Steeds meer mensen verdiepen zich in de relatie tussen je mindset en je realiteit. Het 5G-model wordt al langere tijd succesvol ingezet in het helpen van mensen en kinderen die bijvoorbeeld te maken hebben met faalangst.

Hoe werkt het?

Een gebeurtenis (G1) roept een bepaalde gedachte (G2) op die vervolgens een bepaald gevoel (G3) oproept. Vervolgens triggert dit gevoel bepaald gedrag (G4) en uiteraard zorgt dit gedrag voor een bepaalde consequentie. Het gedrag heeft een bepaald gevolg (G5).
 
Vanuit psychologisch perspectief zit het moment van macht bij de gedachte. Een gebeurtenis kun je immers niet altijd beïnvloeden, maar je gedachten wel. En vanuit deze gedachte gaat de hele trits in werking. Vaak in een fractie van seconden. 
 
Wil je je leven dus veranderen of wil je je anders voelen, dan zal je moeten leren je gedachten te veranderen. 
 
Het bewust kiezen voor andere gedachten dan die je gewend bent te denken, vraagt om aandacht en commitment. De cognitieve gedragstherapie is totaal gebaseerd op dit concept.
 
Meer spiritueel bezien wordt vaak de nadruk gelegd op de 3e G, die van je emoties. Alles is immers energie en het zijn je emoties die ervoor zorgen dat je een bepaalde energie uitzendt. Je gevoelens bepalen jouw energetische frequentie. En wat je uitzendt, komt altijd weer bij je terug. Dat is de Wet van de Aantrekkingskracht. Dus wil je positieve ervaringen aantrekken, zul je jouw energetische frequentie moeten verhogen en er dus voor moeten zorgen dat je je zo vaak mogelijk goed voelt, positief, dankbaar, tevreden, hoopvol. En dat brengt je weer terug bij het zoeken naar gedachten die jou een positief gevoel geven. 

De Fixed versus de growth mindset

Weer een andere invalshoek is die van de fixed versus de growth mindset. Carol Dweck zette mindset stevig op de kaart door haar diepgaande onderzoek naar de relatie tussen je overtuigingen, leren, motivatie en succes. Ze ontdekte dat er twee mindsets zijn: de statische mindset en de op groei gerichte mindset. Zij nodigt ons uit onze kinderen te begeleiden in het ontwikkelen van een groei mindset.
 
Mensen zijn verschillend als het gaat om talent, interesse en temperament, maar iedereen is in staat om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen. Iemand met deze mindset gaat er vanuit dat je jouw basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen. Intelligentie is te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat hij graag wil leren. Iemand met een op groei gerichte mindset is blij met uitdagingen en geeft niet op bij tegenslag. Inspanning is de weg tot meesterschap.

De liefde om jezelf volledig in te zetten en vol te houden stelt mensen in staat om zich door de moeilijkste perioden van hun leven heen te slaan. 
 
Iemand met een op groei gerichte mindset leert van kritiek en laat zich inspireren door het succes van anderen. Het resultaat van deze mindset is dat je een steeds hoger niveau bereikt. Als je de mindsets begint te begrijpen, zie je hoe het één tot het ander leidt: als je gelooft dat je capaciteiten vast staan, leidt dat tot bepaalde gedachten en handelingen. Terwijl de overtuiging dat je capaciteiten ontwikkelbaar zijn, zorgt voor een grote diversiteit aan gedachten en handelingen.
 

Growth mindset in je gezin

Net zoals alles in de opvoeding geldt, geldt ook voor mindset:
 
Kinderen luisteren niet naar wat we zeggen, maar ze kijken naar wie we zijn.
 
Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat wij als opvoeders ook zelf onze mindset onder de loep nemen. Hoe wij als ouders denken over het leven, over onze kansen op succes en overvloed en hoe wij omgaan met de situaties die we in ons leven tegenkomen, geven wij bewust of onbewust door aan onze kinderen.
 
Andersom nodigen onze kinderen ons als geen ander uit om onze eigen overtuigingen, angsten, emoties en blokkades te onderzoeken en te transformeren. Hoe dan?
 
In mijn boek ‘Next Level Mama’ beschrijf ik 7 stappen die je hierbij kunnen helpen en die je kunt nemen naar een buitengewoon leven voor jou en je gezin.

Aan de hand van persoonlijke verhalen uit mijn eigen rijke leven, relevante theorie en praktische tips, krijg je richtlijnen om je leven een nieuwe boost te geven en jou dichter bij jezelf, en daarmee bij je kinderen, te brengen. Dus ben jij een ondernemende en bewuste moeder? En zoek je naar nieuwe manieren van opvoeden en wil je je leven in vrijheid vormgeven? Dan is Next Level Mama het boek dat jou daarbij op weg helpt!

Het boek komt rechtstreeks uit mijn hart en ik hoop van harte dat je dat kunt voelen bij het lezen ervan 💛💛.


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment