Mijn gedachten gaan terug in de tijd. Als kind wilde ik mijn moeder zo ontzettend graag verwennen op moederdag. Met liefde creëerde ik mijn knutselwerkjes voor haar. Ik kocht mooie cadeautjes van mijn zuinig gespaarde zakgeld. Ik wilde zo graag dat ze voelde hoeveel ik van haar hield. Ik wilde haar blij maken.

Dit patroon is nog steeds een beetje bij me: anderen blij willen maken. Maar inmiddels weet ik dat dat een mission impossible is. Mensen moeten vooral zichzelf blij maken. En mijn moeder leed waarschijnlijk gewoon aan chronische depressiviteit. Maar in die tijd was mentale gezondheid niet iets waar je echt bij stilstond.
 

Rollercoaster

Inmiddels ben ik zelf alweer 23 jaar moeder. En wat een roller coaster was het en is het soms nog steeds. Als klein meisje wilde ik altijd al een groot gezin. Dat leek me gezellig. En dat is het ook. Never a dull moment! Toen de eerste geboren werd, vertoefde ik maanden op een roze wolk. En wat heb ik genoten van alle eerste woordjes, stapjes en hapjes. Ook van de drie kinderen die nog volgden. Maar ik zou liegen als ik hier zou beweren dat het altijd koek en ei was.
 
In een gezin met vier kinderen, waar ASS, ADHD en trauma aan de orde zijn, is het vaak een uitdaging om de boel bij elkaar te houden. Ik ben er trots op hoe we daar toch in zijn geslaagd. Onze avonturen op Curaçao en in Sydney konden we alleen maar waarmaken, doordat we dat als een team deden. Ondanks de sterke karakters en specifieke behoeften van de individuele gezinsleden, zijn we een heel hecht gezin geworden. 

Gezinsmissie

Iets wat zeker geholpen heeft bij het worden van zo’n hecht gezin, is het gegeven dat we al zo’n 15 jaar elk jaar stilstaan bij onze gezamenlijke gezinsmissie. In zijn boek “De zeven eigenschappen van effectieve families” vertaalt Stephen Covey zijn zeven eigenschappen voor effectief leiderschap naar het gezin. Tegenwoordig heeft ieder zichzelf respecterend bedrijf een missie geformuleerd. Deze missie, die de doelstelling en de waarden van de organisatie uitdraagt, vormt vaak de basis voor het succes van deze organisaties. 
 
Als gezin, de meest belangrijke en fundamentele organisatie ter wereld, hebben we echter vrijwel nooit nagedacht over een missie. Mijn man en ik besloten in 2007 hier verandering in te brengen.

Op oudejaarsavond 2007 stelden wij met onze 4 kinderen onze eerste gezinsmissie op. Met lekkere hapjes en drankjes, een flip-over en stiften (want mama had kantoor aan huis), gingen we het gesprek aan. En wat bijzonder was het om te merken dat alle kinderen de waarde van dit moment voelden en naar vermogen meededen aan dit gesprek. De jongste tekende intussen op de flip-over (wow, dit was een mooi groot tekenvel!) en de oudste schreef in mooie kleuren ‘onze gezinsmissie’ voor 2008 op. Die eerste gezinsmissie ging vooral over de manier waarop we thuis met elkaar wilden omgaan.
 
In de weken die volgden, hoorde ik de kinderen elkaar regelmatig corrigerend toespreken wanneer een meningsverschil dreigde te ontaarden: “Past dat nou bij onze gezinsmissie? Weet je nog… naar elkaar luisteren, niet schreeuwen, wel uitpraten”. Het werkte! De gezinsmissie werkte als een soort kompas voor de kinderen bij het oplossen van hun dagelijkse gedoetjes.
 

Traditie

Inmiddels is de gezinsmissie een waardevolle traditie geworden in ons gezin. Maar wat is het nu precies? Een gezinsmissie geeft weer wat we als gezin belangrijk vinden, hoe we willen leven, wat we aan de kinderen willen meegeven. De gezinsmissie zorgt voor een duidelijk doel, de weg daarna en helpt je om op koers te blijven. Het heeft ons geholpen als gezin met elkaar verbonden te blijven in de hectiek van het leven, beter met tegenslagen om te gaan en om samen grote stappen te nemen. En doordat we er elk jaar in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw opnieuw bij stilstaan, houden we onze missie levend. En zoals we zelf veranderen, zo verandert onze gezinsmissie met ons mee.
 
Het woord traditie komt van het Latijnse traditio via het Frans, het zelfstandig naamwoord van het werkwoord tradere (doorgeven, overhandigen, in bewaring geven). Via de gezinsmissie hopen we onze waarden en onze levenslessen aan onze kinderen door te geven, zodat ook zij ervaren dat het helpt om af en toe stil te staan bij je doelen en je drijfveren. Als je deze immers scherp hebt, kun je je acties en je gedrag hierop aanpassen. Zonder richting doe je maar wat en zijn het leven en je gezin daar niet veel te waardevol voor? In ons werk vinden we het vaak heel vanzelfsprekend veel tijd en aandacht te besteden aan doelen stellen, beleidsplannen formuleren en acties uitzetten. Dus waarom niet in ons gezin?
 

Nieuw avontuur

En nu gaan we opnieuw een avontuur aan! Samen met mijn man ben ik namelijk druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw product. Een carddeck of toolkit voor gezinnen om zelf aan de slag te gaan met hun eigen gezinsmissie. Hoe cool is dat?
 
Door de jaren heen merkten we dat mensen altijd heel geïnteresseerd of enthousiast reageerden wanneer we over onze gezinsmissie vertelden. Maar ook kregen we veel vragen: Hoe doe je dat dan? Hoe krijg je de kinderen mee? Waar heb je het dan over? Hoe pak je het aan?
 
Met dit nieuwe product willen we graag andere gezinnen inspireren dit gewoon te gaan doen! Dus zijn we nu druk met het bedenken hoe we dat het beste vorm kunnen geven. Samen met Anouk Soute van ‘Maak je eigen carddeck’ brainstormen we over het juiste aantal kaarten, de juiste vragen, de duidelijkste structuur. En inmiddels werken we aan ons moodboard voor de juiste look & feel.
 
Opvoeden wordt leuker en luchtiger met een duidelijk beeld in je hoofd, met richting en een duidelijk doel. Een gezinsmissie fungeert als een kompas en als spiegel. Wanneer je helder hebt welke waarden jouw gezin typeren, helpt dat bij het nemen van grote en kleine beslissingen. 

Daarnaast is een gezinsmissie een spiegel die iets zegt over hoe het met je gezin gaat: stellen we de goede prioriteiten? Zitten we nog op koers? Of laten we ons weer opslokken door dingen die er eigenlijk niet zo toe doen? 
 
Iets voor jullie?

De pre-order fase is nog niet gestart, maar wil je er zeker van zijn dat je dit niet mist? Mail mij dan alvast jouw naam en e-mailadres, dan ben je als eerste op de hoogte en weet je zeker dat je er als eerste bij bent!



Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment