We piekeren en twijfelen wat af

Mijn Amerikaanse coach noemde het 'analysis paralysis'. Je eigen succesverhalen dood relativeren, eindeloos twijfelen over triviale zaken als een website, doorsleutelen aan je content, nog een webinar of opleiding volgen. Van alles doen en het ontzettend druk hebben, maar geen stap voorwaarts maken. Of gewoonweg verlamd zijn door alle goed bedoelde, maar soms tegenstrijdige adviezen van anderen, en daardoor maar helemaal niets meer doen. In ieder geval niet iets dat zichtbaar is voor je potentiële klanten.

verstoppertje spelen

Maar ook het niet inroepen van hulp of het inhuren van een goede business coach, omdat je het toch nog even zelf wil proberen of pas wilt investeren als je gaat verdienen (hoor je de zelf-sabotage?), zijn voorbeelden van  'analysis paralysis'. In goed Nederlands: OVERDENKEN!

Het is heel veilig, je kan eindeloos verstoppertje blijven spelen, geen risico's nemen, onzichtbaar blijven, piekeren, twijfelen, gas geven en weer afremmen, geen knopen doorhakken en vooral alles EINDELOOS overdenken. Dat is dus dat ene ding waarmee je moet stoppen als het niet stroomt in je bedrijf. 

Wat is overdenken en waar komt het toch vandaan?

Piekeren en overdenken is het onafgebroken repeteren van dezelfde gedachten zonder dat er een eind aan komt. Piekeren leidt tot besluiteloosheid. Piekeren leidt tot moeheid en uitputting. Uieindelijk leidt piekeren en overdenken tot niets. En is het de perfecte manier om niet vooruit te komen in je bedrijf.  Eindeloos piekeren en alles overdenken is dikwijls een gewoonte, die je ergens in je leven hebt eigen gemaakt. Iets wat je veel doet, daar word je goed in. Als je veel piano speelt, word je beter in piano spelen. Door iets veel te doen leg je namelijk netwerken aan in je hersenen. Door herhaling worden die netwerken steeds steviger. Dat geldt ook voor piekeren. Als je veel piekert, word je daar steeds beter in. En je hebt ook steeds minder aanleiding nodig om in de pieker-modus te komen. Het piekernetwerk in je hersenen wordt steeds sterker en effectiever. 

hoe doorbreek je dit patroon?

Het goede nieuws is, dat iets wat je jezelf hebt aangeleerd, ook weer is af te leren. Stoppen met alles overdenken begint met bewustwording. Jezelf bewust worden van het feit dat je dit doet is stap 1. Je kunt namelijk niet iets stoppen waar je je niet bewust van bent. Stap 2 is weten dat jij bepaalt welke gedachten er in jouw hoofd zijn. Onbewuste gedachten kunnen bewust worden beïnvloed. Stap 3 is daadwerkelijk stoppen met overdenken. Dit alles lukt beter wanneer je ervoor zorgt dat je niet teveel stress in je leven hebt. Een gevoel van stress belemmert namelijk helder denken. Hoe troebeler je gedachten, des te groter de kans op overdenken.

life rewards action

Ben je ook zo'n ondernemer eindeloos kan twijfelen tussen wel of niet investeren in een business programma, wel of niet iemand inhuren voor je social media,  wel of niet een podcast starten? Of een ondernemer die telkens weer aanpassingen doet aan haar aanbod, haar branding en haar prijzen vanwege allerlei afwegingen en aannames over (potentiële) klanten?  Stop daar dan vandaag mee.

Het doorbreken van je gewoonte om alles te overdenken is eigenlijk heel simpel: neem actie! Maak die keus, hak een knoop door, neem een besluit. Telkens weer verbaas ik me erover hoe de energie 'shift' wanneer ik simpelweg een beslissing heb genomen over dilemma's of kwesties, waar ik soms weken energie aan heb verloren. Zodra je de knoop doorhakt, stopt het verlies aan energie. Zodra je gewoon DOET, waar je zo tegenop keek, voel je direct de ruimte en energie ontstaan. We maken het leven, en dus ook ons bedrijf, vaak veel te ingewikkeld met onze belemmerende gedachten en zelf-sabotage.

in actie komen is verantwoordelijkheid nemen

Vaak blijven we hangen in het lezen van boeken, het luisteren naar anderen die we bewonderen, het kijken van inspirerende films, het maken van plannen, het volgens van cursussen en online programma’s. Maar de echte doorbraken en veranderingen komen alleen tot stand, wanneer we daadwerkelijk in actie komen. Wanneer we die eerste stap eindelijk zetten en verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen geluk. Mijn persoonlijke ervaring is dat juist met het nemen van die eerste stap - hoe eng ook - allerlei zaken in beweging komen waardoor de volgende stap ook weer helderder wordt. De oplossingen dienen zich dan als vanzelf aan! 
Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment