Laten we het eens hebben over uitstelgedrag. Dit is een groot probleem voor de meesten van ons. Ik ben nogal een doener; ik hou ervan om dingen gedaan te krijgen. Ik hou van de magie van actie ondernemen en daardoor weet ik dat het veel beter voelt om iets gedaan te hebben, om iets van mijn actielijst te schrappen, dan om het niet gedaan te hebben, omdat ik er geen zin in had.

Ja, natuurlijk ken ik het proces van uitstellen, maar ik heb me nooit gerealiseerd hoe groot dit voor veel mensen was totdat ik mijn 1-op-1 coaching bedrijf begon.

Mensen kunnen bijvoorbeeld het starten van hun eigen bedrijf uitstellen, letterlijk jarenlang!

En als je mij kent, weet je hoe ik onze tijd hier waardeer. Je tijd is je meest waardevolle bezit, dus wat is het een verspilling om je dromen uit te stellen. Je weet nooit wanneer je tijd gekomen is, dus je kunt er maar beter verstandig mee omgaan!

Maar we houden er ook van om de kleine dingen uit te stellen, zoals het bellen van een prospect die je een e-mail heeft gestuurd, het dagelijks beginnen met 10 minuten journaling, het repareren van kleine dingen in en rond het huis.

Dus, waarom doen we dat? Als je dat wilt weten, dan is deze blog interessant voor jou!

In deze blog vind je:

- de belangrijkste redenen waarom je uitstelgedrag vertoont
- hoe je nu kunt stoppen met uitstellen
- de onverwachte voordelen van uitstellen
 

De belangrijkste redenen waarom je uitstelgedrag vertoont

Iedereen stelt wel eens dingen uit tot het laatste moment, maar uitstellers vermijden chronisch moeilijke taken en zoeken bewust afleiding. Dus, als je merkt dat je iets al een tijdje uitstelt of als je erkent dat uitstelgedrag een patroon is geworden in je leven of werk, laten we het dan eens van dichterbij bekijken.

Het is gemakkelijk om te zeggen "stop gewoon met uitstellen". Maar als het zo eenvoudig was, zou niemand het doen toch? De meeste mensen hebben wel het gevoel dat hun uitstelgewoonte hen op de lange termijn schade berokkent, zoals:

- andere mensen kunnen boos op je worden (wanneer je je niet aan je belofte aan hen houdt)
 - je gezondheid kan eronder lijden (wanneer je uitstelgedrag vertoont om gezonde gewoonten in te voeren)
 - je zelfvertrouwen en eigenwaarde kunnen afnemen (omdat je je schuldig of dom voelt omdat je het niet gedaan hebt)
 
Maar uitstelgedrag wordt meestal gevoed door het fenomeen van onmiddellijke bevrediging. Dus de echte vraag is:

‘Wat kies je: lange termijn pijn of korte termijn bevrediging?’

Misschien vraag je je af: Maar wat is de kortetermijnbevrediging? Meestal is het antwoord 'in je comfortzone blijven', maar er is meer aan de hand. Dus laten we er eens wat dieper induiken.

De meeste mensen willen wel stoppen met uitstellen, maar ze hebben het gevoel dat ze het gewoon niet kunnen. Ze voelen dat dit een probleem is, maar zijn niet zeker over de echte oorzaak van hun gedrag. Het is iets waarvan ze niet weten hoe ze het niet moeten doen.

Vanuit mijn perspectief zijn er ruwweg drie categorieën van redenen waarom we uitstellen:

  1. Je laat je tegenhouden door angst.
  2. Je bent niet in overeenstemming met je innerlijke roeping.
  3. Je houdt niet genoeg van jezelf of waardeert jezelf niet genoeg.
Angst

Veel uitstelgedrag is gewoon een teken van angst. Angst om uit je comfortzone te stappen, angst om te falen, angst voor succes, angst om het niet te kunnen, angst voor reacties van andere mensen of de maatschappij, angst om een stapje hogerop te doen, angst om zichtbaar te worden, angst om niet perfect te zijn, enzovoort.

We zijn geprogrammeerd om pijn te vermijden (in dit geval angst) en plezier te zoeken (in dit geval de onmiddellijke bevrediging). De keuze is dus snel gemaakt. Let wel: dit gebeurt allemaal in je onderbewustzijn. Dus ook al zeg je tegen jezelf op een bewust niveau dat je je bedrijf wilt laten groeien, wat gewicht wilt verliezen of deze relatie wilt beëindigen, je onderbewustzijn heeft de touwtjes in handen en laat je al die dingen uitstellen om je te sparen en je de onmiddellijke bevrediging te geven van het niet hoeven omgaan met je angsten.

Innerlijke roeping

De tweede categorie van redenen waarom mensen dingen uitstellen is dat ze niet afgestemd zijn op hun ware essentie of innerlijke roeping. In deze situatie is het uitstel een teken of een influistering van je ziel dat je misschien op het verkeerde pad bent.

Dit is het geval wanneer je specifieke doelen probeert te bereiken die niet bijdragen aan je vreugde en geluk. Misschien heb je die doelen ooit gesteld omdat dat van je verwacht werd of omdat je dacht dat anderen dat van je verwachtten. Maar het zijn de doelen van anderen, niet die van jou. Het is, diep van binnen, niet wat je voor jezelf wilt in het leven.

Of misschien is het wel wat je wilt, maar heb je het heel klein gehouden. Misschien zeg je tegen jezelf: als ik maar vier klanten per maand heb, dan is dat goed voor mij, terwijl je diep van binnen een bedrijf met zes cijfers wilt.
Maar doelen stellen die te klein zijn en niet op één lijn liggen met je meest authentieke verlangens, die inspireren je niet! Dus begin je met uitstellen, want nogmaals: het is niet wat je wilt!

Zelfliefde

Het derde punt dat ik wil maken gaat over zelfliefde. Zoals ik in mijn eerdere blogposts al aangaf is zelfliefde sterk gerelateerd aan eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen. In deze categorie vind je het gouwe ouwe excuus van 'Ik ben niet goed genoeg' of 'Verdien ik het wel?'.

In dit geval is uitstelgedrag een vorm van zelfsabotage. Door geen actie te ondernemen en je doelen niet te halen, kun je jezelf geruststellen dat dingen nooit goed voor je uitpakken, dat je geen succes verdient of dat je het simpelweg niet kunt. Je doet jezelf dus tekort!

Hoe nu te stoppen met uitstellen?!

Zoals gezegd speelt het uitstelproces zich grotendeels af op een onbewust niveau, dus is het essentieel om manieren te vinden om je emotionele triggers te omzeilen, door weerstand te bieden aan de impuls om uit te stellen.
Een aantal manieren op dit aan te pakken zijn de volgende:

1.   Probeer anders over de taak te denken, waardoor het idee om hem af te maken aantrekkelijker wordt

Bijvoorbeeld: Neem het schrijven van een kwartaalrapport. Als je dat saai vindt, kun je er een spelletje van maken: kijk hoeveel woorden je er in 20 minuten uit kunt slingeren. Verander je mindset over het uitvoeren van de taak, en de weerstand ertegen zal afnemen.

Als je net begonnen bent met je eigen bedrijf en je ziet er tegenop om potentiële klanten te benaderen met je aanbod, maak er dan een uitdaging van. Maak er een getallenspel van: hoeveel mensen moet je benaderen om tot een verkoop te komen?

2.   Doe iets - wat dan ook - om aan de slag te gaan

Het is gemakkelijker om met een taak door te gaan nadat je de eerste hobbel overwonnen hebt om er überhaupt aan te beginnen. Aan iets beginnen dwingt ons tot een onderbewuste herwaardering van dat werk, waarbij we kunnen ontdekken dat de eigenlijke taak niet zo erg is als we aanvankelijk dachten. Dat is de kracht van het creëren van momentum. Als je er eenmaal aan begint, wordt het makkelijker om door te gaan.

3.   Maak een lijst van de kosten van uitstelgedrag

Deze tactiek werkt het beste als je belangrijkere taken uitstelt. Het op een rijtje zetten van de kosten zal aanzienlijk helpen bij een taak als sparen voor je pensioen. Voeg aan je lijst alle manieren toe waarop het uitstellen van pensioensparen invloed kan hebben op je sociale leven, financiën, stress, geluk, gezondheid, enzovoort.

 4.   Verbinding verbreken

Onze apparaten bieden een wereld van afleiding of het nu gaat om e-mail, sociale media, of sms'en/appen met vrienden en familie. Dit is vooral moeilijk omdat ons werk steeds onduidelijker en ongestructureerder wordt (twee triggers van uitstelgedrag).
 

De oververwacht voordelen van uitstelgedrag

Om deze blog met een positieve noot af te sluiten; wist je dat uitstelgedrag niet alleen een slechte zaak is? Het heeft ook een aantal verborgen of onverwachte voordelen.
 
Het geeft ons een energieboost

 
We stellen meestal taken uit die we niet leuk vinden of waarvan we weten dat ze moeilijk of vervelend zijn. We hebben weinig energie om deze klusjes te doen. Als een deadline nadert, zijn we bang voor de gevolgen als we het niet op tijd afkrijgen. Die angst maakt adrenaline vrij, een natuurlijke pijnstiller, en minder pijn voelen maakt het doen van moeilijke of minder gewenste taken gemakkelijker. Energie is het sterkste voordeel van uitstelgedrag. Dus soms heb je misschien wat uitstel nodig om het gedaan te krijgen met minder pijn te doen.

Het helpt ons focussen

 
Wachten tot het laatst mogelijke moment om een taak uit te voeren houdt onze laser-focus op de taak terwijl we ermee bezig zijn. Omdat we ons haasten om een deadline te halen, worden we minder snel afgeleid. We nemen de telefoon niet op, checken geen e-mail, klikken niet op een nieuwskop of denken aan niets anders dan de taak afmaken. En omdat we minder tijd beschikbaar hebben om het werk af te krijgen, krijgen we het ook sneller af!

Het dwingt ons om onze verwachtingen te verlagen

 
Soms zijn mensen bang om te falen in een bepaalde taak dus wachten ze tot de laatste minuut om het te doen en dan kan de kwaliteit van het eindproduct worden toegeschreven aan de deadline als het niet aan de hoogste normen voldoet. "Als ik meer tijd had gehad, had ik het beter kunnen doen, maar dit is het beste wat ik kon doen gezien de deadline."


Dus soms is uitstelgedrag een manier om je taken in zo weinig mogelijk tijd af te krijgen en laat perfectionisme je hierbij niet in de weg staan.


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment