Afgelopen week zetten twee gesprekken me aan het denken. Het eerste gesprek ging over een Amerikaanse spiritueel psychologe. Ze werkt met engelen in haar boeken en workshops en schrijft over spirituele zaken die je kunnen helpen je leven te verbeteren of te helen. Los van wat ik inhoudelijk van haar werk vindt, werd ik getriggerd door de opmerking van mijn gesprekspartner. "Ze is wel commercieel geworden… ja, dat gebeurt eigenlijk met al die schrijvers. Ik snap het wel, ze moeten ook hun brood verdienen, maar ik vind het soms wel jammer." 
 
Jammer?? Voor wie en waarom? Ik had het op dat moment niet scherp, maar ik had het gevoel dat er iets niet klopte. 
 
Het tweede gesprek ging over 'social entrepeneurship'. Mijn gesprekspartner vertelde over haar promotieonderzoek. Onderwerp was de vraag hoe het toch komt dat veel sociaal-maatschappelijke organisaties, veelal stichtingen, zulke bewonderenswaardige doelstellingen hebben, maar er niet in slagen hun boodschap breed voor het voetlicht te brengen. Of hun bedrijfsvoering op orde te krijgen. Marketing en finances zijn bij dergelijke organisaties vaak niet sterk ontwikkeld en dat beperkt de impact die zij zouden kunnen hebben. 
 
Toen ik in de periode 2002-2008 met mijn bedrijf DaalAdvies projecten uitvoerde op het vlak van onderwijs, kinderopvang, volwasseneducatie en jongerenproblematiek, was ik vaak een vreemde eend in de bijt. In de sociale sector staken wij vaak af tegen onze concullega's door onze 'zakelijke' of 'commerciële' aanpak. En dat was niet altijd positief bedoeld. 
 
Met fondsen voerde ik discussies over maatschappelijk ondernemerschap. Wij konden soms geen beroep doen op subsidiemogelijkheden omdat we geen stichting waren. Dat vond ik vreemd. Want ook als ondernemer kun je wel degelijk je sterk willen maken voor maatschappelijke veranderingen of de ontwikkeling van groepen in de samenleving die een steuntje in de rug nodig hebben. Geld verdienen en sociale betrokkenheid gaan in mijn ogen wel degelijk samen. 


Gratis is goed

Mensen hebben vaak ook een tegenstrijdige relatie met mensen die spiritueel of sociaal betrokken bezig zijn. Als ze goed verdienen met hun werk worden ze gezien als commercieel. Of ze hebben maar makkelijk praten over positief denken als ze zelf zwemmen in het geld. 'Ja zo kan ik het ook, positief denken!' 
 
Maar als mensen zaken gratis aanbieden, denken mensen weer snel dat het inhoudelijk wel niet veel zal voorstellen. De meeste mensen hanteren namelijk niet de legendarische slogan van de Indiase moeder uit het boek Mama Tandoori. Zij slaat steevast enorme voorraden in wanneer de buurtsuper weggevers koppelt aan bepaalde producten, onder het motto 'Gratis is goed'.
  
Maar een grote groep mensen wordt juist wantrouwig van gratis weggevers. Waarom zouden ze het anders gratis weggeven? Of ze doen het alleen maar zodat je daarna een betaald product afneemt. Je kan het niet snel goed doen als spiritueel of sociaal betrokken ondernemer! 
 

Het geld groeit me niet op de rug 
 
Onderweg naar school luisterden mijn kinderen en ik elke dag naar de 'boterhamvraag'. De winnaar die het juiste antwoord op deze vraag wist, won gek genoeg een shushirol bij een lokaal bekend restaurant, maar dat terzijde. 
 
Op een dag kwam de volgende vraag voorbij: 'Wat vinden kinderen de meest irritante opmerking van hun ouders?' Mijn kinderen riepen meteen luid: 'Ruim nu eens je kamer op!'. Andere antwoorden die voorbij kwamen waren, 'Doe toch eens normaal' en 'Je bent toch geen baby meer', maar het juiste antwoord was: 'HET GELD GROEIT ME NIET OP DE RUG'. 
 
Opnieuw stof tot nadenken. Hier raken we denk ik de wortel van onze vaak ambivalente gevoelens over geld en geld verdienen. Aan de ene kant willen we allemaal meer geld, aan de andere kant moet de wereld vooral niet denken dat we zakelijk zijn, commercieel, geldwolven of niet maatschappelijk betrokken. De kern van dit dilemma is gelegen in de diep gewortelde overtuigingen die we met de paplepel krijgen ingegoten. We worden geconditioneerd met 'armoede denken'. Sta maar eens stil bij de volgende uitdrukkingen of zegswijzen: 
  • Het geld groeit me niet op de rug > er is niet genoeg geld om al onze wensen te vervullen 
  • Met je rijkdom andermans ogen uitsteken > je moet je klein houden of anderen vooral niet laten weten dat je rijk bent 
  • Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg > zorg dat je niet opvalt, dat je niet anders of beter bent dan anderen 
  • Geld maakt niet gelukkig > laat je geluk niet van geld afhangen, maar vaak gebruikt om rijkdom van anderen te relativeren 
We denken vaak dat goed geld verdienen niet voor iedereen is weggelegd, dus moeten we er delicaat mee omgaan en we denken dat er niet genoeg geld is voor iedereen. 
 
 
Geld is waarde
 
Geld drukt een bepaalde waarde uit. Als iets voor jou veel waard is, dan ben je bereid hier veel geld aan te besteden. Zo bekeken verdienen die spirituele auteurs misschien te weinig. Als je ziet in hoeveel miljoenen mensenlevens hun boeken een onbetaalbare waarde hebben gehad, is dit misschien niet eens in geld uit te drukken. De waarde die zij aan de wereld hebben toegevoegd door hun wijsheid, kennis en inzichten te delen met miljoenen anderen is ongelooflijk waardevol. Dus wat is commercieel? 
 
Ik herken deze gedachte ook vaak bij al die coaches, trainers, healers en therapeuten die proberen een eigen praktijk of bedrijf op te zetten. Zij hebben zoveel moeite hun prijsstelling te bepalen, zijn zo bang te veel te vragen. Ze willen mensen helpen, ze willen vanuit hun hart werken en dat nadenken over geld brengt ze uit balans. 
 
Maar ook bij hun klanten speelt dit. Ik heb in mijn leven ook coaches nodig gehad, ik heb vele trainingen gevolgd. En telkens is de vraag: wat is deze coaching of deze training mij waard? Zo makkelijk als we een paar honderd euro uitgeven tijdens een etentje of avondje uit, zo lang kunnen we wikken en wegen over een dienst die ons kan helpen ons leven te verbeteren of makkelijker te maken. Of zelfs gelukkiger.


Wat ben jij waard?
 
Dus de vraag waar het uiteindelijk op uitdraait is: wat ben jij waard? Hoe waardeer jij jezelf?
 
Mijn overtuiging is dat wanneer jij vanuit je passie werkt en jouw verhaal deelt met anderen, zodat zij in hun leven mooier en fijner kunnen maken, jij dan een belangrijke waarde toevoegt aan deze wereld.
 
Mijn overtuiging is dat je alleen vanuit rijkdom 'arme' mensen kunt helpen, dat je alleen vanuit gezondheid 'zieke' mensen kunt helpen.
 
Iets vanuit je hart doen en anderen willen helpen, is NIET gelijk aan jezelf klein houden. Jouw waarde voor deze wereld zal alleen maar toenemen als je jouw waarde ook durft te claimen. Durft te vragen. Durft te ontvangen. 
 
En hoe beter jouw marketingmachine draait, hoe meer jij jezelf zichtbaar durft te maken, des te meer mensen zal jij bereiken met jouw verhaal, met jouw boodschap. Op macroniveau help je daarmee dat steeds meer mensen op een nieuwe frequentie gaan denken, voelen en leven, waarmee jij de wereld een stukje mooier zult maken. 
 
Wees niet bang, stop met stoeien met je prijsstelling of met de vraag of je het wel waard bent, waardeer jezelf. Mijn ervaring is, dat wanneer je dit besluit neemt, het geld vanzelf naar je toe stroomt. 
 
Het vraagt moed de prijs te vragen die bij je past en het vraagt moed de juiste prijs te betalen, omdat je weet dat deze training of deze coaching jou een stap verder gaat brengen in jouw leven! Deze wijsheden zijn voor mij geen boekenwijsheid. Ik heb ze met vallen en opstaan geleerd, want op het gebied van geld bleek ik vele lessen te moeten leren. Ik investeerde de afgelopen 6 jaar tienduizenden euro's in business coaching en boeken, seminars en trainingen op het gebied van persoonlijke groei.

Ik weet hoe spannend het is iets te doen wat je niet eerder deed. Ik weet ook hoeveel voldoening het geeft wanneer je de sprong toch maakt. Zo startte ik ook ooit vanuit een goede vaste baan voor mezelf, schreef een boek, emigreerde twee maal naar een ander land en vond mezelf en mijn bedrijf meerdere malen opnieuw uit.

Ben jij bereid om te investeren in jezelf; in tijd, geld én commitment? En ben je serieus over je ambities? Dan help ik je graag om jouzelf en jouw business next level te brengen. Plan HIER een gesprek met me in en ontvang direct 10 vragen die je direct al helpen meer inzicht in je jouw situatie te krijgen.
 
 

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment