Mensen hebben vaak een tegenstrijdige relatie met mensen die spiritueel of sociaal betrokken bezig zijn. Als ze goed verdienen met hun werk, worden ze gezien als commercieel. Of ze hebben maar makkelijk praten over positief denken, als ze zelf zwemmen in het geld. 'Ja zo kan ik het ook, positief denken!' 
 
Maar als mensen zaken gratis aanbieden, denken mensen weer snel dat het inhoudelijk wel niet veel zal voorstellen. De meeste mensen hanteren namelijk niet de legendarische slogan van de Indiase moeder uit het boek Mama Tandoori. Zij slaat steevast enorme voorraden in, wanneer de buurtsuper weggevers koppelt aan bepaalde producten, onder het motto 'Gratis is goed'.
 
Maar een grote groep mensen wordt juist wantrouwig van gratis weggevers. Waarom zouden ze het anders gratis weggeven? Of ze doen het alleen maar, zodat je daarna een betaald product afneemt. Je kan het niet snel goed doen als spiritueel of sociaal betrokken ondernemer!

het geld groeit me niet op de rug

Onderweg naar school luisterden mijn kinderen en ik elke dag naar de 'boterhamvraag'. De winnaar die het juiste antwoord op deze vraag wist, won gek genoeg een shushirol bij een lokaal bekend restaurant, maar dat terzijde. 
 
Op een zeker moment kwam de volgende vraag voorbij: 'Wat vinden kinderen de meest irritante opmerking van hun ouders?' Mijn kinderen riepen meteen luid: 'Ruim nu eens je kamer op!' Andere antwoorden die voorbij kwamen waren; 'Doe toch eens normaal' en 'Je bent toch geen baby meer'. Maar het juiste antwoord op de ‘boterhamvraag’ was: 'HET GELD GROEIT ME NIET OP DE RUG'. 
 
Opnieuw stof tot nadenken.
 
Hier raken we denk ik de wortel van onze vaak ambivalente gevoelens over geld en geld verdienen. Aan de ene kant willen we allemaal meer geld, aan de andere kant moet de wereld vooral niet denken dat we zakelijk zijn, commercieel, geldwolven of niet maatschappelijk betrokken. De kern van dit dilemma is gelegen in de diep gewortelde overtuigingen die we met de paplepel krijgen ingegoten. We worden geconditioneerd met 'armoede denken'. Sta maar eens stil bij de volgende uitdrukkingen of zegswijzen:

  • Het geld groeit me niet op de rug > er is niet genoeg geld om al onze wensen te vervullen.
  • Met je rijkdom andermans ogen uitsteken > je moet je klein houden of anderen vooral niet laten weten dat je rijk bent.
  • Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg > zorg dat je niet opvalt, dat je niet anders of beter bent dan anderen.
  • Geld maakt niet gelukkig > laat je geluk niet van geld afhangen, maar vaak gebruikt om rijkdom van anderen te relativeren.
We denken vaak dat goed geld verdienen niet voor iedereen is weggelegd, dus moeten we er delicaat mee omgaan en we denken dat er niet genoeg geld is voor iedereen. 
 

Geld is waarde

Geld drukt een bepaalde waarde uit. Als iets voor jou veel waard is, ben je bereid hier veel geld aan te besteden. Zo bekeken verdienen de spirituele auteurs misschien te weinig. Als je ziet in hoeveel miljoenen mensenlevens hun boeken een onbetaalbare waarde hebben gehad, is dit misschien niet eens in geld uit te drukken. De waarde die zij aan de wereld hebben toegevoegd door hun wijsheid, kennis en inzichten te delen met miljoenen anderen, is ongelooflijk waardevol. Dus wat is commercieel? 
 
Ik herken deze gedachte ook vaak bij al die coaches, trainers, healers en therapeuten, die proberen een eigen praktijk of bedrijf op te zetten. Zij hebben zoveel moeite hun prijsstelling te bepalen, zijn zo bang te veel te vragen. Ze willen mensen helpen, ze willen vanuit hun hart werken en dat nadenken over geld brengt ze uit balans. 
 
Maar ook bij hun klanten speelt dit. Ik heb in mijn leven ook coaches nodig gehad, ik heb vele trainingen gevolgd. En telkens is de vraag: wat is deze coaching of deze training mij waard? Zo makkelijk als we een paar honderd euro uitgeven tijdens een etentje of avondje uit, zo lang kunnen we wikken en wegen over een dienst die ons kan helpen ons leven te verbeteren of makkelijker te maken. Of zelfs gelukkiger.
 

Hoeveel ben jij waard?

Dus de vraag waar het uiteindelijk op uitdraait is: wat ben jij waard? Hoe waardeer jij jezelf? 

Het is mijn overtuiging dat wanneer jij vanuit je passie werkt en jouw verhaal deelt met anderen zodat zij hun leven mooier en fijner kunnen maken, dat jij dan een belangrijke waarde toevoegt aan deze wereld. 
 
Het is mijn overtuiging dat je alleen vanuit rijkdom 'arme' mensen kunt helpen, dat je alleen vanuit gezondheid 'zieke' mensen kunt helpen. Iets vanuit je hart doen en anderen willen helpen, is NIET gelijk aan jezelf klein houden. 
 
Jouw waarde voor deze wereld zal alleen maar toenemen als je jouw waarde ook durft te claimen. Durft te vragen. Durft te ontvangen. 
 
En hoe beter jouw marketingmachine draait, hoe meer jij jezelf zichtbaar durft te maken, des te meer mensen jij zal bereiken met jouw verhaal, met jouw boodschap. Op macroniveau help je steeds meer mensen op een nieuwe frequentie te gaan denken, voelen en leven, waarmee jij de wereld een stukje mooier zult maken.
 
Wees niet bang, stop met stoeien met je prijsstelling of met de vraag of je het wel waard bent; waardeer jezelf. Mijn ervaring is dat wanneer je dit besluit neemt, dat het geld vanzelf naar je toe stroomt. 
 
Het vraagt moed de prijs te vragen die bij jouw past. En het vraagt moed de juiste prijs te betalen, omdat je weet dat deze training of deze coaching jou een stap verder gaat brengen in jouw leven!  

Mijn 'geldverhaal'

Deze wijsheden zijn voor mij geen boekenwijsheid. Ik heb ze met vallen en opstaan geleerd, want op het gebied van geld bleek ik vele lessen te moeten leren. Ik heb de video waarin ik mijn persoonlijke geldverhaal vertel al eens eerder met je gedeeld, maar voor het geval je deze toen gemist hebt, deel ik hem graag nogmaals. Je bekijkt hem via deze link: https://vimeo.com/534997791

 


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment