezelf te zorgen, heb je meer ruimte voor een ander en heb je de ander meer te geven.
 
Niet iedereen is hier even goed in. Vooral vrouwen hebben de neiging zichzelf opzij te zetten en liever voor anderen te zorgen dan voor zichzelf. Alle energie gaat naar anderen en is vooral extern gericht. Je zorgt goed voor je partner, je kinderen, je ouders, je collega’s, je klanten, maar vergeet jezelf en hierin kun je jezelf enorm tekortdoen.

Ook jij bent belangrijk!

Voor veel mensen klinkt het fenomeen ‘houden van jezelf’ raar in de oren. “Is dit niet raar of arro­gant?” vraag jij jezelf misschien af. “Of is dit weer zo’n zweverig mode-ding?” Het antwoord is nee. Van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven! Het is de fundering voor het ombuigen van negatieve en belemmerende overtuigingen, dus vandaag mag je eens voluit aandacht besteden aan de belang­rijkste persoon in jouw leven: JIJ!

zelfreflectie

Sta eerst eens stil bij de volgende uitspraken. Herken jij jezelf hierin?

  • Je vindt het moeilijk om te geloven in jezelf.
  • Je verwacht te veel van andere mensen en daardoor ben je vaak teleurgesteld.
  • Je gelooft dat je niet goed genoeg bent.
  • Je bent te streng voor jezelf.
  • Je maakt geen tijd voor jezelf, alleen voor anderen.
  • Je denkt dat je iets niet kan.
  • Je denkt dat anderen beter zijn.
  • Als je in de spiegel kijkt, zie je alleen wat er ontbreekt en niet goed is aan jezelf.
  • Je zorgt onvoldoende voor jezelf.
  • Je bent bang om voor je mening uit te komen.
  • Je voelt je vaak eenzaam.
  • Je maakt je druk wat andere mensen van je denken.
  • Je hebt het gevoel dat er meer in jou zit, en het lijkt wel of iets je tegenhoudt.
  • Je vindt het leven vaak oneerlijk, anderen lijken het beter te hebben dan jij.
Als meerdere uitspraken op jou van toepassing zijn, kan je zelfbeeld wel een boost gebruiken.

Noteer nu eerst een aantal eigenschappen of kenmer­ken over jezelf. Ben je creatief, zorgvuldig, ongeduldig, betrouwbaar, melancholiek, energiek, vrolijk, intelligent, ondernemend? Schrijf op wat het eerst in je opkomt.

Kijk dan nog eens naar dit lijstje en bedenk of je werkelijk voelt dat deze eigenschappen bij je passen of dat dit ken­merken zijn die aan je zijn blijven hangen door verhalen uit je jeugd, door bijnamen die je kreeg of door ervaringen die je hebt opgedaan.

Je zelfbeeld is niet stATISCH

Een zelfbeeld is gelukkig niet statisch. Het verandert in de loop der tijd. Zo zijn er fases in je leven waarin het essentieel is dat je zelfbeeld meegroeit met je sociale, emotionele en academi­sche ontwikkeling. Als mens blijf je altijd dingen leren of mee­maken die weer bijdragen aan een positieve of juist negatieve bijstelling van je zelfbeeld. Ook leer je jezelf gedurende je leven steeds beter kennen. Dit kan je zelfbeeld opnieuw veranderen.
 
Het zelfbeeld is geen klei dat je kunt kleien, verven, in de oven kunt afbakken, en ‘klaar is Kees’. Het zelfbeeld ontwikkelt zich bij iedereen anders.

In mijn opvoeding werd grote nadruk gelegd op je best doen op school, de noodzaak een beroep uit te kiezen waarmee ik later goed kon verdienen (want ik had een dure smaak), beleefd en goed gemanierd zijn, respect voor ouderen hebben en luisteren naar mijn ouders. Op zich allemaal hele legitieme opvoedings­waarden, maar wel erg op de buitenwereld gericht.
 
Mijn zelf­beeld laat zich raden. Ik was vooral bezig te voldoen aan deze eisen, waaraan een goede dochter kennelijk werd gemeten.

In mijn studententijd ontstond een grote behoefte om mezelf te leren kennen: Wie was ik? Waar stond ik voor? En wat wilde ik zelf met de rest van mijn leven? Kortom, mijn reis naar binnen begon.
 
Ik voelde me vaak verloren in groepen, was onzeker over mijn uiterlijk en over mijn capaciteiten. Ik kon slecht omgaan met kritiek en voelde vaak een leegte in mij, die ik niet kon duiden. Door me te verdiepen in de kracht van mijn eigen gedachten, ontdekte ik dat ik mijn zelfbeeld kon vormen naar mijn eigen wensen over mezelf. Dat vond ik een uitdaging.

Denk er maar eens over na. De vraag is dus niet meer: welk beeld heb je nu van jezelf, maar welk beeld heb je van je ideale zelf? Wie wil je zijn? Je kunt je zelfbeeld dus aanpassen aan hoe je dit wilt hebben en je hoeft je niet te laten definiëren door wat anderen in het verleden over je hebben bedacht en gezegd.

Ik had bijvoorbeeld het beeld van mezelf dat ik geen sportief type was. Ik was bescheiden, voelde me altijd heel verantwoordelijk en dacht over mezelf als een sociaal type. Dat waren beelden die ik van mezelf had en die mede waren gevormd door wat anderen over mij vertelden of mij teruggaven via hun opmerkingen of gedrag. En wat als ik vanaf nu zou besluiten dat ik wel sportief was, op mijn gemak in de spotlight en graag alleen met mezelf?

vISUALISATIE

Veel sporters of succesvolle ondernemers gebruiken visuali­satie als instrument om het beeld van zichzelf te sturen. Het blijkt dat wanneer je je voorneemt om te gaan afvallen en meer te gaan sporten, dat het dan heel ondersteunend kan werken wanneer je jezelf voorstelt zoals je zou willen zijn.
 
Zie jezelf met het lichaam dat je wilt hebben voor je, voel hoe het is om je in dat lichaam te bewegen en zie jezelf plezier hebben in de sportschool of terwijl je een heerlijke wandeling maakt in de buitenlucht.

Voor velen van ons is dat geen makkelijke opdracht. Beelden over onszelf zijn vaak van jongs af aan ingeprent en soms zijn we onszelf met deze beelden gaan identificeren. We ontlenen onze identiteit eraan. Maar je hoeft niet te zijn wie je denkt dat je bent of wat anderen jou over jezelf hebben verteld. Jouw zelf­beeld kan namelijk ook tegen jou gaan werken, jou gaan sabote­ren in wat je eigenlijk diep vanbinnen zou willen doen.
 
Weet dat je kunt worden wie je wilt zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is de gedachten over jezelf te veranderen.
 
Klinkt dit interessant, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ik bied een coaching programma aan dat een ‘deep dive’ is in hoe je dat dan doet.

Voor nu is het voldoende om je bewust te worden van de beelden die je over jezelf hebt. Vraag jezelf of dat jouw eigen beelden zijn en of je blij bent met jouw zelfbeeld of niet.
 


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment