Positieve gedachten maken je sterker, vrolijker, gelukkiger en succesvoller. En ze zijn meestal nét zo waar als de negatieve gedachten die ze vervangen. Door jezelf de juiste vragen te stellen, kan je jezelf helpen om positiever te denken.

Wat zijn de juiste vragen?

 • De vragen gaan uit van een positieve uitkomst.
 • Je brein detecteert een verschil tussen de huidige situatie en de positieve uitkomst.
 • Daar wordt het onrustig van en het gaat zijn best doen om dit verschil op te lossen.
 • Je hoofd wordt gevuld met positieve gedachten om te bewijzen waarom de vraag waarheid is.
Voorbeelden:

 • Waarom is dit een prachtige dag?
 • Waar ben ik vandaag trots op?
 • Hoe kan het nog beter worden dan dit?
 • Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
 • Welke mensen geven me een warm gevoel en waarom?
Negatief denken is makkelijk. Het is voor veel mensen de standaardmodus wanneer er iets vervelends zou kunnen gebeuren. Er kunnen namelijk veel dingen mis gaan in het leven, en hier op voorhand over nadenken geeft soms een gevoel van controle. Het is makkelijk om met negativiteit te reageren, simpelweg omdat je het gewend bent.

Negatief denken is als ongezond eten. Het is makkelijk, het is bevredigend en het voedt je niet. Het geeft je even een goed gevoel, en op de lange termijn een slecht gevoel. Het is een gewoonte die je niet dient. Een gewoonte die je, als je je leven echt wilt verrijken, stap voor stap kunt afleren. Want hoe meer positieve gedachten jij toelaat, des te beter je je zult voelen.

Stap 1: hou van jezelf

Een positieve blik op het leven vraagt allereerst een positieve kijk op jezelf. Een positief zelfbeeld betekent dat je weet dat je goed genoeg bent en ook dat alle andere mensen goed genoeg zijn. Iedereen is evenveel waard, ondanks allerlei individuele verschillen in intelligentie, schoonheid en wijsheid.

Een positief of gezond zelfbeeld is onvoorwaardelijk, net zoals de liefde die je voelt wanneer jouw pasgeboren baby op je buik wordt gelegd. Onvoorwaardelijk van jezelf houden blijkt keer op keer weer de eerste stap naar een gelukkig, gezond en vervuld leven. Hoe milder je bent naar jezelf, des te liefdevoller en positiever kijk je ook naar de wereld. Dus stap 1 naar een positief leven is meer van jezelf gaan houden.

Opdracht:
Luister HIER naar de zelfliefde meditatie die ik zelf heb opgenomen op SoundCloud.

Stap 2: Brainwash jezelf

Ga jezelf andere verhalen vertellen. Positieve verhalen. Oefen met positieve affirmaties. Je hebt je hersens voor een groot gedeelte tijdens je leven zelf geprogrammeerd. Je gedachten, je woorden programmeren voortdurend je geest op een gewenste of ongewenste manier al naar gelang de kwaliteit en inhoud. Door je hoofd te vullen met positieve gedachten kun je daadwerkelijk veranderingen in je leven aanbrengen. Als je vaak genoeg iets herhaalt, ga je erin geloven. Dat werkt zo in het negatieve (bijvoorbeeld een hardvochtige ouder die steeds tegen zijn kind zegt: ‘Je bent niets waard’, als volwassene draagt het kind dit nog steeds met zich mee), maar gelukkig ook in positieve zin.

Opdracht:
Bedenk zelf een positieve affirmatie die je een positief gevoel geeft en ga daar komende dagen mee oefenen. Gebruik positieve woorden die bevestigen hoe je je wilt voelen.

Werken aan je mindset

Stel jezelf de volgende vragen en ga er ook echt even voor zitten om de antwoorden op te schrijven. Zie het als een moment om even me-time voor jezelf in te bouwen.

 1. Welke positieve intentie zet ik voor deze dag?
 2. Welk positief woord neem ik mee de dag in?
 3. Wat kan ik voor mezelf doen om me positief en blij te voelen?
 4. Wat zijn de meest positieve dingen in mijn leven?
 5. Hoe kan ik daar meer van gaan genieten?
We willen graag groeien, nieuwe avonturen beleven, nieuwe dingen leren; dat is onze natuur. Dus zolang je maar in beweging blijft, ga je altijd de goede kant op. Ik hoop je met deze blog te inspireren om je af te stemmen op jouw persoonlijke groei. Want daarin schuilt tevens jouw dagelijkse dosis geluk.


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment