Zowel in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling als in het werken met mijn cliënten heb ik ontdekt hoe krachtig journaling is als je meer zelfkennis wilt vergaren.

En wie zou dat niet willen?

Want weet je wat?

Zelfkennis is het startpunt voor verandering, ongeacht op welk gebied van je leven je wilt verbeteren.

Dus, als een transformationele coach, geef ik vaak schrijfoefeningen aan mijn cliënten. En voor mij is schrijven heel natuurlijk. Ik hou van het schrijven van mijn blogposts, mijn nieuwsbrieven en natuurlijk van het schrijven van mijn boek.

Maar ik heb gemerkt dat niet iedereen van schrijven houdt of hieraan gewend is. Soms voelt iemand zelfs enige weerstand om te gaan schrijven. En dat is jammer, want schrijven kan je helpen zoveel helderheid te krijgen over jezelf en over wat het is dat je echt wilt in het leven.

Dus vandaag geef ik je:

- inzicht in hoe journaling je kan helpen om meer duidelijkheid te krijgen
- tips hoe je kunt beginnen met journaling
- de beste tips om duidelijkheid te krijgen in specifieke situaties

1. Hoe kan journaling je helpen meer duidelijkheid te krijgen

Schrijven kan nuttig zijn wanneer:

 • je jezelf beter wilt leren kennen
 • je het gevoel hebt dat het een beetje rommelig en chaotisch is in je hoofd
 • je intense emoties moet loslaten
 • je voor een overgangsfase in je leven staat
 • je een belangrijke beslissing moet nemen
 • je wilt je beter focussen op je doel
Er zijn dus echt een heleboel situaties waarin schrijven je kan helpen. Hoe werkt dit nu?

Het structureert en organiseert je denken
Schrijven in tijden van onzekerheid verheldert het perspectief en versterkt de besluitvaardigheid.

We hebben allemaal tijden van verandering in ons leven, tijden waarin we niet weten wat er gaat gebeuren, waarin de toekomst lijkt te worden overspoeld door een vage, grijze mist, ontoegankelijk en verontrustend. Wanneer verwarring lijkt te heersen, en je niet zeker bent van een richting waarin je verder moet of moeite hebt te kiezen tussen twee of meer opties, kan schrijven je helpen je gedachten te verduidelijken en te ordenen.

Het kalmeert de geest
Tijdens het schrijven kun je een soort "brain/heart dump" doen en gewoon alles ongefilterd uit je laten stromen. Als je echt met pen en papier schrijft (in plaats van met je laptop of een ander apparaat) vertraag je je denken, omdat je hand niet zo snel kan schrijven als je denkt.


Schrijven helpt je om echt mindful te worden in het moment en je bewust te zijn van wat er in je omgaat.


Het verbindt je weer met jezelf
Als je de hele dag bezig bent met het zorgen voor anderen kun je de verbinding met jezelf en je behoeften of emoties verliezen. Je kunt ook de emoties en energie van anderen overnemen, vooral als je een hooggevoelig persoon bent. Het schrijfproces brengt je aandacht en focus terug naar JOU.

Je wordt je bewust van je innerlijke dialoog
Het schrijfproces op zich kan al verfrissend zijn. Wees je bewust van je gedachten en gevoelens tijdens het schrijven. Heb je moeite om op gang te komen of komen de woorden juist snel en soepel uit je pen?

Het helpt je na te denken over uw eigen denkpatronen
Het is belangrijk om na te denken over het proces. Dus stel jezelf de volgende vragen telkens als je klaar bent met het schrijven van een stuk tekst:

Werd je je bewust van je oordeel, de stemmetjes in je hoofd, die je misschien probeerden te vertellen dat dit stom was, dat je niets interessants had om over te schrijven of dat je gewoon slecht schrijft? Voelde je je daardoor geblokkeerd? Was je bang of bezorgd over wat andere mensen zouden denken als ze ooit zouden lezen wat je opschreef? Was je bang om fouten te maken, om niet goed of interessant genoeg te zijn?


Wees je bewust van dit soort gedachten en emoties terwijl je schrijft, want het zijn kleine cadeautjes. Alleen als je in contact komt met je innerlijke dialoog, kun je beginnen je denken te veranderen.


En als je doorzet en gewoon dagelijks blijft schrijven, leer je jezelf steeds beter kennen en zul je uiteindelijk je (innerlijke) stem vinden. Vertrouw op je intuïtie en op het proces.

Journaling is ook een manier om je te verbinden met je vrouwelijke kant, met voelen, met je laten leiden door je innerlijke wijsheid.

2. Starten met journaling

Wat heb je nodig om te beginnen?

 • een dagboek en een pen (om met de hand te schrijven)
 • misschien een kaars, wat geurolie of wat wierook
 • muziek (om de juiste sfeer te creëren)
 • een rustige plek en een minimum van 15 minuten (als je een echte beginner bent, begin dan misschien met 5-10 minuten)
Wat is het beste moment om te schrijven?
Het is mijn ervaring dat de ochtend en de avond het beste werken:
 
 • De ochtenden voor het stellen van doelen en intenties, om een positieve vibe op te roepen om je dag te beginnen.
 • De avonden voor reflectie, voor evaluatie.
Een goede manier om te beginnen is wat ik noem 'free flow' schrijven. Zet een timer voor een bepaalde tijd en schrijf gewoon, zonder je pen van het papier te halen en zonder te oordelen. Begin gewoon waar je bent. Waar ben je nu, wat is je locatie op deze planeet, waar ben je in je leven, wat is de kamer of plaats waar je aan het schrijven bent op het moment dat je met deze oefening begint? Begin gewoon en laat de woorden op je papier stromen.

 
Wat te doen als je niets te binnen schiet? Begin met een brain dump, schrijf gewoon alles op wat in je opkomt, al je actielijsten, al je gevoelens, weerstand, gedachten.


Nog steeds niets? Begin te tekenen of te krabbelen. Maakt niet uit wat.

Schrijven is als het ontmoeten van je innerlijke wijsheid. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar als je blijft schrijven en dit ontwikkelt als een dagelijkse praktijk, zal je innerlijke wijsheid tot leven komen en duidelijker voor je worden.

En heb plezier in het proces, wees niet streng voor jezelf, maar doe altijd een kleine evaluatie nadat je klaar bent met schrijven. Hoe voelde het voor je, wat kwam er naar boven, wat was moeilijk, hoe voel je je nu?

Het is een proces van meer vertrouwd raken met JOU, dus geniet van de reis. 

3. Inspiratie om duidelijkheid te krijgen in specifieke situaties

Een goede manier om te beginnen is om bepaalde ‘prompts’ te gebruiken. Dit zijn aanzetzinnen die het denk- en schrijfproces op gang brengen. Wanneer je journaling wilt gebruiken om meer helderheid te krijgen over wat er in je omgaat, kun je specifieke prompts gebruiken voor specifieke situaties.

Wanneer je niet zeker weet waarom je aan het uitstellen bent, kun je gebruik maken van:
Ik ben hier nog niet mee begonnen, omdat ik me ........... voel

Als je je niet goed voelt, misschien een beetje down of verdrietig, maar je weet niet zeker waar dat vandaan komt, kun je gebruiken:
Op dit moment, merk ik...
 
Als je emotioneel getriggerd bent en je wilt weten waarom, dan kun je gebruiken:
Toen ik zeven jaar oud was, merkte ik...
 
Wanneer je weerstand voelt om te beginnen met schrijven, kun je gebruiken:
Ik wil niet schrijven over........
 
Andere mooie prompts die je vaak nieuwe inzichten, meer verbinding en meer helderheid geven zijn:
 
Wat ik op dit moment echt nodig heb.........
Op dit moment voel ik me............
Mijn boodschap voor vandaag is..........
Ik herinner me..................
Wat ik nu echt nodig heb is.......
 
Behalve het gebruik van prompts, zijn er veel verschillende schrijfoefeningen die je kunnen helpen dieper te duiken, bijvoorbeeld rond een thema als vergeven of het loslaten van negatieve emoties en het manifesteren van je diepste verlangens.

Heb jij nog aanvullende ideeën om het journaling proces op gang te brengen?
 


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

1 Comment

 1. Wat een inspiratie weer Monique.

  Dankjewel hiervoor 🙏

Leave a Comment