Iets wat Heal Your Life® coaching onderscheidt van veel andere coachingsmodellen is de aandacht voor lichamelijke klachten. Al tijdens het onboarding proces maken Heal Your Life® coaches gebruik van vragenlijsten die ingaan op allerlei lichamelijke klachten. In deze blog post sta ik stil bij de magische connectie tussen lichaam en geest, waar we door allerlei recente onderzoeken meer over te weten komen.

Steeds meer word ik me bewust van de wijsheid van mijn lichaam, nu ik persoonlijk ook nader kennismaak met verschillende lichaamsgerichte methodieken, zoals de haptonomie en emotioneel lichaamswerk. Het is bijzonder te ervaren hoe slim ons lichaam is en wat er allemaal ligt opgeslagen in ons lichaam. En ja, ik was me al eerder bewust dat mijn lichaam soms alles uit de kast moest trekken om mij in mijn meest drukke tijden, tot stilstand te brengen. Zo herinner ik me tijden dat mijn voorhoofdsholte en bijholten zo vaak en zo erg waren ontstoken, dat het zelfs leidde tot een ziekenhuisopname. Tweemaal brak ik een enkel, eenmaal had ik een ernstige longontsteking. De laatste keer dat mijn lichaam ingreep, was afgelopen jaar toen ik voor het eerst ervoer wat het betekent als je lichaam de overbelasting niet meer kan dragen en nee zegt. Deze keer nam ik het eindelijk serieus en ging ik aan de slag met delen die ik eerder niet wilde aankijken. Vandaar die lichaamsgerichte therapeuten.

De beruchte of beroemde ‘lijst’
Louise Hay was één van de pioniers die de body-mind-connection voor het voetlicht bracht. Achter in haar boek Je kunt je leven helen heeft zij ‘de lijst’ opgenomen met klachten en ziekten, gekoppeld aan mogelijke gedachtepatronen en positieve affirmaties om deze patronen te doorbreken.

Deze lijst maakte haar zowel beroemd als berucht. De lijst heeft namelijk naast veel lof ook veel kritiek ontvangen, omdat hij zou suggereren dat je ziek wordt van je eigen gedachten en je dus zelf schuldig bent aan je ziekte of gezondheidsklachten. Maar dat is helemaal niet wat Louise op uit was. Haar idee was dat de lijst je kon helpen stil te staan bij de vraag: hoe kan ik mijn heling (hetgeen niet hetzelfde is als genezing in de medische betekenis!) bevorderen door mijn mentale en emotionele gezondheid serieus te nemen?

Bij ons thuis pakken we deze lijst er vaak bij als we klachten ervaren, en dikwijls is het een liefdevolle confrontatie met patronen waar we liever van wegkijken. Het vertelt ons waar we op dat moment mee bezig zijn, wat er speelt in ons leven en hoe ons lichaam daarop reageert. We zien het als een uitnodiging om te onderzoeken waar we iets mogen loslaten of veranderen. Vaak zit er ook een rode draad in de onderliggende gedachtepatronen van uiteenlopende klachten. Klachten blijven in verschillende vormen terugkomen, totdat je bereid bent te luisteren.

De studie van epigenetica: van slachtoffer naar creator
Inmiddels is er ruimschoots onderzoeksmateriaal beschikbaar, dat de relatie tussen allerlei ziekten en gezondheidsklachten aan de ene kant en gedrags- of gedachtepatronen aan de andere kant wetenschappelijk onderbouwt. In onze Westerse geschiedenis hebben wetenschapsfilosofen zoals Descartes het lichaam tot onderzoeksobject van de wetenschap gemaakt en de geest tot onderzoeksobject van de religie. Onze gedachten en bewustzijn werden eeuwenlang als een bijverschijnsel van ons mechanisch lichaam beschouwd, welke moeilijk waren te onderzoeken. Dit vertaalde zich naar een heldere scheidslijn tussen de medische wetenschap (lichaam), psychologie (bewustzijn) en biologie (genetica).


Met de komst van nieuwe onderzoeksmethoden zoals medische beeldvorming (hersenscans en breinonderzoek) en biofeedback (hartritmevariabiliteit, neurofeedback, huidgeleiding) is de geest meer en meer onderwerp van degelijk wetenschappelijk onderzoek, en wordt steeds meer gekeken naar omgevingsfactoren die de genetische blauwdruk beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld:
  • Hormonen
  • Gedachten
  • Gewoontes
  • Emoties
  • Trauma
  • Mindset
  • Stress
  • Toxische belasting
  • Etc.
Het onderzoeksveld dat onderzoekt hoe lichaam en geest zich tot elkaar verhouden en hoe genetische - en omgevingsfactoren samenhangen heet epigenetica. De opsplitsing tussen ´geest en materie´ heeft lange tijd van ons een slachtoffer gemaakt vanwege de onderliggende uitgangspunten:
  • Onze genetische aanleg bepaalt of we wel of niet ziek worden. 
  • Psychische problemen zijn het gevolg van een slecht functionerende machine (lees: lichaam).
De epigenetica geeft ons invloed: we blijken onze genetica positief te kunnen beïnvloeden! We kunnen onze gedachten veranderen, we kunnen gedragspatronen doorbreken en zodoende kunnen we kunnen beter voor onszelf gaan zorgen.


De invloed van trauma
 Vorige week ontving ik dit bericht van een coachklant. Tijdens onze eerste sessie was ze heel somber, omdat ze hele slechte bloedwaarden had bij haar laatste bloedonderzoek. En de arts had het nieuws niet met veel empathie gebracht. De uitslag had veel angst getriggerd, bijna doodsangst. In onze sessies stonden we stil bij haar triggers, haar emoties, haar copingmechanismen, haar patronen. We onderzochten manieren waarop ze beter voor zichzelf kon gaan zorgen: fysiek, maar vooral emotioneel.  
Vroegkinderlijk trauma kan tot ver in je volwassen leven invloed uitoefenen op je gevoel van veiligheid en je zelfbeeld, en daardoor allerlei processen in je lichaam beïnvloeden. Trauma is een wond die onze kijk op de wereld vormt, onze hersenen, ons zenuwstelsel, onze relaties.
Maar deze traumawonden zijn te genezen. Door meer contact te maken met ons lichaam, ons innerlijk kind en ons authentieke zelf. En ja, al dat innerlijke werk heeft dus objectief meetbare effecten op je fysieke gezondheid.

Oefening:
Wanneer je op dit moment last hebt van bepaalde klachten, stel jezelf dan eens de vraag: Welke patroon in mij heeft deze klacht veroorzaakt? Wat wil mijn lichaam mij vertellen? Affirmeer vervolgens dat je bereid bent dit patroon liefdevol los te laten uit je bewustzijn, en haarhaal dit zo vaak tot je jouw bereidwilligheid echt voelt. Ga er vervolgens vanuit dat jouw helingsproces al aan de gang is. Ik eindig deze blog graag met een affirmatie van Louise Hay:

Ik luister met liefde naar de boodschappen die mijn lichaam geeft.

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment