Het leven vraagt om moed. Moed is de creatieve levenskracht waarmee mensen zich kunnen ontwikkelen. Mensen zijn namelijk als schatkamers vol potentiële eigenschappen, maar die kunnen ze alleen op eigen kracht, door hun eigen inspanning, ontwikkelen. En daar is moed bij nodig.

Eén kant van moed is dat het ons in beweging brengt (en houdt!). Met weinig moed wordt een mens passief, met meer moed komt een mens in actie. Maar beweging op zich is niet genoeg. Want om ergens te komen is ook een richting of koers noodzakelijk. En dat is ook een aspect van moed: zelf aan het stuur van je leven willen staan, je eigen koers bepalen, bewust zijn van je eigen passies en idealen – wat je in het leven bereiken wil – , initiatieven nemen en je niet gewoon maar door de toevallige omstandigheden van het leven laten voortstuwen.

Een derde heel belangrijke kant van moed is bovendien: jezelf leren kennen, waarderen en accepteren als een mens onderweg. Onderweg op zijn/haar persoonlijke ontwikkelingspad. ‘Ik accepteer mijzelf, precies zoals ik ben, met al mijn mogelijkheden‘ is zo gezien de contactsleutel voor elke ontwikkeling. En daarin zijn we vrij – veel vrijer dan we denken.

Er schuilen in ons veel onvermoede talenten en eigenschappen die we nog kunnen ontwikkelen.

Maar vaak laten we ons in het leven tegenhouden door angst:

 • angst om niet goed genoeg te zijn of raar gevonden te worden
 • angst om je verhaal of je missie te delen
 • angst voor financiële onzekerheid
 • angst dat onze kinderen op het verkeerde pad terecht komen
 • angst voor falen, wat als het niet lukt?
 • angst voor de opinie of minachting van anderen

Angst overwinnen

Angst overwinnen is een enorme drempel. Angst houd je weg van succes. Angst dimt je licht. En dat is zo zonde. Je kunt je verstoppen om de confrontatie met je angst aan te gaan. Of je kop in het zand steken en net doen of de angst niet bestaat. Uiteindelijk zal je daardoor of klein blijven of aan de buitenkant succesvol zijn, maar je doodongelukkig voelen.

Door echt te weten wat je angsten zijn, je angsten intens te voelen, kun je je angst omkeren in kracht. Kracht om toch de stappen te nemen. Vind jij het eng om een bepaalde stap te zetten? Kijk dan waar die angst vandaan komt. Voel tot in de diepste vezels van je lijf alle angsten die in je opkomen. Wie zichzelf van angst wil bevrijden, dient de dingen waar hij vertrouwd mee is achter zich te laten en zich open te stellen voor datgene wat voor hem ligt: hij moet het onbekende bekend maken.
 

OPDRACHT 1

Waar ben jij bang voor? Wat is je allergrootste angst?

Kijk eens naar jouw angst vanaf een afstand. Onderzoek vanaf daar wat er nu werkelijk aan de hand is. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen. Wanneer je dat doet, begint de situatie zich al te transformeren:

 • Hoe zou het zijn als ik dit niet persoonlijk neem?
 • Hoe kan ik in dit moment nog meer van mezelf houden?
 • Hoe zou het zijn als dit oké is en ik hier niets van vind?
Zie jezelf zitten met die angst, dat onrustige en oncomfortabele gevoel. Voel het. Stel jezelf nu de vraag: Wat is het ergst dat me nu kan overkomen? Zie het voor je. Zie dit drama voor je ogen ontvouwen. En zie vervolgens hoe je ermee omgaat. Zie hoe je het oplost. Zie wat je doet en hoe je je voelt. Weet dat je dit kunt. En wanneer je je dan wat rustiger begint te voelen, stel jezelf dan nog een vraag: Wat is het beste dat me nu kan overkomen? Wat als alles goed gaat en als ik dit overwin? Zie het voor je. Zie dit prachtige scenario voor je ogen ontvouwen. En voel hoe dat voelt. Dat gevoel van blijdschap, hoop, vertrouwen.


 
OPDRACHT 2

Beantwoord vervolgens onderstaande vragen. Doe dit op een wit blanco vel, waarop je vrijuit kunt schrijven of als een mindmap alles kunt noteren wat bij je opkomt. Denk niet te diep na, laat de gedachten en antwoorden gewoon naar buiten stromen.

Als ik geen angst had en mezelf niet zou tegenhouden, als ik geen rekening zou hoeven houden met geld en tijd, als ik volledig vrij was, dan.....

 1. Zou ik dit willen doen: ....................................................
 2. Zou ik dit willen hebben:.................................................
 3. Zou ik hier willen zijn: ....................................................
 4. Zou ik deze mensen om me heen willen hebben: ................................................... 


Inspiratie voor het werken aan je mindset

Stel jezelf de volgende vragen en ga er ook echt even voor zitten om de antwoorden op te schrijven. Zie het als een moment om even me-time voor jezelf in te bouwen.

Stel jezelf de volgende vragen in de ochtend:

1. Hoe kan ik vandaag omgaan met angst en onzekerheid?
2. Op welke manier kan ik vandaag mijn ware zelf laten zien?
3. Hoe kan ik vandaag mijn zelfvertrouwen laten groeien?
4. Welk stapje uit mijn comfortzone kan ik vandaag nemen?

Denk ’s avonds na over de volgende vraag: Waar in mijn leven houdt angst om mijn ware zelf te zijn mij tegen?


Ik hoop je met deze blog te inspireren om je angsten onder de loep te nemen en hiermee moediger te worden. Want hierin schuilt tevens jouw dagelijkse dosis geluk.
 

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment