Een prachtige missie, knetterhard werken en weinig omzet

Een prachtige missie, knetterhard werken en weinig omzet. Het is helaas de werkelijkheid van veel gepassioneerde coaches die werken met moeders. De eerste oorzaak die ik in mijn praktijk vaak voorbij zie komen, is het ontbreken van een goed ingericht proces of heldere strategie om steeds weer nieuwe klanten aan te trekken. De andere oorzaak is het vragen van te lage prijzen of het werken op uurtje-factuurtje basis. Het blijft een dingetje: hoe bepaal je de juiste prijs die past bij jouw niche en dienst?


Uiteindelijk is het gewoon een besluit dat je neemt

Veel coaches vinden dit lastig. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om hiermee om te gaan. Je kunt websites van andere coaches bezoeken en kijken of je prijzen kunt ontdekken van coaches die ongeveer doen wat jij doet. Je kunt het aan mensen om je heen vragen. Belangrijk is dan wel om het aan de juiste mensen te vragen, bij voorkeur aan jouw ideale klanten. Je kunt erop mediteren en affirmeren en voelen bij welke prijs jij je echt comfortabel voelt. En dan nog kun je uitkomen op een hele breder range en uiteindelijk is het gewoon een besluit dat je neemt. En in 9 van de 10 gevallen komt het erop neer dat je meer gaat vragen dan je nu doet.

Waarom is het belangrijk om hoge prijzen te vragen?

Hoge prijzen vragen is natuurlijk geen doel op zich. En daarbij: wat is hoog? Dat zal voor iedereen anders voelen. Voor de één is € 1000 een groot bedrag, voor de ander is dat heel redelijk en haalbaar. Een goede prijs vragen die je dienst echt waard is, is noodzakelijk voor je welbevinden, de tevredenheid van de klant én natuurlijk je bedrijfsresultaat. Hogere prijzen vragen lost ontzettend veel problemen op. Je gaat meer verdienen, kunt makkelijker ondersteuning gaan inhuren. Je houdt meer over om te sparen.

Double blessing

Maar er zit meer achter. Wanneer je jezelf stretcht met je prijzen, stretch je jezelf ook om betere resultaten te behalen. Je wilt de prijs immers waarmaken naar je klant. Datzelfde geldt voor je klant: die zal zich meer committeren aan het werk dat verzet moet gaan worden om de gewenste transformatie te bereiken. Zo haal je als het ware het beste uit elkaars talenten en bereik je dus samen de beste resultaten. Ik noem dat een ‘double blessing’. Het meeste vervullende wat er is.

Alles wordt makkelijker als je hogere prijzen vraagt

Sinds de lancering van mijn eerste coaching programma verhoogde ik over een periode van 3 jaren bij elke nieuwe ronde mijn prijs. En het verrassende was dat het eigenlijk steeds makkelijker werd om het te verkopen. Hoe dat kwam? In de eerste plaats doet het iets met je zelfvertrouwen als je meer voor je waarde gaat staan en mensen bereid zijn een dergelijke investering bij jou te doen. Bovendien ga je andere klanten aantrekken, als je je prijzen verhoogt. In het begin gaf ik veel gratis weg, waar op zich natuurlijk niets mis mee is – ik hou ervan waardevolle weggevers te creëren en daarmee mijn volgers en klanten te verrassen -, maar ik trok er ook veel “koopjesjagers” mee aan. En dat gaat uiteindelijk schuren. Zowel zakelijk als emotioneel.

Hogere prijzen voor leukere klanten

Maar geldt dat nu ook allemaal als je met moeders werkt, vraag je je nu misschien af. Niet voor alle moeders misschien. Maar binnen elke niche heb je mensen die gaan voor de goedkoopste deal, mensen die gaan voor veiligheid en mensen, die gaan voor het allerbeste. Die juist afknappen op lage prijzen. Mensen die zoeken naar kwaliteit, naar een goede service en die de beste resultaten willen bereiken. Dat zijn de leukste klanten om mee te werken. Ga dus op zoek naar de leukste moeders!

Wat maakt moeders investeringsbereid?

Mocht dit verhaal je aanspreken en wil je jouw prijzen binnenkort daadwerkelijk gaan verhogen? Sta dan eens stil bij factoren die een potentiële klant investeringsbereid maken:

·      Motivatie

In marketing geldt als stelregel dat mensen het meest of makkelijkst willen investeren in health, wealth & love. Als het resultaat aantoonbaar leidt tot een betere gezondheid, meer geld of liefdevolle relaties, is er per definitie een markt voor en willen mensen er (veel) voor betalen. Wanneer je je richt op moeders kun je deze drijfveren een extra lading meegeven, door deze factoren te koppelen aan wat dat betekent voor hun kinderen of gezin. Wat betekent een gezonde en vitale moeder, die een mooi inkomen voor haar gezin genereert, en harmonie in huis creëert voor haar kinderen of haar relatie? Onbetaalbaar toch? Wanneer je je richt op moeders die een eigen bedrijf heeft, zal de terugverdienfactor ook een rol spelen in haar beslissing om met je te gaan werken.

·      Urgentie

Een andere factor die de investeringsbereidheid vergroot is “a sense of urgency”. Hoe lang heeft de klant al last van het probleem? Hoeveel tijd is er al verspild met alternatieve strategieën? Als een moeder met jou in gesprek gaat over je aanbod, bestaat het probleem waarschijnlijk al lang. Veel moeders hebben immers de neiging eerst alles zelf te willen oplossen. Tijd is het meest kostbare bezit wat we hebben en onze tijd hier op deze aardbol is eindig. Onze kinderen groeien op en voor je het weet zijn ze groot. Moeders zijn er daarom extra gevoelig voor geen tijd te willen verspillen.

·      Significantie

Het laatste punt gaat over de vraag, hoe belangrijk het voor je potentiële klant is dat de situatie verandert. Hoe comfortabeler iemand nog is in de huidige situatie, des te minder zal zij willen investeren. Dit heeft alles te maken met de waarden die voor haar belangrijk zijn. Vragen naar iemands kernwaarden kan inzicht geven over het belang dat iemand hecht aan de oplossing die jij met je aanbod biedt.

Het kan dus zijn dat het verhogen van je prijzen van jou vraagt nog eens goed te kijken naar je ideale klant en dit plaatje mogelijk bij te stellen. Deel je jouw inzichten in de comments hieronder?


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment