Net zoals het gezamenlijk stilstaan bij de gezinsmissie met onze vier kinderen in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw, is ook het schrijven van mijn eindejaarsblog inmiddels een traditie geworden. Dus net als veel anderen eindig ik het jaar met deze terugblik op 2023.

Focus
In mijn eindejaarsblog van 2022 deelde ik met je dat mijn woord voor 2023 FOCUS was. 
“In 2023 leg ik de focus daarom op “binnen”, op mijn zielepad.”, zo schreef ik.
Ik was het eigenlijk helemaal vergeten, en hoewel ik op het eerste gezicht niet direct aan focus dacht bij 2023, besef ik me al reflecterend dat er zeker sprake was van focus. Focus in de zin, dat ik een steeds helderder beeld heb gekregen op wie ik nu eigenlijk ben. Ik mocht zien dat mijn gedrag soms voortkwam uit coping mechanismen die ik mezelf vroeg in mijn leven heb aangeleerd. En dat ik door mijn jeugdervaringen ook bepaalde kwaliteiten heb ontwikkeld die ik veel steviger mag gaan neerzetten, omdat ik hier veel anderen mee kan helpen.

Innerlijk kind werk
Ik ben veel bezig geweest met het helen van mijn innerlijk kind dat zich bij mijn lichaamsgerichte therapeut luid en duidelijk liet horen. De kracht van mijn gedachten had ik in voorgaande jaren leren kennen, en nu ken ik ook de wijsheid van mijn lichaam, waar nog veel pijn, schaamte en onrust lag opgeslagen. Wat ik met mijn hoofd al wist, mocht ik nu ook voelen en beetje bij beetje loslaten.
Ik vertaalde mijn nieuw opgedane kennis en ervaring naar de Inner Child Challenge, waaraan 50 mensen deelnamen. Het liet me opnieuw ervaren hoe mooi en bijzonder het kan zijn mensen te begeleiden op de persoonlijke weg van ontwikkeling en heling. Binnenkort is de do-it-yourself-versie deze prachtige challenge te koop via mijn website.

Meer coaching
In mijn blog van vorig jaar schreef ik ook dat ik meer focus op mijn coaching activiteiten wilde leggen. En dat ik mensen met Heal Your Life® coaching en workshops wil helpen hun innerlijke vaardigheden verder te ontwikkelen. 
En ik ben enorm blij, dat dit voornemen nu steeds meer vorm krijgt. Op 19 januari organiseer ik de live workshop ‘Zelfliefde en Overvloed’ in Rotterdam en dan gaan ook de deuren open voor de Heal Your Life Mastermind, want innerlijk werk is nooit af en hoe fijn is het om laagdrempelig een groep gelijkgestemden op je heen te hebben en dit werk samen te doen.
Daarnaast mag ik -door me aan te sluiten als psycholoog bij Specialistennet en Gort coaching- nu met steeds meer mensen 1-op-1 aan het werk. Mooie mensen die dikwijls zijn uitgevallen op het werk, of dreigen uit te vallen. De werkvloer is niet altijd een veilige of stimulerende plek. Ik krijg een kijkje in de keuken van verschillende bedrijven en de cultuur die er heerst. 

Welzijn op de werkvloer
En dat bevestigt dan weer dat ik samen met mijn business buddy Linde Inghelbrecht op het juiste spoor zit. Met De4vanWerkplezier hebben we nu tweemaal de eendaagse inspiratiedag ‘Welzijn anders bekeken’ mogen uitvoeren. Wat we vooral leren is dat welzijns- en preventiebeleid binnen organisaties vaak nog erg aan de oppervlakte beweegt. Wij nodigen mensen uit voor een ‘deep dive’ in de welzijnscompetenties: innerlijk leiderschap, emotionele volwassenheid, inclusieve communicatie en een groeimindset. Door deze competenties gericht te trainen, ontstaan authentiekere gesprekken en kun je als organisatie werken aan een cultuuromslag. Voor ons gaat welzijn op het werk vooral over mens kunnen en mogen zijn op het werk. Mooi om te zien dat er bedrijven open staan voor deze benadering!

Patronen doorbreken
Op persoonlijk vlak tenslotte kwamen veel patronen bloot te liggen in 2023. Zowel in mijn gezin als in de hereniging met familie. Patronen die ik soms ongewild ook doorgaf aan mijn inmiddels jongvolwassen kinderen. Levens van broers en zussen die jaren langs elkaar liepen. Dat bracht rouw en verdriet, maar ook verbinding zoals ik die niet gewend was. 

Mijn kwetsbaarheid omarmen was denk ik de grootste transformatie dit jaar, en daarmee ook de wens of behoefte om sommige patronen echt te doorbreken. Ik mag een nieuwe identiteit creëren nu ik echt loslaat wat me niet meer dient. En dit proces is nog pril, maar wel duidelijk voelbaar voor mij. Ik startte met een orthomoleculair voedingsprogramma, voelde me fysiek al snel beter en verloor de nodige kilo’s. Omdat ik er nu kennelijk echt klaar voor ben om beter voor mezelf te gaan zorgen.
Ik riep hulp in om meer proactief mijn zakelijke administratie te kunnen sturen, en voor het eerst heb ik nu al voor heel 2024 zicht op wat binnen gaat komen en wat eruit gaat, welke keuzes ik kan of moet maken. Niet meer achter de feiten aanlopen, maar voelen dat ik de regie heb. Geleidelijk aan voel ik dingen intern verschuiven en dat voelt goed!

Transformatie
Kortom, het was een mooi en bijzonder jaar. In dit blog nam ik je mee door de persoonlijke transformatie waar ik momenteel doorheen ga. Tegelijkertijd besef ik ook dat we ook als land en als mensheid door een transformatie gaan met ontwikkelingen die me soms volledig kunnen lam leggen. Soms wil ik veel meer de barricaden op en opkomen voor de minderheden die nog steeds vaak in het verdomhoekje zitten, voor onrecht en intolerantie, voor de aarde. 

Maar steeds weer kom ik erop uit, dat het helingswerk dat ik persoonlijk doe, de sleutel is. Als meer mensen durven zeggen ‘het stopt bij mij’, ik doorbreek die patronen, dan is er hoop. Als meer mensen hun eigen ‘shit’ (en daarmee ook die van hun ouders en voorouders) durven opruimen en meer van zichzelf gaan houden, wordt de wereld beetje bij beetje ook een mooiere plek. En daar wil ik mensen graag mee helpen, dat is mijn kleine bescheiden bijdrage.

Ik ben heel benieuwd wat 2024 mij gaat brengen en wat mijn woord voor het nieuwe jaar wordt, dat schrijf ik je in mijn volgende blog!

Wil je in 2024 ook aan de slag met het doorbreken van patronen en beter voor jezelf gaan zorgen, boek gerust vast jouw Clarity Call. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten.


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment