Een positief gevoel over jezelf is iets waar we allemaal naar verlangen. Vaak zijn we zo kritisch naar onszelf toe. Het kan altijd beter. We praten streng tegen onszelf en leggen de lat hoog. Louise Hay hamert op het belang van zelfliefde, zelfcompassie en zelfacceptatie. Het was haar missie:


“I have come to this planet to learn to love myself more,
 and to share that love with all those around me”


Niet alleen is het voeden van zelfliefde en compassie voor onszelf beter voor onze gezondheid en geluk, we worden er ook veel leukere mensen van voor onze omgeving. 

 
Een oefening om jezelf beter te voelen over jezelf

Je kunt een lijst maken van alle veranderingen die je wilt maken, hebben en doen. Alle zaken die je nu geen goed gevoel geven. Kies er dan drie uit deze lijst en zet ze om in positieve affirmaties.

Stel dat je negatieve lijst zoiets is als dit:
 • Mijn leven is een puinhoop.
 • Ik moet afvallen.
 • Niemand houdt van me.
 • Ik wil verhuizen.
 • Ik haat mijn baan.
 • Ik moet me organiseren.
 • Ik doe niet genoeg.
 • Ik ben niet goed genoeg.
Dan kun je ze omdraaien naar zoiets als dit:
 • Ik ben bereid het patroon in mij los te laten dat deze omstandigheden heeft gecreëerd.
 • Ik ben bezig met positieve veranderingen.
 • Ik heb een gelukkig, slank lichaam.
 • Ik ervaar liefde waar ik ook ga.
 • Ik heb de perfecte leefruimte.
 • Ik heb nu een prachtige nieuwe baan.
 • Ik ben nu heel goed georganiseerd.
 • Ik waardeer alles wat ik doe.
 • Ik hou van mezelf en keur mezelf goed.
 • Ik vertrouw erop dat het levensproces mij het hoogste goed brengt.
 • Ik verdien het beste, en ik accepteer het nu.
Deze affirmaties zullen je vervolgens uitnodigen om jezelf lief te hebben en goed te keuren. Ze creëren een nieuwe energie in je lijf, een ruimte van veiligheid en vertrouwen.
 

Eigenwaarde kun je leren

Veel mensen oefenen niet dagelijks in het opbouwen van eigenwaarde, omdat ze zich niet realiseren dat het iets is dat ze kunnen leren, ongeacht de ervaringen die ze in hun leven hebben gehad. De sleutel om het proces te beginnen is te erkennen dat eigenwaarde een zaadje is dat groeit als je het water geeft. Je begint met de erkenning dat je het verdient om geliefd te zijn. Je verdient het om van jezelf te houden, ondanks de fouten die je misschien hebt gemaakt, ondanks al hetgeen jou is overkomen, ondanks alles wat anderen jou misschien hebben aangedaan.
 
Er zijn drie gewoontes die je kunnen helpen om je negatieve ‘self-talk’ achter je te laten en meer eigenwaarde op te bouwen.
 
1. Oefen met zelfcompassie
Wees minder streng voor jezelf. Stoppen met jezelf te veroordelen op basis van beslissingen of acties uit het verleden. We leren van onze fouten en gaan door naar het volgende moment. Als we compassie hebben met onszelf en anderen, is het gemakkelijker om ons aan te passen aan veranderingen in ons leven en om sneller terug te komen van tegenspoed. Kijk ’s avonds met enige afstand terug op de dag en kijk of je met een glimlach naar jezelf kunt kijken in de mooie en moeilijke momenten die je meemaakte.

2. Werk met een journal
Schrijven heeft mij persoonlijk heel erg geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Journals heb ik vol geschreven. Schrijf je ervaringen op, hoe je je erover voelde en of je het gevoel had dat je ermee omging op een manier die in overeenstemming was met je innerlijke stem. Als je je boos voelde over iemand, confronteerde je hem ermee of verborg je het? Hoe meer je opschrijft en opmerkt wanneer je doet wat het beste voor je is, hoe dichter je komt bij het vaker uiten van je ware wezen. En dat brengt me bij de 3e gewoonte.

3. Sta vaker stil bij jouw behoeften
Hoe beter je jezelf leert kennen, des te beter zul je gaan aanvoelen wat jij nodig hebt. De volgende stap is deze behoeften serieus te gaan nemen. Je zult merken dat als jij jezelf serieuzer gaat nemen, dat anderen dat ook gaan doen. Je gaat je steeds meer omringen met mensen die je helpen of die je aanmoedigen om jezelf te zijn. Je zult niet zo veel tijd doorbrengen met mensen die je energie wegzuigen. 
 
Je zult snel merken wat dat doet met je eigenwaarde!
Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment