Soms zit het leven niet mee.
 
Je wordt ziek, een geliefde verlaat je, je faalt op een belangrijke test, je verliest je baan, een goede vriend kwetst je tot op het bot, je wordt onterecht van iets beschuldigd, er zijn zoveel zaken die ons als mens uit balans kunnen brengen.
 
Met dergelijke teleurstellingen kun je op verschillende manieren omgaan. 


Op de grond stampen 

Je kunt boos worden, stampen op de grond omdat het leven oneerlijk is, je kunt je gaan afsluiten, je gevoelens niet meer toelaten, je kunt cynisch worden of depressief. Het kan je verlammen, je komt tot niets meer, het kan je manisch maken, je stort je op je werk of op een verslaving. 
 
Je hebt ook vechters: die blijven gaan, die blijven proberen, die drijven op wilskracht, maar ontwikkelen hierdoor soms een kokervisie. Ze zien geen alternatieven meer, ze missen kansen die zich voordoen, ze missen de liefde en aandacht van anderen die hen omringen.
 
Zo heeft iedereen zijn eigen strategie ontwikkeld in het omgaan met tegenslag en negatieve ervaringen. 
 
Vaak dateren deze strategieën uit de kindertijd en zijn ze gebaseerd op kinderlijke overtuigingen. 
Dat we het niet verdienen om gelukkig te zijn of dat we niet goed genoeg zijn om een rijk leven te leiden. 
 
Tegenslagen worden op die manier chronisch. We strompelen door de dag, we blijven jaren roepen, dat we morgen gaan beginnen met die gewenste verandering, we blijven gebukt gaan onder onze jeugd, zaken uit het verleden. We nemen er maar genoegen mee. We denken dat dit het leven is, oneerlijk, niet makkelijk…. ‘life is a bitch’. 
 
En zo lijden we in stilte, hopend dat op een dag iemand of iets -een onverwachte hoeveelheid geluk- ons uit onze misère haalt en ons nieuwe mogelijkheden biedt. En als dat niet gebeurt, dan bevestigt ons dat in onze kinderlijke overtuigingen. “Zie je wel, het is me echt niet gegund, niet voor mij weggelegd.” 


Mijn ambitie is groter dan dat
 
Ook ik zat lange tijd in deze val. Tot ik me realiseerde dat ik meer uit het leven wilde halen dan dit middelmatige “gaat wel”- niveau. Comfortabel, maar ergens toch een lek aan energie en passie. Mijn ambitie is groter dan dat. 
 
Ik wil mijn leven naar een hoger niveau tillen, ik wil ervoor gaan. Ik wil vaker en meer plezier ervaren, enthousiasme, uitdaging en voldoening. Want volgens mij is het leven zo bedoeld.
 
En gaandeweg heb ik geleerd dat, hoe meer je je leven naar je eigen hand weet te zetten, des te meer je deze positieve emoties gaat ervaren. Het gaat er dus om meer zelfredzaam te worden. 
 
Met zelfredzaam bedoel ik in dit geval dat je emotioneel in staat bent voor jezelf te zorgen, de regie over je eigen leven te nemen, dat je je niet door externe factoren uit het veld laat slaan, dat je actief werkt aan een mindset die je door moeilijke tijden heen loodst. Sterker nog, dat je moeilijke tijden veel minder moeilijk gaat ervaren. 
 

Drie stappen op de weg naar meer zelfredzaamheid


1. Leef je waarden 

‘Begin met het einde voor ogen’, schrijft Stephen Covey in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’.
 
“Door je het einde voor ogen te houden kun je vaststellen in hoeverre dingen die je op een bepaalde dag doet, in overeenstemming zijn met de waarden die je belangrijk vindt. Het houdt in dat je weet waar je heen gaat, het geeft richting en het helpt je om keuzes te maken in wat je wel en niet doet”, schrijft Covey. 
 
Vaak leven we het leven van een ander en willen we voldoen aan de maatstaven van de maatschappij, ouders, vrienden of familie. Maar waar sta jij voor? Wat wil je dat jouw nabestaanden over je vertellen als jullie samen bij jouw graf staan? Wat zou je willen dat ze gingen zeggen over hun relatie met jou, over je prestaties, over jouw eigenschappen?
 
Hou deze waarden voor ogen bij het vormgeven van jouw leven, bij de keuzes die je elke dag weer maakt. Dit is jouw leven en van niemand anders, gebruik het om jouw waarden hier op aarde uit te dragen. Wees niet bang om de wereld te laten zien, wat jou ten diepste drijft. Niet wat je doet is het belangrijkst, maar waarom je het doet.
 
Dit zal je niet alleen gelukkiger maken, maar ook welvarender. Want mensen doen graag zaken met mensen of bedrijven die helder hebben waarom ze doen wat ze doen. Geen softe praat dus, maar ook uit te drukken in keiharde cijfers. Zie bijvoorbeeld het filmpje van Simon Sinek ‘Start with why’. Zie hier http://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA 


2. Realiseer je dat er een groter plan is 

In het boek ‘I can see it clearly now’ blikt Wayne Dyer terug op zijn veelbewogen leven. Aan de hand van persoonlijke verhalen, anekdotes en ontboezemingen geeft Dyer inzicht in de levenslessen die daarmee verbonden zijn. En dan blijkt dat alles precies op tijd gebeurde en niets in het leven voor niets is geweest!
 
Op het moment dat je door een moeilijke periode heen gaat, kun je vaak geen enkele reden vinden voor hetgeen je overkomt. Het lijkt allemaal zo zinloos. In zijn boek laat Dyer zien, dat de opmerking “Alles gebeurt met een reden” geen loze kreet is. 
 
Naief?
 
Misschien… Maar ik geloof in de schoonheid en ongelooflijke grootsheid van het leven, het menselijk lichaam en mogelijkheden van ieder mens. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat dit alles niet verder reikt dan onze dagelijkse en banale zorgen en beslommeringen. 
 
Als je ervoor kiest te geloven in het gegeven dat alles wat op je pad komt uiteindelijk alleen gebeurt om jou iets te leren of te brengen dat je later in je leven nodig gaat hebben, dan kun je elke situatie aan en maak je plaats voor de acceptatie en innerlijke rust waar zovelen naar op zoek zijn. 
 

3. Geloof in jezelf 
 
En als laatste nog even die open deur. Geloof dat je het kan. Wat je ook maar wilt bereiken, veranderen, verbeteren in jouw leven. Je kunt het! 
 
Laat niemand je wijsmaken dat het te duur is, te gevaarlijk, te onzeker, te hoogdravend, te ingewikkeld, te ondoordacht, te langdurend, te theoretisch of te naïef is. Ga ervoor.
 
Trust your inner self. 
 
Alleen jezelf hoef je te overtuigen, respecteer jezelf en die stem van binnen. Abraham Maslow moedigde ons al aan ‘to be independent of the good opinion of others.’ Volg je eigen pad en alles zal in beweging komen om jouw eigen unieke bijdrage te leveren.
 
 

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment